Hirdetés

AMD vs. Nvidia: kié lesz végül a világ leggyorsabb videokártyája?



|

Megtörtént a nagy bejelentés, innentől ismét nyílt sisakossá válik a ray-tracing küzdelem. A csúcskártyák csatája azonban egyre távolibbnak tűnik.

Hirdetés

Szinte nincs olyan nap, amikor ne találkoznánk videokártyákat érintő pletykákkal, hírekkel vagy épp zűrös ügyekkel, a közösségi média pedig az RTX 4090 bejelentése óta szüntelenül ontja magából az olykor mindössze rövid, tőmondatos felhasználói visszajelzéseket, tapasztalásokat és véleményeket. Tény, hogy az Nvidia legutóbbi bejelentése minden szinten nagy port kavart, a zászlóshajó paraméterlistája egészen elképesztő számokat tartalmaz, és bár az előző generációhoz képest előrejelzett 2-3-szoros gyorsulás valójában kevesebb lett, egy-két teljesítménygrafikonon azért még most is meg tudunk lepődni. Brutális nyers erő, óriási fizikai méret, elengedett fogyasztás és pénzégető árcédula; nehéz mindezt megemészteni.

Amolyan mentőövként érkezhetne az RTX 4080-as kistestvér, de a vállalat marketing részlege az elhibázott és azóta visszavont névadással egyáltalán nem tette vonzóvá ezt az opciót, mindössze egy szem 16 GB-os alternatíva maradt, ami szintén nem lesz a bankszámlák barátja. Ugyanakkor itt már éles harc várható, ugyanis az AMD a gaming világra szabadította legújabb RDNA-architektúráját, és az árazás alapján az 1000 dolláros sávban nagy pofonosztogatás várható.

Hirdetés

Drágán elmért karácsonyi start

De várjunk, miért lelkesedünk annyira annak, hogy kb. 450 000 Ft környékén (optimista árbecslés a hazai piacra) történik majd végre "valami"? Hiszen ez még mindig az az árszint, ami egyszerűen nem elérhető a hazai játékos tömegek számára. Ráadásul ismét felhozhatjuk a Steam statisztikákat, amik egyértelműen megmutatják, hogy a 60-as típusjelölésű, korábbi generációs kártyák a legnépszerűbbek. Szuper, hogy túlvagyunk mindkét gyártó újgenerációs fejlesztéseinek bejelentésén, de mi a konkrét ajánlat azon kívül, hogy 899-1999 USD között válogathatnak a tehetősebbek?

Épp, hogy befut karácsony előtt, a középkategóriás modellekről pedig egyelőre semmit sem tudni.

Ez a gondolat akkor erősödött fel igazán bennünk is, amikor az AMD egyik, egyébként igen lelkes képviselője a bejelentés közben azt mondta, hogy íme, "a leggyorsabb videokártya 1000 dollár alatt." Az most mellékes, hogy ez egyébként 999 dolláros gyártói ajánlást jelent, de ezért a mondatért kijár egyfajta dicséret a marketing osztálynak; valójában azonban igen elkeserítő.

Hogy miért? Mert aki karácsonyi időszakra időzítette a videokártyacserét, de türelmesen várt az új modellekre, az most bizony hoppon marad. Az új Radeonok értékesítése december 13-án indul, az alacsonyabb ársávba szánt modellekről még annyi hír sincs, hogy mi lesz a pontos modellnevük. Természetesen az előző generációs VGA-k elérhetők és van köztük egy-két nagyon jó vétel az árleszállítások és készletkisöprések miatt, de amit a két gyártó megmutatott az őszi időszakban, a többség számára még csak jövőidőt jelent.

A DisplayPort 2.1 támogatása üdvözlendő, a 8K-felbontás elterjedése azonban egy hosszú és költséges folyamat lesz.

Itt van pl. ez a "8K Gaming" téma, ami ismét előkerült, de még mindig nem vagyunk meggyőzve arról, hogy ez komolyan számításba vehető tulajdonság. Először az RTX 3090-nél merték kitenni ezt a felbontást, kicsivel később persze kiderült, hogy azért ennyire mégsem erős az a kártya, és egyéb körülmények (csatlakozószabvány, monitorok) sem segítették erősíteni az üzenetet. Az AMD viszont komolyan veszi a 8K-t, és az első perctől fogva demonstrációt is tart erről, sőt, picit megtolták a Samsung és egyéb monitorgyártók szekerét is, és a januári CES-en érdemes lesz figyelni őket. Egy újabb elem, ami várhatóan piszok drága lesz, és mint kiderült, az FSR 3 technológia aktiválása sem árt a folyamatos képmegjelenítéshez. Kapunk is 8K-t, meg nem is.

