Hirdetés

Acer Predator Triton 500 - komolyabb gamer PC a hónod alatt



|

Az új Acer gamerlaptop egyszerre erős és légies, már amennyire az egy játékra kihegyezett szörnytől lehetséges. Ha mindenből a maximumot kéred bele, nem olcsó mulatság, viszont megéri a pénzét.

Hirdetés

Milyen sztereotípiák élnek bennünk a gamerlaptopokkal kapcsolatban? Nos, a legtöbbek szerint ezek a gépek komoly hardveres motort kapnak, viszont ezért cserében el kell viselni, hogy eléggé nagyra és böszmére nőnek, az akkumulátoruk sem bírja túl sokáig a hatalmas terhelés miatt, ráadásul egy idő után rásül a kezünk a billentyűzetre a gigantikus hőtermelés következtében. Az Acer jó ideje igyekszik a fenti területeken változtatni, és a Predator Triton sok tekintetben kiválóan sikerült. Nézzük!

Betonbiztos alapok

Az nem kérdés, hogy a Triton 500 bőkezűen bánik a hardverrel. A 10. generációs Intel Core processzorokra épülő rendszert 32 GB DDR4 RAM támogatja, tárhelyként 1 TB NVMe SSD-t kapunk, amely mellé további 1 TB-ot biggyeszthetünk, akár RAID 0 kiosztásban. A grafikus feladatokat GeForce RTX 2070 Super, vagy RTX 2080 Super GPU látja el, tehát egy ilyen konfiguráció asztali gépben is simán megállná a helyét. Szerencsére nem maradt le a 2.5 Gigabites Ethernet port sem, Wi-Fi terén pedig Killer AX1650 Wi-Fi 6 áll rendelkezésre - ami pedig még szebbé teszi a képet, hogy a DoubleShot Pro technológia lehetővé teszi, hogy egyszerre használjuk a vezetékes és vezetéknélküli kapcsolatot - ilyenkor a "sürgős" feladatokat az Ethernetre, a kevéssé fontosakat a wifire tereli a rendszer.

Hirdetés

A húzós motorhoz hasonlóan minőségi kijelző jár: a tavalyi Triton sorozat 144 Hz-es paneljét itt már 300 Hz-re tornászták fel, a GtG válaszidő pedig mindössze 1 milliszekundum. A 4K-ra vágyóknak viszont kissé szomorú hír, hogy 1920x1080 képpont a felbontás, és a 275 nit fényerő is inkább jó, mint szemkápráztató. Az IPS-panel viszont 100 százalékos sRGB színteret kínál, összességében nagyon szép képet ad, és adaptív frissítését a GPU-val tökéletesen összehangolja a G-Sync technológia.

Könnyed játékstílus

A hardveres tulajdonságok alapján elsőre valóban egy bumfordi gépet képzelhetnénk el, de a Triton 500 a gamer szegmenshez képest kifejezetten vékony és könnyű. Összecsukva 17,90 milliméterre emelkedik el az asztal lapjától, tömege pedig mindössze 2,1 kiló. A matt fekete, fém gépház hátulján a megvilágított Predator logó erőt és eleganciát sugall, de magán a dizájnon nem érződik semmilyen eltúlzott kivagyiság. Persze a billentyűzet RGB megvilágítást kapott, de ez manapság már kötelező elem a kategóriában. A hátoldalon sűrű rácsozattal védve masszív légnyílásokat találunk - ezek mögött pedig a Triton 500 egyik legjobb újdonsága dolgozik.

Ha ugyanis egy ilyen erős hardvert ennyire vékony gépházba zárunk, esélyesen jön a fent említett sztereotípiák közül a kíméletlen forrósodás kérdése. A Triton 500-ban azonban egy új, Acer Vortex Flow nevű hűtési technológia működik, amely gyakorlatilag összehangolt ventilátoros és hűtőcsöves fejlesztéseket jelent. A három stratégiai pontra elhelyezett ventilátor egymás alá dolgozva növeli az optimális légáramlást úgy, hogy közben a zajszintet csökkentse - attól sem kell tehát tartani, hogy teljes terhelés alatt egy Rakéta porszívó hangját imitálja majd a laptop. A 4. generációs AeroBlade 3D fém ventilátor akár 45 százalékkal nagyobb légáramlást érhet el, miközben 5 hővezető cső is segíti a hatékonyságot, ezáltal az idei Triton 500 a gyártói tesztek alapján 33 százalékkal jobb hőelvezetési teljesítményre képes tavalyi elődjénél.

Az élményt a TrueHarmony hangszórók egészítik ki, ha pedig úgy döntünk, hogy inkább fejhallgatóval játszanánk, DTS:X Ultra surround hangzást is beállíthatunk. A billentyűzet gombjai jól kezelhető billentyűutat kaptak, és szerencsére a kurzorgombok sem a máshol tapasztalt "megnyomorított" dizájnt kapták, hanem teljes méretben kerültek a házra. Az RGB háttérvilágítást tavaly még csak három zónában állíthattuk, idén már gombonként lehet konfigurálni a PredatorSense appból. Szerencsére a nagy és kényelmes touchpadet sem tolták el valamelyik irány felé, mint mostanában néhány egyéb modellen, itt szépen csücsül a space alatt, ahogy azt kell.

A Triton 500 Magyarországra a napokban érkezik meg (eredetileg a harmadik negyedévről szóltak a hírek, ami szeptember végén lejár, tehát hamarosan jönniük kell), a hazai árról azonban még nincs hivatalos információ. Az amerikai nyitóár 2800 dollár környéke volt, ami persze már szárazon átszámolva is kifejezetten combos, de egy "PC World Hardcore Gamereknek" plecsnit mindenképp megszavaztunk neki, hiszen a korszerű dizájn, az erős hardver és a minőségi kijelző miatt időtálló befektetés.

Kattints ide több infóért!

Laptop játékra olcsóbban: Acer Nitro 5

Ha csak egy kicsit óvatosabb költségvetés áll rendelkezésünkre, de azért még erős és minőségi laptopot szeretnénk játékra, az új Acer Intel-alapú kínálatából érdemes a Nitro 5 modellt is megszemlélni. Itt is erős alapokat kapunk: akár 10. generációs, 5 GHz-es Core i7 processzorral és GeForce RTX 2060 illetve GTX 1650Ti GPU-val, maximum 32 GB DDR4 RAM-mal, 1 TB HDD-vel illetve 2 db M.2 SSD-vel. A 15,6 hüvelykes full HD IPS kijelző 144 illetve 120 Hz-es változatban rendelhető 3 ms válaszidővel.

A dupla ventilátoros hűtést 4 extra ventilátor segíti, a tavalyi modellhez képest 25 százalékkal jobb így a hőelvezetés, míg a GPU és CPU 9 százalékkal jobb hűtést kap a CoolBoost technológiának köszönhetően. Az Intel AX201 Wi-Fi és a Killer Ethernet E2600 pedig itt is összedolgozik, tehát növekszik a hálózat stabilitása és teljesítménye. A legtöbb mai játékhoz ez a konfiguráció is tökéletes, ráadásul a kiváló hűtésnek köszönhetően sem visító hangorkánra, sem pedig tojássütő hőségre nem kell felkészülni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.