Hirdetés

A gamerek rosszul járnak a magas órajelű DDR5 memóriákkal



|

A legfrissebb hírek szerint az Intel új generációs chipjeivel hiába lesznek papíron gyorsabbak a modulok, a játékoknál ez inkább lassulást jelent.

Hirdetés

Az Intel 12. generációs, Alder Lake néven emlegetett processzorai lesznek az elsők, amik támogatják majd a DDR5-ös memóriákat. Mivel az AMD csak jövőre hozza ki az új chipjeit, a kékeknél a helyzeti előny, ugyanakkor a Zen architektúrán dolgozó mérnököknek még bőven van idejük foglalkozni az új generáció gyerekbetegségeivel, mint amilyen a jelek szerint az Intelnél fellépő latency problémája.

A most kiszivárgott teszten egy meg nem nevezett Intel processzort használtak, a CPU-Z adatokból azonban arra következtethetünk, hogy a 10 magos chip egy i5-12600K volt, míg a RAM egy kétcsatornás DDR5-6400, ahol 40-40-85 CR2 időzítést használtak. Az új chipek egyik újítása pedig a Gear 4 memória mód bevezetése lesz.

Hirdetés

A Rocket Lake-kel vezette be az Intel a Gear 1 és Gear 2 módokat: előbbi 1:1-es arányt kínál a memória kontroller és a RAM frekvenciája között, míg utóbbi megfelezi a memória kontroller sebességét, hogy a RAM magasabb frekvenciát érhessen el, ezzel azonban növelve a késlekedést. 

A jelenlegi tesztek alapján egy DDR4-2933-ról DDR4-3200-ra történő ugrás durván 7 ns latency növekedést, és ezzel 5% fps csökkenést jelenthet a játékoknál. A Gear 4 mód bevezetése elképesztő sebességeket tesz lehetővé (egy DDR5-6400 esetén 90GB/s-os sávszélről beszélünk), közben viszont 92 ns-mal növeli a késleltetést, így játékra gyakorlatilag alkalmatlanná teszik a dolgot.

Mivel az Alder Lake csak DDR5-4800-ig rendelkezik natív támogatással, az a biztos, ha ennél nem megyünk fentebb, csak akkor, ha valóban van értelme az extra sávszélnek. Emellett kíváncsian várjuk, milyen trükköket tervez bevetni az AMD a témában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.