Hirdetés

Asus ROG Flow Z13 teszt - a felvágós gamer hibrid



|

Felejtsd el a szolid, klasszikus vonalakat - az Asus gaming hibrid PC-je látványos, extravagáns és szeretne minden feladatra tökéletes választás lenni.

Hirdetés

Tablet, ami notebook, vagy akár asztali gamer PC is lehet? A ROG Flow Z13 minderre képes, ám a mérnökök nagyon megküzdöttek azzal, hogy minimalizálják a kompromisszumokat. Ez több helyen egészen szépen sikerült is nekik, néhol viszont kevésbé. Az eredmény egy mindenképpen egyedi és figyelemreméltó hordozható PC lett

Átalakulóművész

Néhány éve divatos, hogy egy-egy erősebb gamernotebookot irodai igáslónak álcáznak. Ennek elég nagy piaca is van, ám a feltűnő gépeket is sokan kedvelik. A ROG Flow Z13 mindenképpen az utóbbi csoportba tartozik, sőt, ki is emelkedik a mezőnyből

és ez nem csak a komplett RGB-világításának köszönhető.

Hirdetés

A normál laptopdobozban érkező gépet belül nagyon elegáns tálalásban találjuk. Ha szigorúan csak a ROG Flow Z13-at nézzük, akkor ez bizony egy vastag táblagép hatását kelti. A 13,4"-os, 16:10-es kijelzőt átlagosan vastag káva veszi körül, az alumínium gépház pedig azt sugallja, hogy ez egy igazán strapabíró masina.

Az 1,2 cm-es vastagság és az 1,2 kg-os tömeg viszont arról árulkodik, hogy nem Celeron, vagy valami alacsony fogyasztású ARM SoC ketyeg odabent. A ROG-család extravagáns tagját a legújabb, 14-magos, 12. generációs Intel Core i9-12900H CPU hajtja, amely 6 darab P-magból és 8 darab E-magból áll. Ez a CPU ráadásul nem csökkentett fogyasztású, vagyis a teljes, 45 wattos TDP-vel gazdálkodhat és elérheti a 115 wattos Turbo áramfelvételt 5 GHz-es órajelen. Persze ezt túl sokáig nem tudja tartani, de a lényeg, hogy ha töltőre kapcsolod a ROG Flow Z13-adat és komoly munkát adsz neki, nem fog cserben hagyni.

Prémium gépről lévén szó a 16 GB DDR5 RAM és az 1 TB-os, PCIe 4.0-s NVMe SSD sem hiányzik. De még mindig csak egy tabletről beszélünk, ami nyers erejét tekintve kétség kívül a ma kapható legerősebb táblagép, főleg úgy, hogy a kijelzőt nem az integrált Intel GPU, hanem egy Nvidia GeForce RTX 3050 Ti hajtja meg, van Wi-Fi 6E és több, hasznos port is. Ezek között nem csupán a Thunderbolt 4 és a Type-C 3.2 Gen2 található meg, hanem a jack és a hagyományos USB Type-A is (igaz, ez csupán USB 2.0-s).

Sokaknak semmitmondó, apró részletek csupán, ám nagyon fontos mérnöki bravúrok, hogy a gépben ott található MUX kapcsoló, ami képes direktben kapcsolni a dedikált GPU-t a kijelzőhöz a jobb teljesítmény és az adaptív képfrissítés érdekében. Az is fontos adalék, hogy a többfunkciós Type-C portot videókimenetként használva a G-Sync technológiáról sem kell lemondanunk.

Komplett gép

Nagyon tévesen ítélkezik az, aki a ROG Flow Z13-at tabletnek képzeli, mert nem az. Vagyis de. Vagyis már önmagában árulkodik a hátlap, aminek az alsó fele egy dizájnos ROG-címkét megfogva kihajtható. Ezáltal támasztékot kapsz, ami fokozatmentesen állítható 170 fokig és nagyon stabilan tartja a gépedet bármilyen szögben. A másik fontos kiegészítő egy hibridnél a billentyűzet csatlakoztatása, amelyet az alsó érintkezősorral oldottak meg.

Ebbe mágnesesen pattan bele a dobozban mellékelt, vagyis a géphez járó billetnyűzet. Ez textilbevonatú, kijelzővédőként is funkcionál, kb. 5 mm vastag és

magyar szitázású.

Ez nagy szó manapság egy ilyen drága gamer eszköznél, ráadásul itt még háttérvilágítást is kapunk és a touchpad sem maradt le. Felcsukáskor a kijelzőt kiválóan védi egy a tok-billentyűzet, ami mágnesesen rögzül is. A ki/bekapcsoló a gép oldalára került, amelyben ráadásként egy ujjlenyomat-olvasó is rejtőzik. Ezen gomb alatt fizikai hangerőszabályzót is találunk, míg webkamerából egy HD-set kapunk a felső kijelzőkeretbe rejtve, plusz egy 8 MP-eset a hátlapon elhelyezve.

