Hirdetés

Asus ROG Strix Scar 17 SE teszt - megszégyeníti az asztali gamer PC-ket



|

A legerősebb és legújabb hardvereket csomagolta össze az Asus, de vajon miért kell zseblámpa egy gamergéphez?

Hirdetés

Egészen különleges dizájnt kapott a legújabb, 2022-es ROG Strix Scar SE modell, de arra nagyon ügyeltek a dizájnerek, hogy kilométerekről egyértelmű legyen, itt bizony gamergépről van szó. Nem is akármilyenről: feltűnő külső, temérdek RGB-LED, sok-sok egyedi extra na és a ma elérhető legerősebb komponensek. Ilyesmit persze már láthattunk az Asustól és más gyártótól is, de amilyen egyszerűnek tűnik a recept, annyira könnyű valamit elszúrni. Megnéztük, az Asusnál csúszott-e hiba a számításba.

Ezt figyeld, gamer!

A ROG Strix Scar 17 SE, vagyis a G733CX verziós gép fedlapján természetesen ott díszeleg a ROG-szem, mellette pedig gyanúsan üres a felület. Nos, ez nem teljesen igaz, ám ahhoz, hogy kiderítsd, mi is lehet ott, a dobozban található UV-lámpát is be kell vetned. Igen, ehhez a géphez zseblámpát is kapsz a sok-sok apró figyelmességen felül.

Hirdetés

Az UV-fény hatására az üresnek hitt felületen színes feliratok jelennek meg, ami egyrészt igen menő dolog, másrészt nem teljesen céltalan. Ezeket felhasználva a ROG Scar Runner játékban juthatsz előnyökhöz.

De inkább kanyarodjunk vissza a gamergép külsejéhez. A 2022-es trendeknek megfelelően a prémium PC fedlapja nem hajlik még egykezes felnyitáskor sem, pedig a 17"-os kijelzőt igen vékony káva keretezi.

Akárcsak elődjénél, úgy ezúttal is a zsanér a hátsó élnél beljebb került, így a hűtés ideálisabb és hátul sok-sok port elférhet. Hasonló dizájnt persze más is alkalmaz, például a Lenovo Legion gépei. A gép alsó részének borítása is gameres dizájnelemeket kapott, a műanyag borítás ellenére pedig minőségi, kellemes tapintású és nagyon masszív.

A gombonkénti RGB-világítás abszolút alapfelszereltség a teljes méretű billentyűzetnél, amely szerencsésen magyar szitázású, ám ez csak a kezdet. A gép fedlapján díszelgő ROG logó is világít és a PC aljában, körben elrejtett LED-szalag is a látványt hivatott fokozni az asztallap megvilágításával. Azt mondanunk sem kell, hogy az egész az Aura Sync-kel szinkronizálható. A zsanér mögötti rész sem teljesen feltűnésmentes, itt a bal sarkot díszítő lapot tudod lecserélni - ehhez a dobozban találsz extra lapokat (Armor Cap).

Tövig a gázpedált

A különc külsejű gép nem akar beilleszkedni a többi notebook diktálta divatirányzatba, amit sok gamer egyértelműen díjazni fog, ám a külső csak egy dolog, a belső felépítésben sem lehet hiba, ha sikerre szeretné vinni az Asus az új Scar SE-t.

Ehhez a ma elérhető legerősebb mobil CPU-t választotta az Asus, mégpedig az Intel Core i9-12950HX processzort. Ez 16-magos, 24-szálat dolgoz fel egyszerre és ha kell, 5 GHz-en is képes turbó módban dolgozni.

A gamer szót sem akarták elkoptatni, ezért emellé az elérhető legerősebb mobil GPU-t párosították:

egy GeForce RTX 3080 Ti-t, amely 7424 CUDA maggal igyekszik minden játékot szélsebesen futtatni. A körítés úgyszintén prémium kategóriás: 32 GB DDR5 RAM, 1 TB NVMe PCIe 4.0 x4 SSD, 2.5 GbE-s LAN és Wi-Fi 6E.

A kijelző érdekes választás. A felbontás csupán full HD, a maximális fényerő 300 nit, a színhelyesség (csupán) 100% sRGB, nincsen HDR és a kontraszt is maximálisan 1000:1-hez. A panel erőssége, hogy 360 Hz-es frissítésre képes és adaptív képfrissítést is aktiválhatsz. Persze ha céltalannak érzed a 360 Hz-et és inkább a nagyobb felbontásra szavaznál, QHD-felbontású, 240 Hz-es panellel is elérhető a 2022-es Scar 17 SE. Ami viszont fix, az a webkamera hiánya: ez már nem fért el a felső kávába, ezért az Asus csomagolt a gép mellé egy ROG webkamerát is (sajnos nem Type-C-s, még mUSB-s).

