Hirdetés

A Naughty Dog fejlesztője szerint ez lesz a játékok tervezésének jövője



|

A Promethean AI-eszköz segítségével újra a kreativitás lehet a hangsúlyos a jövő játékaiban, platformtól függetlenül.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia jelenléte és használata egyre több alkotói területen nyit meg új utakat, és a segítségével a folyamat emberi részeleme olyan tételekre helyezheti át vagy vissza a hangsúlyt, amik korábban lehetetlennek és/vagy késznek hittünk. Az alkotás közbeni tapasztalatszerzés és tanulási folyamat bizonyos szempontból határok között tartja a kreativitást, melyhez olyan AI-eszközök igyekeznek illeszkedni, mint amilyen a Promethean AI.

A virtuális terek és játékvilágok tervezése talán az egyik legintenzívebb művészeti kihívás, hiszen semmi sem kézzel fogható, ugyanakkor a valósághűség iránti vágyakozás miatt mégis megpróbáljuk azzá tenni. Egyre nagyobb méretű és komplexitású világok épülnek, melyek egyre inkább tolják ki, illetve mossák el a határokat a virtuális és valós világok között.

Hirdetés

Andrew Maximov, a Naughty Dog fejlesztőcsapat volt technikai művészeti igazgatója minden bizonnyal élete egyik legizgalmasabb állomásaként tekint a Promethean AI-ra, ami eddig nem látott módon segíti a fejlesztőket részletgazdag világok, terek létrehozásában. Az Uncharted és The Last of Us játékokon dolgozó szakember 2018-as távozása után nem sokkal megalapította azt a csapatot, akik megpróbálják visszahozni azt az édes fűszert a játékkészítésbe, amit úgy hívunk: kreativitás.

A Promethean AI pontosan ott segít, ahol manapság a legtöbb fejlesztőcsapat időt, emberi és pénzügyi erőforrást pazarol. Általános, már-már hétköznapi vizuális feladatok elvégzését teszi jóval egyszerűbbé, kontextusbeli parancsokra támaszkodva ajánl és biztosít képi elemeket az adott környezethez illően. Ezen felül képes kreatív problémamegoldásokra is, avagy pl. mennyire véletlenszerűen vagy épp szimulált módon alakítsa a virtuális tér különböző elemeit önmagukhoz és egymáshoz képest. Mindezt különböző szinteken keresztül teszi lehetővé, amit leginkább az önvezető autók vezetési képességeinek osztályozásához lehet hasonlítani.

Maximov szerint a rendszerrel nemcsak jelentős költség spórolható az alkotási folyamatban, hanem ezáltal a kreativitásra, a játékterek változatosságára és csapatmunka erejére is nagyobb fókusz kerül. Egy AAA-kategóriás játéknál pedig erre igazán szükség van, az iparág ugyanis jelenleg szinte mindent a nyereségesség alá rendel, és olyan elhibázott döntésekkel szembesülhetünk, mint pl. a lootbox rendszerek vagy a félkészen kiadott produktumok.

Aki tenne egy próbát a Promethean AI programmal, akár most rögtön megteheti, de az ingyenes verzióban mindössze a két alapszint érhető el, a teljes funkcionalitást a nagyvállalati kiadás nyújtja. Fontos megemlítenünk, hogy a program még nincs kész, béta fázisban tart a fejlesztés és folyamatosan bővül a funkciók tárháza. Jelenleg Unreal Engine és Maya LT fejlesztőkörnyezetekben használható, de hamarosan megérkezik a Blender támogatása is.

Addig is, míg épül a Promethean AI, szerinted melyik játékon segíthetne már most sokat ez a fejlesztés?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.