És ez még csak a kezdet. A kijelzőt már említettük futólag. Nos, a 13,4"-os, FHD+ felbontású 16:10-es panel 120 Hz-es frissítésre képes, akár 500 nites fényereje van és adaptív Syncet is támogat. Ez nagyon jól hangzik, pláne úgy, hogy a géphez jár a stylus is, hogy az érintőkijelzőn rajzolni, jegyzetelni is tudjunkl, azonban kicsit csalódtunk, mert mi már HDR-es OLED-panelt vártunk és a 30 ms-nál jobb válaszidőt. A ROG Flow Z13 hangzása azonban egészen jó, amit egy ekkora készülékházból ki lehet hozni, azt ki is hozták az Asus mérnökei: a sztereó szépen szól és a közepek is tiszták - mélyből persze túl sokra nem érdemes számítani.

A billentyűzet kényelmes méretű gombokkal, 1,7 mm-es gomb-úttal kínál csendes gépelési élményt. A kiosztásnál néhány osztott gomb elkerülhetetlen volt, és bár játékhoz nagyon lapos ez a megoldás, emellett nem kimondottan stabil a tok-billentyűzet, azért gépeléshez jól használható. A touchpad pontos és határozott a kattintás is, de a méret igen kicsi - ekkora fért el a tok megfelelő részén.

A gamer tablethez, ami komoly munkára is befogható teljesítményű, kapunk tehát egy magyar billentyűzetes tokot, Type-C gyorstöltőt, stylust és még egy méretre szabott, dizájnos hordtáskát is, vagyis a teljes csomagot. Ha a ROG Flow Z13-hoz kiegészítőt vennél még, már csupán egy kontroller jöhet szóba, minden mást tartalmaz az ár.

Pontosabban majdnem mindent, merthogy a teszten járt konfiguráció 750 ezer forintos vételárában még nincsen benne az a kiegészítő, amitől ez a tablet notebook, hibrid asztali gamer PC lesz. Ez nem más, mint egy ROG XG Station, vagyis külső videokártya, amelyhez még egyedi portot is kínál ez a gép. Persze ilyennel is megvehetjük, ám a vételár egy RTX 3080-as külső VGA-val nagyjából 1,2 millió forintra ugrik fel. Ez már szédítően sok, ámde cserébe kapunk

egy tabletet, amiben Core i9 CPU dübörög és asztali RTX 3080-on száguldanak a játékok.

Ilyenre pedig csak nagyon kevés notebook képes. Az ugyebár nem titok senki számára, hogy a mobil RTX GPU-k rendre sokkal gyengébbek, mint az asztali gépekbe szánt dedikált RTX videokártyák.

Csillogás és kompromisszum

A ROG Flow Z13-ba nem nehéz belehabarodni - akkor, ha extravagáns, de erős hibrid gépet keresel. Az összeszerelés parádés és akinek a ROG-dizájn tetszik, annak ez a gép is nagyon be fog jönni. A hátlapi betekintő ablak, amit rejtett RGB-világítással is megajándékoztak, nagyon menőn néz ki, és természetesen ahogy minden világító látványelem, úgy ez is programozható szoftveresen. A támaszték masszív és hasznos, de azért kihajtásban, megvalósításban és mindennapos használatban a Microsoft Surface támasztékai egy kicsit profibbak.

A platformválasztás ideális, a 12. generációs Intel Core i9 CPU hasít a tesztek alatt és jól teljesített a valós használatot szimuláló méréseknél is. Az SSD gyors, a RAM elegendő, a Wi-Fi új generációs - minden klappolni látszik. Itt van azonban a GeForce RTX 3050 Ti, ami nem kimondottan gamer darab. Pontosabban a full HD kijelzőhöz közepes részletességgel még elegendő is lenne, ám a vékony gépház és limitált hűtés egy ilyen erős CPU mellett nem sok teret enged a GPU-nak kibontakozni. Ez konkrétan 35+5 wattos maximális grafikai teljesítményt enged, vagyis ennyi hőt termelhet a GPU. Ez erősen lefojtott működést jelent, hivatalosan ugyanis 75 W TDP-s lenne ez a chip, így tudná az elérhető legjobb teljesítményét nyújtani.


A Flow Z13 másik kényelmetlensége az 1,2 kg-os tömeg és 1,2 cm-es vastagság. Ha a kezedben tartva, tabletként szeretnéd használni, már most kezdj el erősíteni, máskülönben hamar el fogsz fáradni. Az iPad Pro 12.9 csupán 682 grammos, de még a Galaxy Tab S8 Ultra is csak 726 g, pedig az nagyobb képátlójú is. Nyilván egyik sem rendelkezik akkora nyers erővel, mint a ROG Flow Z13, amelyen ráadásul Windows 11 fut annak minden kompatibilitási előnyével.

