Hirdetés

6 GHz-es csúcstámadást indít az Intel: bemutatkozott a 14. generációs Core processzorcsalád



|

Nemes egyszerűséggel a világ leggyorsabb játékos processzorának hívják a zászlóshajót, az igazán értékes frissítést azonban eggyel lejjebb hajtották végre az őrségváltás során.

Hirdetés

Nem igazán maradt meglepetés a hivatalos bejelentés napjára, a 14-es sorszámot viselő Core processzorkínálat váltja a Raptor Lake névvel ismertté vált aktuális termékcsaládot, és világrengető fejlesztések helyett kimért frissítésekkel érkezik az új platform. A nyári hónapok pletykaáradatából nagyon sok adat nyert igazolást, egyedül a középkategóriás szinten nem teljesültek azok az álmok, melyek szerint nyolc teljes értékű P-mag kerül az i5-ös egységekbe.

Ettől függetlenül a frissülés egész kellemesre sikerült, bár a legtöbb újdonságot a K-jelölésű processzorokat választó felhasználók kapják, a túlhajtáshoz köthető fejlesztések között egy-két érdekes elem is felbukkan. Nagy kérdés azonban, hogy a sorcserével vajon hogyan alakulnak az erőviszonyok a versenytárssal szemben. Erre természetesen az Intelnek mindig van pár prezentációs diája, de hamarosan mi is vizsgálat alá vetjük az elsősorban órajelekben tuningolt platformot. Addig is jöjjenek a hivatalos adatok, avagy isten hozott Raptor Lake Refresh!

Hirdetés

Csak úgy röpködnek a gigahertzek

Mivel a teljesen új architektúrát kínáló Meteor Lake lapkák csak a notebookok piacán mutatják meg a tudásukat, az asztali fronton egyelőre nem lehetett nagy változásra számítani. Az előzetes pletykák alapján vélhetően kevesen gondolhatták komolyan a váltást a már meglévő 12. vagy 13. generációs konfigurációjukról, hiszen csak a processzor fejlesztése észrevehető költséget okoz, a fokozatos előrelépés pedig olykor a DDR-memóriák cseréjét indokolja.

A kompatibilitást előtérbe helyezőknek jó hír, hogy az újdonságok 100%-ig kompatibilisek a korábban megjelent LGA1700-as foglalattal szerelt alaplapokkal, melyek közül a DDR4-es kiadásokból sem hiányzik a Raptor Lake Refresh lapkák támogatása. Viszont talán eljött az ideje annak, hogy a memória alrendszer szintjén fejlesztésre legyen szükség, a 14. generációs központi egységekkel ugyanis a DDR5-8000 MT/mp adatsebesség sem lehetetlen, csak a megfelelő alaplaptípusra és memória modulokra van szükséged. Egy Z690-es lappal szerelt konfigurációban erre a RAM-sebességre nem lesz esélyed, ha pedig DDR4-ről váltanál, akkor már érdemes lehet az új Z790-es készletekből válogatni, amik szintén a mai napon jelentek meg az ismert gyártók tálalásában.

A dilemma tehát adott, ráadásul azt sem könnyű eldönteni, hogy melyik CPU-t érdemes választani az új családból. A Core i9-14900K természetesen mindent tud, amire az Intel jelenleg képes az asztali PC-k vonalán, a nyolc darab P-mag mellé tizenhat darab E-mag társul, a processzorszálak száma harminckettőn tetőzik, míg az órajel akár a 6 GHz-t is elérheti. Létezik belőle integrált grafikus vezérlővel szerelt és anélküli verzió, kis segítséggel pedig akár a bűvös hatos szám fölé lőhető be a P-magok órajele. A zászlóshajó árazása dollárra (és remélhetőleg forintra) pontosan követi az elődmodellét, nincs tehát drágulás, de azért így is háromszáz ezer forint környékére várjuk az i9-et.

Sokkal érdekesebb az i7-14700K, ami egészen pontosan négy E-maggal többet tartalmaz a korábbi i7-es típusokhoz képest, miközben az üzemfrekvenciákon is emeltek. A huszonnyolc CPU-szálat eredményező húsz darab processzormag bizonyos alkalmazások futtatása során akár 60%-kal magasabb számítási teljesítményt ér el, mint például egy i7-12700K, illetve 25-35%-nyi különbséggel számolhatsz a közvetlen előddel összehasonlítva. A boost-órajel pedig "csak" 5,6 GHz-en tetőzik, de innen már nincs messze a 6 GHz-es álomhatár, amit BIOS-os beállításokkal vagy az immáron MI-vel támogatott Intel XTU segédprogrammal könnyedén elérhetsz, ha minden egyéb feltétel adott.

Tuning kis K-val és új alaplapokkal

Ami az i5-ös modellt illeti, a típus most sem lép ki az ár-érték bajnok szerepkörből, az IGP-től mentes i5-14600KF modell ajánlott végfelhasználói ára valahol az i9-es modell árának felénél áll meg; ez pedig vonzó vétellé teszi, bár az AM5-ös 3D V-Cache frontvonal nagyon erős ezen az árponton. Egy erős videokártya mellett nehéz is lesz kimutatni processzorszinten a különbséget, az Intel megpróbálta ezt 1080p felbontáson mérve, de érdemi előnyt csak 2-3 játékban sikerült elérni; díjazzuk egyébként a mínuszos különbségek feltüntetését.

Érdekes adalék, és elvileg a Windows 11 ütemezőjét segítő Thread Directorhoz csatlakozik az Intel Application Optimization, ami kifejezetten a játékok futtatása során aktivizálódik, és igyekszik még hatékonyabban kiosztani a magokat és CPU-szálakat a program számára. Egyelőre nem tudni, hogy ez valójában miként elérhető és pl. állandóan aktív-e, de igyekszünk ezt is kideríteni nemsokára.

Az új processzorok remek alkalmat kínálnak az alaplapgyártók számára, hogy egy újabb Z790-es (és egyéb 700-as lapkakészletes) alaplapcsaládot dobjanak piacra, amelyek gyári támogatást nyújtanak az új tuningfunkciókhoz, itt-ott megerősített tápellátással rendelkeznek, és behozzák a köztudatba a Wi-Fi 7 szabványt. Csupa felsőkategóriás jellemző, aminek megkérik az árát, de a már meglévő 700-as alaplapokról nem nagyon látjuk értelmét a váltásnak. Jövőre ugyanis foglalatcsere és teljesen új architektúra érkezik, egyedül a tuningos megszállottakat buzdítjuk pénztárcanyitásra.

Ha tetszik, hogy 6000 MHz felett teker a processzor, 8000 MHz-en dübörög a memória és alulról nyaldossa a 100 fokot teljes terhelésen az i9-es modell, akkor ezt itt a te platformod. Minden más esetben várd meg a tesztünket, és élvezd addig is a játékot a jelenlegi inteles vagy ryzenes konfigoddal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.