Hirdetés

9,1 GHz-es órajelrekorddal debütál az Intel legújabb csúcsprocesszora



|

A Raptor Lake generáció utolsó ékköve alaphelyzetben nem egy átlagos példány, folyékony hélium használatával pedig lassan tényleg eléri az Intel évtizedekkel ezelőtti 10 GHz-es tervét.

Hirdetés

Bármennyire látványos és szórakoztató, a PC-s komponensek extrém túlhajtása megosztja a felhasználókat. Sokan teljesen értelmetlennek tartják ezeket a próbálkozásokat, eredményeket, hiszen a kísérletekhez szükséges eszközök javarészt nem elérhetők, illetve nem javasoltak otthoni használatra. Mások szerint viszont pont ez a lényeg, és megfordítják a gondolatmenetet azzal, hogy bárki által megvásárolható fő hardverelemekből (processzor, alaplap, memória stb.) speciális módszerekkel egészen elképesztő extra teljesítmény facsarható ki.

Nehéz igazságot tenni a két oldal között, de az tény, hogy amíg egy szűk közösség hisz ebben, és a lehető legprofibb hozzáállással esik neki a legújabb portékáknak, addig a PC-építők világa mindig tartogatni fog extrém izgalmakat, demonstrációkat. Az Asus belsős tuningcsapata nemrég új szintet ért el a Core i9-14900KS-sel, az erről készült videó pedig röviden tartalmaz minden olyan, ehhez a "mókához" tartozó momentumot, ami miatt lehet kedvelni ezt az egészet.

Hirdetés

9 GHz felett -230 fokon

Pénz, hardver, idő és egy gyártó; plusz némi szakértelem. Ennyi kell mindössze ahhoz, hogy világrekordokat érj el a legerősebb komponensekkel. No és még némi szerencse, mert arról viszonylag kevés híradást látni, hogy a tuningos srácok hány kékhalált és újraindulást láttak életükben míg eljutottak egy-egy hitelesíthető értékig. A 9,1 GHz-es üzemfrekvencia eléréséhez is minden bizonnyal órákon át tartó próbálgatás vezetett, amit az előkészületek legalább ennyi idővel tolnak meg, a siker pedig egyáltalán nem garantált.

A közös erőfeszítések azonban most rekordot értek, a svéd tuningos, elmor vezényletével működő csapat (feltűnik a szintén öregrókának nevezhető massman is) egy ROG Maximus Z790 APEX Encore alaplapra épített rendszerrel érte el a 9117,75 MHz-es frekvenciát. E mellé csatlakozott a tuningos körökben ismert safedisk, aki PiFastban, SuperPiben és PYPRIME-ban ért el első helyezéseket ugyanazzal a hardverkörnyezettel. A processzor ekkor már "csak" 8,5 GHz környékén üzemelt, efölött csak órajelvalidációra volt képes.

A műveletre 600 liternyi folyékony nitrogénnel és 100 liter folyékony héliummal készültek fel, utóbbi használatának köszönhetően a CPU hőfok -230 fokra csökkent, miközben 1,85 V feszültségen stabilizálódott. Hogy az alapból 6,2 GHz maximális órajellel megjelenő Core i9-14900KS ekkor mennyit fogyasztott, nem tudni, de ezen a szinten ez kevésbé érdekes adat. A tuningkísérletről elérhető videó sajnos picit rövid, de így is kellő betekintést nyújt ebbe a világba.

Extrém emlék lesz a Raptor Lake-ből

Nem az első 9 GHz feletti tuningdemonstrációról van szó, a 13900K-val sikerült először átlépni a határt. Ezt követően az integrált grafikus vezérlőtől megfosztott Core i9-14900KF CPU-val ment feljebb az órajelhatár, ezt sikerült ismét picivel kitolni a KS kiadással. Egyelőre vége szakadhat a rekordkísérleteknek, az év második felében érkező Arrow Lake eltérő felépítése új kihívásokat tartogat, valamint a platformhoz készülő alaplapok és LGA1851-es foglalat tulajdonságai kiismerése sem lesz egyszerű az első kiadásoknál.

A 6 GHz-es alapórajel velünk maradhat, de hogy haladunk-e tovább a 10 GHz-es álomhatár felé, arra most valószínűleg e rekordot elérők csak legyintenek egyet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.