Hirdetés

A Sony figyelmeztette a befektetőket, hogy leszálló ágba kerül a PlayStation 5



|

A 9. generációs otthoni konzol még mindig szépen fogy, de a gyártó szerint már túljutott a csúcson.

Hirdetés

Bármilyen furcsán hangzik, idén ősszel már bizony négy éve lesz annak, hogy a Microsoft és a Sony piacra dobták a 9. generációs otthoni konzoljaikat az Xbox Series S|X és a PlayStation 5 képében. Ennek megfelelően a kezdeti készlethiány rég a múlté, időközben pedig mindkét oldalon kaptunk ráncfelvarrott kiadásokat: a megújult Series S nagyobb tárhellyel kelleti magát, a PS5 pedig egy jelentős fogyókúrán esett át.

Az idő vasfoga azonban így is fogott a konzolokon, egy januári jelentés pedig már előre megszellőztette, hogy a Sony számára ezért nem alakultak a várakozások szerint az ünnepi időszak eladásai, amit végül a nemrég lezajlott hivatalos eredménybeszámoló is igazolt.

Az októbertől december végéig tartó harmadik üzleti negyedévben a japánok ugyan közel 2 millióval több PlayStation 5-öt adtak el, mint 2022 azonos időszakában, a 8,2 milliós mennyiség azonban még így is elmaradt attól, amit előzetesen vártak. Az eredmény azt jelzi, hogy hiába kapott "slim" variánst a konzol, ez nem bizonyult elég vonzónak a kitűzött célszámok teljesítéséhez.

Hirdetés

A számok fényében pedig a Sony lefelé módosította a március 31-én záruló teljes üzleti évre vonatkozó előrejelzését, így immáron arra számít, hogy ebben 21 millió, vagyis 4 millióval kevesebb gépet fog eladni, mint azt korábban jósolta a befektetőknek. A The Verge beszámolója alapján a vállalat alelnöke, Naomi Matsuoka ennek kapcsán közölte a részvényesekkel, hogy a PlayStation 5 a továbbiakban belép a termékciklusának kései szakaszába.

"Emiatt arra számítunk, hogy a PS5 hardverek éves értékesítési üteme a következő pénzügyi évtől kezdve csökkenni kezd."

- közölte Matsuoka, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a Sony ezért a jövőben inkább az eladások és a nyereségesség közötti egyensúlyra fog koncentrálni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a cég a gyártási és az értékesítési folyamatok optimalizálásával kevesebb eladott PlayStation 5 mellett próbál meg hasonló, vagy magasabb profitot elérni, mint az eddigiek során.

A 9. generációs konzol tehát már a gyártó szerint is leszálló ágba került, ha viszont hihetünk a pletykáknak, a Sony közben gőzerővel dolgozik a gép erősebb "Pro" kiadásán, ami akár már az idén ősszel befuthat. A felhasználóknak ugyanakkor a konzolra érkező exkluzív játékok miatt nem érdemes izgulniuk, mivel a japánok ugyancsak a jelenlegi eredménybeszámolón közölték, hogy a 2025 márciusában záruló következő üzleti évben nem fognak a korábbi nagyágyúkhoz hasonló produkciókkal jelentkezni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.