Hirdetés

Aligha látsz ma kívánatosabb videokártyát, mint ez a bontatlan Voodoo 5500 AGP



|

Közel 25 éves, de mégis vadonatúj a 3dfx legendás GPU-ja.

Hirdetés

Nemrég egy bontatlan dobozban árverésre bocsátott első szériás iPhone kapcsán írtunk róla, hogy manapság kifejezetten keresett portékának számítanak az ilyen (szinte) érintetlen tech relikviák, most pedig egy újabb lenyűgöző lelet került napvilágra.

Valaki ugyanis az Ebayen hirdet egy 3dfx Voodoo 5500 AGP videokártyát, amely még mindig az eredeti csomagolásában pihen, holott már a gyártója megszűnése óta is eltelt 21 év.

Hirdetés

A veterán PC-felhasználóknak valószínűleg nem kell magyarázni, hogy a Voodoo 5500 a 2002-ben csődbe ment 3dfx utolsó és egyben legerősebb videokártyája volt, amely 2000 júniusában jelent meg, és a GeForce 2 GTS-sel, illetve a Radeon DDR-rel próbált konkurálni, nem sok sikerrel. Az eBayen felbukkant fóliás példányért 2300 angol fontot, vagyis nagyjából egymillió forintot kér a tulajdonosa.

A tetemes összegért persze nem kapunk GeForce RTX 4090-közeli teljesítményt, sőt: a 250 nm-es VSA-100 x2 chippel hajtott Voodoo 5500 mindössze 2x 32 MB SDR memóriát kínál, 128 bites memóriabusszal és 2,65 GB/s-os sávszélességgel. Cserébe viszont a Direct X 6.0-kompatibilis vas csupán 30 W-ot fogyaszt, ami nem jön rosszul ezekben a rezsiviharos időkben.

Aki le tud mondani a makulátlan fóliáról, az 925 dollárért, vagyis kb. 317 ezer forintért választhat egy már felbontott, viszont a hiánytalan gyári csomagolással együtt árult példányt is. Ha pedig már 3dfx-relikviáknál tartunk, érdemes felidézni, hogy pár hónappal ezelőtt a Szent Grál, vagyis a soha meg nem jelent Voodoo 6000 egy prototípusa is felkerült az eBayre.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.