A százalékok harca

Nemsokára valószínűleg megnézhetjük, miképp feszül egymásnak az RTX 4090 és az RX 7900XTX a tesztekben, látjuk majd a parányi vagy nagyobb százalékos eltéréseket, de igazából most még ezek nem sokat jelentenek. Leginkább csak a bejelentéseken elhangzott marketing szövegek nyernek igazolást vagy cáfolatot, a felhasználók zöme pedig úgy vitázik majd a két csúcsmodellről, hogy egyébként képről ismerik csak fel a kártyákat. Nem hibáztatjuk őket, hiszen tényleg csak ez marad, a nap végén pedig mégsem cserélődik le a videokártya, vagy megmarad az aktuális, korábbi generációkból felépülő kínálat böngészgetése. Másnap pedig kijön egy újabb teszt, aztán egy másik, és csak azt próbáljuk meg felfogni, hogy most a DLSS és/vagy FSR mennyit lök a nyers erőn az egyes játékokban.

Egyre jobbak ezek a grafikonok; az összehasonlítás itt épp csak FSR-alapon történik, egyelőre nem igazán látszik, hogy nyers teljesítményt tekintve hol helyezkednek el az új Radeonok.

Szándékosan zárjuk gondolatainkat az energiafelhasználással, másképpen szólva áramfogyasztással kapcsolatos tudnivalókkal, ebben ugyanis már most eldőlhetett, ki lesz a győztes. Vagyis elsőre azt hihetnénk, hogy az RX7000-es család jóval kevesebbet fogyaszt, mint az Nvidia szörnyetege, ezt erősítik egyelőre a hivatalos adatok. A valós felhasználás során azonban ez nem ennyire fekete vagy fehér, az RTX 4090 teljesítmény/fogyasztás mutatója egészen erős, a 450 W körüli igény egyébként kijön képkockák formájában. Ehhez képest a 355 W-os Radeon csúcsmodell szinte a spórolás királya, de azért várjuk meg a teszteket, hogy ezért cserébe mekkora 3D-s erőt kapunk. Egy valami viszont biztos, az a bizonyos tápcsatlakozós fiaskó csak a zöldek oldalát sújtja, a vörösök a jól bevált PCIe-csatolóformákat használják és ajánlják a gyártópartnereik számára. Nincs tehát leégés a szó fizikai értelmét tekintve, de azért pici izgulás biztosan náluk is van, a közelgő RTX 4080 megjelenés megzavarhatja a Radeonok piaci startját.

A középkategória megmentője lenne az Intel?

Ennyire fajsúlyos csúcskategóriás helyzetjelentést követően tekintetünk a surranópályás résztvevő felé fordul, az Intel ugyanis pont azt a kategóriát ostromolja új belépőként, ahová nem érkeznek egyelőre új GeForce és Radeon modellek. Vagyis az Nvidia picit felfrissíti az RTX 3060-at, de az Arc 770/750 párosnak egyelőre ideális a terep, és elérhet kisebb sikereket. Nagy kár, hogy a kártyák bolti jelenléte erősen limitált, a partnergyártók sem túl aktívak saját tervezésű modellek piacra dobásában, és talán a kereskedői oldal is tart picit az Intel fejlesztéseinek eladhatóságától. Papíron számolhatnánk velük, de valójában a gyártó a saját célszámait próbálja teljesíteni, és csak mérsékelten figyel a két nagy harcára. A jövő év, különösen annak második fele viszont ismét tartogathat meglepetéseket a következő garnitúra Arc VGA-k eljövetelével, ám addigra az RTX4000-es és RX7000-es termékvonal is kiteljesedik, a versenyhelyzet pedig csak erősebb lesz.

A videokártyás kristálygömbünk most nincs könnyű helyzetben, nem tudjuk megmondani, ki lesz a győztes. Egy biztos pont van ebben az egészben: Te, mint játékos, aki okosan és tudatosan vásárol, és elfogadja, hogy nemcsak csúcsmodellekkel lehet jó játékélményekre szert tenni! De már az is félig győzelemnek számít, ha átlátsz a színes grafikonok erdején; ez ugyanis egyre több odafigyelést igényel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.