Hirdetés

Ajax rendszerteszt – az otthonod már az egészségedre is vigyáz



|

Amikor a riasztórendszer találkozik az okosotthonnal, sőt az egészségedre is odafigyel - ráadásul automatizálhatod is. Mindezt teljesen kábelmentesen.

Hirdetés

Hosszú évekig még cégek számára is drága mulatság volt a riasztórendszer, majd szép lassan, ahogy fejlődött a technológia, úgy vált egyre elérhetőbbé a végfelhasználók számára is. Ám ekkor is figyelni kellett arra, hogy a ház építésekor, felújításakor bekerüljenek a falakba a megfelelő kábelek, máskülönben kilométernyi kábelcsatorna és ronda megoldások árán lehetett csak mindenhova elhelyezni a szükséges érzékelőket. Ez mára már a múlté, a vezeték nélküli riasztórendszerek hétköznapinak számítanak, sőt, a rengeteg távolkeleti gyártó olyannyira leegyszerűsítette az ingatlanvédelmi megoldásokat, hogy tulajdonképpen akár központ nélkül, fillérekből is lehet riasztórendszert telepíteni, méghozzá bármiféle előtanulmányok nélkül. Az egyetlen bökkenő, hogy ezek a rendszerek éppen abban nem jók, ami a legfontosabb: megbízhatatlanok, könnyedén átverhetők és nem igazán növelik ingatlanod védelmét. Ráadásként jöhetnek még a téves riasztások, a hamar lemerülő akkumulátoros érzékelők, és néhányan ide sorolják az ilyen rendszerek könnyű feltörhetőségét is.

Hirdetés

Az ukrán illetőségű Ajax rendszerét már két évvel ezelőtt bemutattuk nektek és már akkor is egyértelmű volt, hogy ezúttal a kábelmentes üzem nem jár megbízhatatlan, bóvli megoldásokkal. Ez persze azt is jelenti, hogy árban nem tud (és nem is akar) versenyre kelni a filléres, amatőr rendszerekkel. Az elmúlt években be is bizonyosodott, hogy erre a minőségre és profi kivitelezésre van igény a piacon, így az Ajax rendületlenül bővítette rendszereit új központokkal és szenzorokkal, újabban pedig már az okosotthonok felé is nyit, ami egészen érdekes megoldásokat és lehetőségeket szül. Ezen új kiegészítőket mutatjuk most be.

Ajax LifeQuality - a Te életminőséged milyen?

Az Ajax riasztórendszere már számtalan modult tartalmaz, aminek része a mozgásérzékelő, sziréna, kódpanel, nyitásérzékelő, infrafüggöny, üvegtörés-érzékelő és így tovább, sőt, már hatótáv-bővítők is léteznek, pedig az alap 1700 méter azért elég sok mindenre elegendő. Ezekhez érkeztek meg valamivel később a biztonsági szenzorok (ezekről kicsit később), valamint idén, újdonságként az okosotthon-kiegészítők. A LifeQuality az egyik ilyen, amely egy elegáns kis szenzor. A szintén az Ajax egyedi rádiós csatornáján, a Jewelleren kapcsolódó eszköz a nap 24 órájában monitorozza környezete levegőminőségét. Ebbe beletartozik a hőmérséklet, a páratartalom és a CO2-szint is. Erre már nagyon sok, filléres szenzor is képes, ám a LifeQuality nem csupán pontos, hanem egy akkumulátorral 3 évig bírja és szoftverében a trendeket is figyelemmel követi. Vagyis akkor is riaszt, ha hirtelen változik meg például a hőmérséklet vagy a CO2-szint, sőt, ezekhez a változásokhoz különféle akciókat tudsz rendelni és vissza is nézheted a korábbi szinteket. A többi Ajax relével kiegészítve például veszélyes szint esetén aktiválhatod a szellőztetést, bekapcsolhatod a fűtést, kikapcsolhatod a párásítót stb.

Furcsán hangzik, de a LifeQuality mobil eszköz, ugyanis bárhová magaddal is viheted. Ilyenkor - a központtól távol - csupán monitorozza például hotelszobád, autód levegőminőségét, ezen értékeket pedig 72 órára visszamenőleg eltárolja, majd amikor hazaérsz, szinkronizálja a központtal.

