Hirdetés

A kriptopiac összeomlásával szabadesésbe váltott a videókártyák ára is



|

Egy újabb jelentés világít rá a GPU-piac áldatlan állapotainak normalizálódására.

Hirdetés

A szakértők már jó előre figyelmeztettek, hogy amíg a kriptovaluták szárnyalása hajtja a keresletet, addig a videokártyákért kért összegek sem fognak visszatérni az ajánlott fogyasztói ár közelébe, az idő pedig őket látszik igazolni, a kriptopiac gyengélkedésével ugyanis a GPU-k is kezdenek olcsóbbá válni.

Korábban már több cikkben is beszámoltunk ennek a jeleiről, az árak normalizálódása pedig leginkább a használt piacot érinti, amit most valósággal elözönlöttek a GPU-któl pánikszerűen szabaduló bányászok ajánlatai. Nemrég a Bloomberg is utánanézett a témának, látványos áresésről adva hírt.

Hirdetés

A hírügynökség a MarkSight felmérésére hivatkozva azt írja, a GeForce RTX 3080-as GPU-k átlagos eladási ára nagyjából a felére csökkent, így májusban akár 600 dollár alatt is hozzá lehetett jutni a korábban az 1200 dolláros árat is elérő hardverhez. A kriptopiaci kereslet árfelhajtó hatását alátámasztandó a hírügynökség a New Street Research nevű elemzőcéget is idézi, amely szerint 2021 eleje óta a bányászok nagyjából 3 milliárd dollár értékben vásároltak videokártyákat.

A BitPro Consulting viszont nemrég még ennél is többről beszélt, az elmúlt 1,5 évben 15 milliárd dollárnyi GPU-vásárlást tulajdonítva csupán az Ethereum-bányászoknak. A Bloomberg mindenesetre úgy saccolja, hogy a kriptokrach, illetve az Ethereum közelgő energiatakarékossági reformja akár a fogyasztói GPU-eladások egyharmadát is eltüntetheti.

Ez pedig természetesen a gyártóknak, főként a piacvezető Nvidiának fog fájni, amely ugyan tett arra irányuló próbálkozásokat, hogy korlátozza a bányászatot a hardverein, ám ez sosem volt igazán hatékony, s végül sikerült is feltörni, így nem különösebben fogta vissza az eladásokat.

A játékosok viszont örülhetnek, mert az évek óta tartó krízis után végre felcsillant a remény, hogy nem kell majd kifizetni az egyébként sem szerény ajánlott fogyasztói árak többszörösét egy GPU-ért. Ehhez persze a nyerészkedőknek is vissza kell vonulniuk, amit illetően kifejezetten bizakodó a JP Research élén álló Jon Peddie, aki a Bloombergnek nyilatkozva arról beszélt, hogy ezt már el is intézte a bányászati kereslet elolvadása.

Fontos azonban kiemelni, hogy Magyarországon kissé más a helyzet, hiszen az itteni árakat a történelmi mélypontra gyengült forint, a magas adóterhek és a szűkösebb készletek is felhajtják, így hazai gamerként még nem érdemes durrantani a pezsgőt. Azt pedig mondanunk sem kell, hogy a kriptovaluták hevesen ingadozó árfolyamában mindig benne van egy újabb felemelkedés, így összességében korántsem garantált, hogy tényleg beköszönt a GPU-Kánaán.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.