Tesztek és apró finomságok

Egy ilyen konfiguráció még egy csúcs, asztali gamer PC esetén is nagyon jól hangzik, de ha csak egy apró részletre nem figyel a gyártó, ha csak egyetlen beállítást vagy funkciót elront, máris 15-20%-kal csökken az adott gép 3D-s teljesítménye.

A ROG Strix Scar 17 SE apróságai azok, ami miatt a csúcskategóriás gamerlaptopok élére képes állni. Az első ilyen a hűtés: a hőcsövek, ventilátorok és párakamra mellett folyékony fémet alkalmaztak, ami a ma elérhető legjobb hőátadó közeg chipeknél. Teljes terhelés mellett a hűtés szélzaja egyértelműen hallható, két oldalra nagyon meleg levegőt fúj ki a gép, ám a billentyűzet vagy a gép bármely eleme nem melegszik extrém módon, ami kiváló eredmény. Meg kell említenünk az adattitkosításban és beléptetésben segítő Keystone kulcsot is, ami dizájnos ugyan, de szerintünk egy ujjlenyomat-olvasó hasznosabb lett volna.

A hűtést alaposan túl is tervezte az Asus: az 55 W TDP-s CPU számára 65 Watt TDP keretet biztosít a Scar 17 SE, a GPU pedig 175 W TGP-vel gazdálkodhat, vagyis az RTX 3080 Ti teljesen kihajtható. Hogy mindezt milyen tuninggal fejeled meg, az csak rajtad múlik - ebben egészen hasznos segítség az Armoury Crate.

A szintetikus teszteken tarolt a ROG Strix Scar 17 SE: AIDA64, WinRAR, CineBench R23 alatt rekorderedményeket mértünk. A CineBench-et arra is bevetettük, hogy a throttlingot megvizsgáljuk. Itt nagy örömünkre nem tudunk látványos lassulásról beszámolni - a többszöri futtatástól leterhelt és átmelegedett gép minimális eltérést mutatott a méréseket összehasonlítva.  A PCMark10 is száguldott és szép eredményt hozott, ám az SSD már nem teljesített ilyen jól. Szekvenciálisan elérhető a 6415/4900 MB/s olvasás/írás során, de ennél már jobbat is láttunk. Szerencsére ezen javíthatsz, ugyanis a gép támogatja az NVMe RAID 0 tömbkiépítést.

A 3D-teljesítmény már 3DMark alatt is megmutatkozott, a játékok pedig 70-140 fps között teljesítettek maximális részletesség mellett is. Érdemes azonban kiemelni, hogy például a Cyberpunk 2077 ray tracinggel már csak 46,1 fps-t mutatott, ilyenkor már érdemes a DLSS-t aktiválni, amely nagyjából a ray tracing nélküli sebességre húzza vissza a képkockaszámot. Nagyon fontos funkció itt a MUX kapcsoló, amellyel az Asus mérnökeinek sikerült megoldaniuk, hogy takarékos módban a CPU-ba integrált GPU vezérelje a kijelzőt, játékok esetén azonban direkt és kizárólagos kapcsolatot élvezhessen a dedikált GeForce GPU - ezzel nagyjából 10%-os teljesítménytöbbletet sikerült elérni.

Bár hordozhatóságban nem jár az élen a 3 kg-os Scar 17 SE, azért az üzemidőre is kíváncsiak voltunk. A 90 Wh-s akkuval átlagos terhelés mellett nagyjából 5 órán át használhatod a gépedet, ami gamergéptől átlagos, egy kicsit jobb, mint a tavalyi modellek esetében. Ehhez viszont szerencsére gyorstöltés jár a mellékelt, viszonylag nagy és nehéz táppal, illetve alternatívaként 100 wattos Type-C PD-töltőt is fogad a gamernotebook.

Tegyük mérlegre!

Nagyon, de nagyon jó gép lett a 2022-es ROG Strix Scar 17 SE, viszont egy ilyen figyelmesen összeállított, minőségi masináért nagyon sok pénzt kell leszurkolni. Cserébe látványos, hivalkodó külsejű gamergéped lesz, amelynél a belsőt sem hanyagolták el. Ezzel az erős CPU-val és GPU-val a komolyabb munka sem lehet probléma, sőt, akár évekig hű társad lesz ez a PC. Az apró figyelmességek és extrák jól esnek és több esetben hasznosak is, pláne azok, amik nem csak a feltűnősködés okán kerültek a gépre vagy a dobozba.

Apropó, itt egy ROG Chakram Core egér is vár, ami szintén kedves figyelmesség. Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy hiába a legerősebb mobil GeForce, ennél egy hasonló asztali konfiguráció jobban teljesít játékok alatt, illetve küszöbön az új generációs grafikus chipek megjelenése, amelyek rendre látványos gyorsulást ígérnek (akár 50%-osat is). Ha az 1,3 millió forinttól megszédültél, az RTX 3070 Ti GPU-val szerelt Scar 17 SE-t is választhatod, amely jelentősen szebb áron, 942 ezer forintért a tiéd lehet. Persze akinek most kell egy vad külsejű és még vadabb belsővel szerelt, csúcskategóriás gamerlaptop, már meg is találta következő masináját.