KeyPad TouchScreen - látványos kódpanel

Minden riasztórendszerhez tartozik egy kódpanel, amin aktiválhatod és kikapcsolhatod a riasztást. Az Ajaxnak már korábban is volt proxy-val és kártyával is működtethető kódpanele, sőt, távirányítót, vagy mobil, programozható gombot is választhatsz rendszeredhez, ám a legjobban vita nélkül a KeyPad TouchScreen néz ki. Ez a vezeték nélküli, Jewelleren és Wingen is kapcsolódó kódpanel egy 5"-os IPS-kijelző, ami 32-féle nyelven tud, kezeli a proxy-kat és kártyákat, sőt, mobilodat is bevetheted aktiválásra/deaktiválásra. A megfelelő parancsokhoz biztonsági csoportokat hozhatsz létre, indíthatsz innen is előre mentett akciókat (például automatikus besötétítés, távolléti világítás aktiválása, részleges riasztás stb.).

FireProtect 2 és WaterStop - Tűz, víz, CO2 és füst

Az egyik legújabb szenzor az Ajax rendszerében a FireProtect 2, ami épp úgy néz ki, mint a többi CO2-érzékelő, ám ennél sokkal többre képes. A Jeweller rádión az Ajax központhoz csatlakozó eszköz 3-4 perc alatt felszerelhető és aktiválható akár házilag is, ezt követően pedig azonnal riaszt, amint extrém hőt, füstöt vagy CO2-t érzékel. A speciális, egyedileg kifejlesztett füstkamrákkal sokkal nagyobb pontossággal képes felismerni a veszélyt a FireProtect 2, sőt, még rendszeres takarításra sincsen szükség. A dupla spektrumú szenzor képes megkülönböztetni a gőztől a füstöt és felismeri, ha egy szintetikus anyag ég - ezzel is minimalizálja a téves riasztásokat. A készülék saját szirénát is kapott, de természetesen a központon keresztül azonnal riaszt a beállított szirénákon, mobil eszközökön stb. A FireProtect 2 kétféle verzióban is készült: integrált és cserélhető akkumulátorral is elérhető. Az integrált akkus változatnál 10 éves élettartamot ír a cég, a cserélhető akkusnál ez az időtartam 7 év.

Az Ajax WaterStop is hasznos kiegészítése lehet okosotthonodnak. Ez a speciális - többféle méretben is elérhető - szelep távolról irányítható és gond esetén képes akár teljes egészében lezárni a vízszolgáltatást otthonodban. Ha például a cég vízszivárgás-érzékelőjével kapcsolod össze, egy esetleges csőtörés esetén akkor sem kell aggódnod, ha éppen távol vagy otthonodtól, a rendszer automatikusan, 5 másodperc alatt lezárja például a főnyomócsövet. Az ilyen rendszernél kifejezetten előnyös a teljes kábelmentesség, így utólag beszerelve sem kell azzal bajlódnod, hogy miként oldod meg a tápellátást, illetve a kommunikációt.

Teszt

A teszt során egy meglévő Ajax rendszerbe integráltuk a LifeQuality és FireProtect 2 érzékelőket. A levegőminőség monitorozása nagyon praktikus, és ha megfelelően állítasz be egy automatizált rendszert, egészségesebb környezetben élhetsz minden további teendő nélkül. A LifeQuality ehhez tökéletes és nem csupán pontosak a mérései, a visszanézhető értékek is hasznosak. A beállításnál tetszett az értesítési küszöb, illetve az érzékenység szabályozhatósága, de hiába próbáltuk többféleképpen, a mobil működésnek túl sok értelmét nem láttuk még a 72 órás memóriával sem. A másik gond, hogy az Ajax rendszere roppant zárt, ezért ha valamely érték nem megfelelő, csakis úgy tudod aktiválni a párásítót, szellőzőt, légkondicionálót, ha ehhez az Ajax reléjét, vagy okoskonnektorát használod - ez pedig nem túl életszerű, tekintve hogy ma már ezen eszközök is mind rendelkeznek saját okosvezérléssel.

A FireProtect 2 nagyon profi CO2-érzékelő, ami tökéletesen illeszkedik az Ajax rendszerébe, a füst és a hőmérséklet-emelkedés érzékelés pedig rendkívül hasznos - akár életmentő extrák. Ugyanakkor itt hiányoltuk a visszanézhetőséget, sajnos ilyet nem tárol és nem közvetít a központnak a szenzor - mindössze a pillanatnyi hőmérsékletet tudod ellenőrizni, még a CO2-szintet sem mutatja. Szintén hiányoltuk, hogy mindössze a riasztás típusait tudod kiválasztani a beállításainál, automatikus feladatot nem tudsz rendelni egy-egy riasztáshoz, pedig ez még akár hasznos is lehetne (például szellőző nyitása hirtelen hőmérséklet emelkedésnél vagy magas CO2-szint esetén).

