Hirdetés

Asus ROG Strix Scar 18 teszt – erre képes ma egy közel kétmilliós gamer laptop



|

Számos processzormag, két SSD, rengeteg RAM és egy RTX 4090 - az Asus mérnökei nem bízták a véletlenre az új Scar laptop teljesítményét.

Hirdetés

100 ezer híján 2 millió forintot kérnek a legújabb ROG Strix Scar 18-as gamerlaptopért, ami igen borsos ár egy PC-ért, ám a gyártó ezért cserébe mindent elkövetett, hogy érezd és elhidd, hogy a ma elérhető legerősebb, prémium laptop boldog tulajdonosa lettél. Ez igaz a belső és a külső kialakításra egyaránt: erős chipek, prémium anyagok és a spórolós kompromisszum teljes hiánya - legalábbis addig, amíg arra használod a gépedet, amire tervezték: játékra. Azért mi találtunk néhány apróságot, de hogy ez mennyire szőrszálhasogatás, azt tesztünket elolvasva döntsd el inkább te.

A DTR velünk van

A DTR rövidítést előszeretettel használták még pár évvel ezelőtt is, ami a desktop replacement kifejezést takarja. Ez olyan laptopra illeszthető rá, amit nem arra terveztek, hogy út közben előkapd hátizsákodból, amiben egész nap cipeled, és bárhol bekapcsolva használd. Ezt arra találták ki, hogy asztalon, tápegységére csatlakoztatva használd, mint egy könnyedén mobilizálható asztali PC-t. Cserébe pedig, hogy elviseled nagy tömegét és méretét, asztali gépet meghazudtoló teljesítményt kapsz.

Hirdetés

A DTR-megjelölés pontosan igaz a ROG Strix Scar 18-ra is, mert nagy és nehéz, ám a régi DTR-ekkel azért nem említenénk egylapon, mégpedig egészen jó üzemideje miatt - de erről majd később. A nagy ROG logóval díszített, alumínium fedlap egyszerre diszkrét és figyelemfelkeltő, ám a gép gamer-mivoltáról az oldalsó, átlátszó műanyagborítás is árulkodik. Ez nekünk kevésbé tetszett, a gép műanyag alja sem nyerte el tetszésünket, de a masszív megépítéssel azért nincsen nagyobb gond.

Teljes harci dísz

Oldalt több Type-C, normál USB, LAN és jack csatlakozó található, illetve HDMI és töltőport is - utóbbihoz egy méretes, 330 wattos téglatest tápegységet kell csatlakoztatnunk. Már itt fontos kiemelnünk, hogy a gépet lehet tölteni kompakt Type-C töltőfejjel is, ami munkához ideális, valamint az egyik USB-C port mögött Thunderbolt 4 vezérlő dolgozik, így az többek között videokimenetként is bevethető és nagysebességű adatátvitelre is képes.

Érdekes, hogy bár itt is a hátsó élről beljebb hozott zsanérmegoldást választott az Asus, akárcsak a Lenovo Legion modelleknél tapasztalhattuk, hátulra mégsem kerültek portok.

A nagy méret a 18 colos képátlójú IPS-kijelzőnek is köszönhető, amely WQHD-felbontású és viszonylag magas, 500 nites fényerőre képes. Miután gamergépről van szó, nem is kérdéses, hogy a frissítés nem lehet 60 Hz-es, helyette 240 Hz-ig csavarhatod fel a képfrissítést természetesen G-Sync támogatással, ráadásul az input lag miatt sem kell, hogy fájjon a fejed. Ami viszont szomorú hír, hogy a Windows beállításai szerint HDR-t egyáltalán nem támogat a kijelző, bár a leírása szerint Dolby Vision HDR-kompatibilis. Azért ezt komoly hibának nem tudjuk felróni, 500 nites fényerő mellett a HDR amúgysem lenne lélegzetelállító.