Asus ROG Strix Scar 17 SE (G733)

Ár: 1 330 490 Ft
Nagyon, de nagyon jó gép lett a 2022-es ROG Strix Scar 17 SE, viszont egy ilyen figyelmesen összeállított, minőségi masináért nagyon sok pénzt kell leszurkolni.
  • Intel Core i9-12950HX CPU (65 W)
  • GeForce RTX 3080 Ti GPU (175 W)
  • 32 GB DDR5 RAM, 1 TB NVMe SSD
  • 17”, FHD, 300 nit, 360 Hz kijelző
  • 1×TB4, 1×Type-C USB 3.2 G2, 2×USB 3.2 G1, HDMI 2.1, jack, 2.5 GbE LAN, Wi-Fi 6E
  • 103 619/110 466 pont AIDA64 CPU/FPU Julia
  • 7622 pont PCMark10
  • 13 383 pont 3DMark Time Spy
  • 20 392 pont CineBench R23
  • 6415,4/4900,4 MB/s SSD olvasás/írás
  • 8501/11 438 pont Unigine SuperPosition FHDex/4Kopt
  • 74,8 fps Cyberpunk 2077
  • 143,3 fps Godfall
  • 118,1 Borderlands 3
  • 324 perc üzemidő, 90 Wh akku, gyorstöltés
  • 395×282×28,3 mm, 3 kg
PRO
  • nagyon erős
  • vagány gamer dizájn
  • MUX
  • Type-C gyorstöltés
  • kiváló hűtés
  • sok port
Kontra
  • néhány extra nem túl hasznos
  • nincsen NVMe RAID
  • nincsen integrált webkamera
  • hasznos lenne az ujjlenyomat-olvasó
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7956
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => Asus ROG Strix Scar 17 SE (G733)
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 4
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-08-05 10:02:21
    [gameinfo_webpage] => https://rog.asus.com/hu/laptops/rog-strix/rog-strix-scar-17-se-2022-series/spec/
    [gameinfo_tags] => asus, rog, strix, scar, intel, nvidia, geforce, notebook, laptop, gamer, gaming, teszt
    [gameinfo_url] => asus-rog-strix-scar-17-se-g733
    [gameinfo_pro] => nagyon erős
vagány gamer dizájn
MUX
Type-C gyorstöltés
kiváló hűtés
sok port
    [gameinfo_kontra] => néhány extra nem túl hasznos
nincsen NVMe RAID
nincsen integrált webkamera
hasznos lenne az ujjlenyomat-olvasó
    [gameinfo_data] => Intel Core i9-12950HX CPU (65 W)
GeForce RTX 3080 Ti GPU (175 W)
32 GB DDR5 RAM, 1 TB NVMe SSD
17”, FHD, 300 nit, 360 Hz kijelző
1×TB4, 1×Type-C USB 3.2 G2, 2×USB 3.2 G1, HDMI 2.1, jack, 2.5 GbE LAN, Wi-Fi 6E
103 619/110 466 pont AIDA64 CPU/FPU Julia
7622 pont PCMark10
13 383 pont 3DMark Time Spy
20 392 pont CineBench R23
6415,4/4900,4 MB/s SSD olvasás/írás
8501/11 438 pont Unigine SuperPosition FHDex/4Kopt
74,8 fps Cyberpunk 2077
143,3 fps Godfall
118,1 Borderlands 3
324 perc üzemidő, 90 Wh akku, gyorstöltés
395×282×28,3 mm, 3 kg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 4
            [1] => 13
        )

    [gameinfo_price] => 1 330 490
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Nagyon, de nagyon jó gép lett a 2022-es ROG Strix Scar 17 SE, viszont egy ilyen figyelmesen összeállított, minőségi masináért nagyon sok pénzt kell leszurkolni.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 4
            [manufacturer_name] => ASUS
            [manufacturer_url] => asus
            [manufacturer_link] => http://www.asus.com
            [link] => /gyarto/asus
        )

    [link] => /termekinfo/asus-rog-strix-scar-17-se-g733-7956.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => nagyon erős
            [1] => vagány gamer dizájn
            [2] => MUX
            [3] => Type-C gyorstöltés
            [4] => kiváló hűtés
            [5] => sok port
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => néhány extra nem túl hasznos
            [1] => nincsen NVMe RAID
            [2] => nincsen integrált webkamera
            [3] => hasznos lenne az ujjlenyomat-olvasó
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.4
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    6

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    8

  • Szoftver:

    9

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.