Értékelés

Az Ajax bölcs döntést hozott azzal, hogy a vezetékes Fibra család mellett a vezeték nélküli rendszerét egyre több okosotthon-kiegészítővel bővíti. Az alaprendszer továbbra is maximálisan megbízható, az egyedi rádiós technológia pedig kiváló, akár 1700 méteres hatótávot biztosít, ami még egy nagyobb családiházhoz is tökéletesen elegendő. A LifeQuality, az okos villanykapcsolók, biztonsági szenzorok, relék és kényelmes, modern kódpanelek mind hasznosak, de azért néhány komponensnél még hiányoltunk egy-két funkciót. Sajnos a Google Home rendszerébe sem integrálható az Ajax, ami sokaknál már alapelvárás, pedig ezzel a többféle okosotthon-megoldás közti kommunikáció is egyszerűen megoldható lenne.

Végül még egy akadálya lehet annak, hogy mindenki ilyen Ajax rendszerrel szerelje fel otthonát és ez az ár. A minőség, a megbízhatóság csillagos ötös, a működés tökéletes, a vezetékmentes kivitel és az egyszerű telepítés is mind szuperek, ám ezért nagyon-nagyon sokat kér az Ajax. A FireProtect 45 ezer forintos indulóára még megemészthető, de a LifeQuality szenzorért 128 ezer forintot kérnek, ami nagyon sok, tekintve, hogy más rendszerbe kapcsolódó okoseszközökkel nehezen (vagy sehogy sem) integrálható. És bizony ma már nincsen egyedül a vezeték nélküli riasztórendszerek piacán az Ajax, ahol a konkurensek árban és/vagy integrálhatóságban olykor jobb ajánlatokkal csábítanak.

Ajax LifeQuality és FireProtect 2

Ár: 45 000 Ft (FireProtect 2) 128 000 Ft (LifeQuality) Ft
  • Az Ajax bölcs döntést hozott azzal, hogy a vezetékes Fibra család mellett a vezeték nélküli rendszerét egyre több okosotthon-kiegészítővel bővíti.
PRO
  • megbízható rendszer
  • teljes vezetékmentesség
  • hosszú akkus üzemidő
  • sok kiegészítő
  • egyszerű telepítés
Kontra
  • A FireProtect 2 nem naplózza a méréseit
  • nem Google Home kompatibilis
  • zárt rendszer
  • drága
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8472
    [topic] => 1
    [group] => 15
    [gameinfo_name] => Ajax LifeQuality és FireProtect 2
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 380
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-09-05 13:21:52
    [gameinfo_webpage] => https://ajax.systems/
    [gameinfo_tags] => ajax, okosotthon, biztonság, teszt
    [gameinfo_url] => ajax-lifequality-es-fireprotect-2
    [gameinfo_pro] => megbízható rendszer
teljes vezetékmentesség
hosszú akkus üzemidő
sok kiegészítő
egyszerű telepítés
    [gameinfo_kontra] => A FireProtect 2 nem naplózza a méréseit
nem Google Home kompatibilis
zárt rendszer
drága
    [gameinfo_data] => Az Ajax bölcs döntést hozott azzal, hogy a vezetékes Fibra család mellett a vezeték nélküli rendszerét egyre több okosotthon-kiegészítővel bővíti.
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 5
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 45 000 Ft (FireProtect 2) 128 000 Ft (LifeQuality)
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => 
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 380
            [manufacturer_name] => Ajax
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://ajax.systems
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/ajax-lifequality-es-fireprotect-2-8472.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => megbízható rendszer
            [1] => teljes vezetékmentesség
            [2] => hosszú akkus üzemidő
            [3] => sok kiegészítő
            [4] => egyszerű telepítés
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => A FireProtect 2 nem naplózza a méréseit
            [1] => nem Google Home kompatibilis
            [2] => zárt rendszer
            [3] => drága
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.4
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    5

  • Anyagminőség:

    10

  • Extra funkciók:

    8

  • Szoftver:

    9

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.