Természetesen rengeteg RGB LED is került a gamergépbe
Természetesen rengeteg RGB LED is került a gamergépbe

A billentyűzet magyar szitázású, gombonkénti RGB-világításos, van numerikus rész és nagyméretű csuklótámasz is. A gépelési élmény kellemes, de azért egy mechanikus gamerbillentyűzettel nem ér fel. Az Fn sor kétfunkciós, felül 5 extra gombot találhatunk hang- és hűtésszabályozáshoz. Nagy szívfájdalom, de a bekapcsoló gomb nem rejt ujjlenyomat-olvasót és arcfelismerésre sem képes a gép. Az érdekes, hogy a COVID-járvány előtt már belevágott az Asus a webkamerák kiirtásába a gamerlaptopokból, ám gyors hátraarcot csinált és itt kapunk egy webkamerát. Az viszont fájó, hogy a 80-100 ezer forintos laptopok szintjét teljesítő, 720P-s kamera van, ami pocsék képminőséget nyújt. Szerencsére ez a hangról nem mondható el: a nagy kasztniba méretes hangszórók fértek, így felhangosítva testesen tud megszólalni a ROG Strix Scar 18.

Erre képes ma egy gamer PC

A tartalomgyártás, adatbányászat, programozás stb. rengeteg erőforrást igényel, de mind közül a toronymagasan kiemelkedik a gaming - ide kell a legerősebb CPU+GPU kombináció, és az sem árt, ha villámgyors a tárhely, na és természetesen kifogyhatatlanul sok a memória. Ezek voltak a szempontok a 834J-s ROG Stirx Scar 18 összeállításakor is. A processzor szerepében a 13. generációs Intel Core i9-13980HX-et köszönthetjük, amiben 8 P-mag és 16 E-mag dolgozik, hogy egyszerre akár 32 programszállal is elbánjon akár 5,6 GHz-es órajelen.

Ehhez kapcsolódik 32 GB-nyi DDR5 RAM és az adattárolást sem akarta a véletlenre bízni az Asus, ezért a gépbe két darab, egyenként 1 TB-os PCIe 4.0 x4-es Samsung SSD-t szerelt, amelyeket gyárilag RAID 0 tömbbe szervezett. Az eredmény látványos, a CrystalDiskMark 13,5 GB/s szekvenciális olvasást mért, sőt, az írás is megközelítette a 10 GB/s-ot. Érdekes, hogy a RAM-oknál konzervatívan 4800-as modulokat szerelt be az Asus, pedig az 5600-asok is elérhetők már és szintetikus tesztekben hoznak pár százaléknyi előnyt.

Még a hátsó hűtőrács is színekben pompázik, hogy kétség se férjen hozzá, ez bizony egy gaming PC
Még a hátsó hűtőrács is színekben pompázik, hogy kétség se férjen hozzá, ez bizony egy gaming PC

A legfontosabb persze a GPU, amiből a ma elérhető legerősebbet kapjuk, egy GeForce RTX 4090-et 16 GB GDDR6 VRAM-mal. A mobil GPU-knál - főleg az ilyen erőseknél - két dolog fontos igazán: a MUX-kapcsoló és a TGP-keret. Az Advanced Optimus márpedig itt van és aktívan kapcsolgat a dGPU-iGPU között (GeForce-Intel), hogy a fogyasztás minél kisebb, a teljesítmény minél nagyobb legyen, a TGP keret pedig 175 Watt ennél a konfigurációnál, így a legerősebb mobil RTX 4090-en futtathatjuk kedvenc játékainkat.

A belsőt három ventilátor hűti és alapjáraton nem is fognak zavarni. Amikor viszont játékra kerül a sor, felpörögnek és igen komoly szélzajt csapnak, így ha valaki veled egy szobában szeretne aludni úgy, hogy te a gépen játszol, vagy esetleg tévét nézne, számíthatsz némi összetűzésre.

Fontos megemlékezni a hálózatos részről is. Itt az obligát Intel Wi-Fi 6E vezérlő mellett egy Ethernet kontrollert is találunk, amely 2.5 GbE szabványra képes, így ha megfelelő otthoni hálózatod van, átlépheted a gigabites határt.