A mobil használatra emellett kisebb árnyékot vet még az üzemidő is. PCMark 10-es mérésünk alapján egy átlagos notebooknál kevesebb ideig bírja a ROG Flow Z13, ha pedig "U"-s, alacsony fogyasztású géppel vetjük össze, több órával korábban kell majd konnektor után nézned még akkor is, ha csupán egyszerű irodai applikációkat futtatsz.

Verdikt

Az Asus ROG Flow Z13 figyelemreméltó, extravagáns különc, amiről ennek ellenére el lehet hinni, hogy hasznos is lehet. Mert hát nem olyan ritka az olyan felhasználó, akinek olyan hibrid gép kell, amin játszani is tud, rácsatlakoztathat egy sor perifériát és ha úgy tartja kedve, ray tracing és 4K mellett szeretne monitoron, külső VGA-val a legújabb AAA-játékban száguldani. A mérnökök több területen is csodálatos munkát végeztek, az egyedi készülékház massszív és tetszetős - ezzel tényleg lehet villogni - minden értelemben.

Viszont 750 ezer forintért ez egy nagyon drága játékmasina. Igaz, hogy gyors is tud lenni, ám a kijelző akármilyen jó, nem OLED, és ez fáj, a fele teljesítményre lefojtott RTX 3050 Ti pedig inkább papíron mutat szépen, mintsem a valóságban. Az mindenképpen plusz pontot érdemel, hogy a ROG Flow Z13-hoz az összes, fontos kiegészítőt megkapjuk, és az sem ferdítés, hogy ezzel a géppel több másik eszközt kiválthatunk. Az már más kérdés, hogy ezért cserébe még mindig el kell viselni néhány kompromisszumot és a pénztárcába is nagyon mélyre kell nyúlni.

Asus ROG Flow Z13 (2022)

Ár: 749 900 Ft
Az Asus ROG Flow Z13 figyelemreméltó, extravagáns különc, amiről ennek ellenére el lehet hinni, hogy hasznos is lehet.
  • Intel Core i9-12900H CPU
  • GeForce RTX 3050 Ti 4 GB (40 W)
  • 16 GB RAM, 1 TB NVMe SSD
  • 13,4”, FHD, 120 Hz, 500 nit, fényes érintőkijelző
  • 1×TB4, 1×USB 3.2 G2, 1×USB 2.0, mSD, jack, Wi-Fi 6E
  • billentyűzetes tok, stylus, hordtáska tartozék
  • 3885 pont PCMark10
  • 4269 pont 3DMark Time Spy
  • 11 612 pont CineBench R23
  • 4315 pont Final Fantasy XV (FHD, HQ)
  • 371 perc üzemidő, 56 Wh akku
  • 302×204×12 mm, 1,18 kg
PRO
  • extravagáns
  • masszív
  • a legerősebb Windows-tablet
  • minden kiegészítő szériatartozék
Kontra
  • csak 40 W GPU TDP
  • tabletnek nehéz
  • nem OLED-kijelző
  • drága
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7783
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => Asus ROG Flow Z13 (2022)
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 4
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-02-15 12:53:51
    [gameinfo_webpage] => https://rog.asus.com/hu/laptops/rog-flow/rog-flow-z13-2022-series
    [gameinfo_tags] => asus, rog, flow, notebook, tablet, hibrid, laptop, teszt
    [gameinfo_url] => asus-rog-flow-z13-2022
    [gameinfo_pro] => extravagáns
masszív
a legerősebb Windows-tablet
minden kiegészítő szériatartozék
    [gameinfo_kontra] => csak 40 W GPU TDP
tabletnek nehéz
nem OLED-kijelző
drága
    [gameinfo_data] => Intel Core i9-12900H CPU
GeForce RTX 3050 Ti 4 GB (40 W)
16 GB RAM, 1 TB NVMe SSD
13,4”, FHD, 120 Hz, 500 nit, fényes érintőkijelző
1×TB4, 1×USB 3.2 G2, 1×USB 2.0, mSD, jack, Wi-Fi 6E
billentyűzetes tok, stylus, hordtáska tartozék
3885 pont PCMark10
4269 pont 3DMark Time Spy
11 612 pont CineBench R23
4315 pont Final Fantasy XV (FHD, HQ)
371 perc üzemidő, 56 Wh akku
302×204×12 mm, 1,18 kg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 6
        )

    [gameinfo_price] => 749 900
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Az Asus ROG Flow Z13 figyelemreméltó, extravagáns különc, amiről ennek ellenére el lehet hinni, hogy hasznos is lehet.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 4
            [manufacturer_name] => ASUS
            [manufacturer_url] => asus
            [manufacturer_link] => http://www.asus.com
            [link] => /gyarto/asus
        )

    [link] => /termekinfo/asus-rog-flow-z13-2022-7783.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => extravagáns
            [1] => masszív
            [2] => a legerősebb Windows-tablet
            [3] => minden kiegészítő szériatartozék
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => csak 40 W GPU TDP
            [1] => tabletnek nehéz
            [2] => nem OLED-kijelző
            [3] => drága
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.0
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    8

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    6

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.