Hirdetés

A mobilokba cserélhető akkumulátorok kerülnek, de mi a helyzet a kézikonzolokkal?



|

Az Európai Unió tisztázta, hogy a kézikonzolok piacát is érinti-e a cserélhető akkumulátorok kötelező bevezetése.

Hirdetés

Ahogy mi is örömmel adtuk hírül, nemrég a tagállamok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanács is jóváhagyta azt az EU-szintű rendeletet, amely 2027-től előírja, hogy az akkumulátorral rendelkező eszközökben kötelező lesz az akár házilag is cserélhető telepek alkalmazása.

A körforgásos gazdaság kialakítását, vagyis a fenntarthatóságot szolgáló előírás elsősorban a mobiltelefonok kapcsán lett ismert a nagyközönség számára, a beszámolókból viszont talán nem volt mindenkinek egyértelmű, hogy az olyan kézikonzolokat is lefedi-e a szabályozás, mint például a Nintendo Switch, vagy a Steam Deck.

Hirdetés

Az Owerkill.wtf ezért közvetlenül egy EU-s forrástól kért megerősítést, amely azt a tájékoztatást adta, hogy a hordozható konzolokat is érinti az új előírás. A rendeletet ismerőknek persze valószínűleg nem meglepetés, hiszen a szöveg egész konkrétan fogalmaz a kérdésben:

"Minden olyan természetes vagy jogi személynek, aki vagy amely olyan termékeket hoz forgalomba, amelyekbe hordozható elemek, illetve akkumulátorok vannak beépítve, biztosítania kell, hogy az említett elemek, illetve akkumulátorok a végfelhasználó által a termék élettartama alatt bármikor könnyen eltávolíthatók és kicserélhetőek legyenek."

A szigorítás tehát lényegében mindent eszközt érint, amely kapcsolatba hozható az akkumulátor témakörrel. A 2027-es életbe lépés ugyanakkor azt is jelenti, hogy a gyártóknak jó eséllyel nem a manapság népszerű kézikonzolokat kell áttervezniük, hanem azok későbbi generációit fogják úgy piacra dobni, hogy a felhasználók akár otthon is könnyen cserélhessék az akcióban megfáradt telepeket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.