Megéri?

Minden porcikájában gamergép a ROG Strix Scar 18, amelynek több erőssége is van, de egyértelműen az RTX 4090-é a rivaldafény. Ez a GPU a ma elérhető legerősebb mobil videokártya, ráadásul az Asus nem csupán a teljes TGP-keretet tudta biztosítani számára, de még 50 MHz-cel emelte is az órajelet. Szintén jó hír, hogy a mögé pakolt CPU is kellően erős, ráadásul komolyabb throttlingtól sem kell tartani átlagos felhasználás mellett. Azt azonban ne feledje senki, hogy ez az RTX 4090 nem egyenlő az asztali verzióval, sokkal inkább egy RTX 4070 Ti/4080 teljesítményét nyújtja játékok alatt. Szintén fontos kiemelni, hogy bár a legerősebb CPU-t kapjuk, ez csak pár százalékkal erősebb, mint a többi 13. generációs Core 13xxx-es CPU. A RAM minimális lassúságán és a teljes HDR-támogatás hiányán kár lenne fanyalogni - normál használat mellett egyiket sem érezni meg. Az üzemidő munka, böngészés közben vállalható, de egy komplett munkanapot még így sem fogsz kihúzni vele, ilyenkor a Type-C-s töltés kapóra jöhet, de vigyázz, játékot ne indíts el a gépen.

Hátulra nem került port, kétoldalon osztották el a szükséges csatlakozásokat
Hátulra nem került port, kétoldalon osztották el a szükséges csatlakozásokat

Amellett viszont nem tudunk elmenni szó nélkül, hogy amint terheled a gépet, felzúgnak a ventilátorok, huzamosabb játék során pedig egészen hangossá válnak. Szintén bántó, hogy 2023-ban sincsen ujjlenyomat-olvasó egy csúcskategóriás gamerlaptopon - hiába játékosoknak készült ez a gép, attól még a biometrikus azonosítás biztonságos, gyors és kényelmes bejelentkezést biztosít. Ehhez kapcsolódik a pocsék webkamera is - ha már visszahozták, ennél jobb modult is beépíthettek volna, a 720p nem méltó ehhez a PC-hez. Végezetül a teljesen műanyag alsórészt kell megemlítenünk. Bár masszívnak masszív, a prémium érzés elmarad, amikor kezedbe fogod a műanyag dobozt.

Bivalyerős gamerlaptopot készített az Asus 2023-ban is, a ROG Strix Scar 18 ereje vitathatatlan. A játékok száguldani fognak akár natív, WQHD-felbontásban is, a kijelző sokkal jobb, mint az átlag és a gamer extrákból is kapunk eleget, de a ma elérhető legjobb mobil gaming teljesítményt nem adják gombokért, nagyon mélyen a zsebedbe kell nyúlni. 2 millió magasságában pedig az egészen apró dolgok is szemet szúrnak, legyen az akár egy rossz webkamera vagy egy leheletnyivel lassabb RAM.

Asus ROG Strix Scar 18 (834J)

Ár: 1 896 000 Ft
A ma elérhető legjobb mobil gaming teljesítményt nem adják gombokért, nagyon mélyen a zsebedbe kell nyúlni.
  • Intel Core i9-13980HX CPU
  • Nvidia GeForce RTX 4090 GPU, 16 GB VRAM (175 W TGP)
  • 32 GB DDR5 RAM, 2 TB NVMe RAID SSD
  • 18” WQHD, 240 Hz (G-Sync), 500 nites kijelző
  • 1×TB4, 1×Type-C G2, 2×USB 3.2 G2, HDMI, jack, Wi-Fi 6E, 2.5 GbE LAN
  • 7886 pont PCMark10
  • 19607 pont 3DMark Time Spy
  • 26942 pont CineBench R23
  • 13599,8/9487,6 MB/s CrystalDiskMark Sz. olvasás/írás
  • 12392/16419 pont Unigine SuperPosition 1080pEx/4Kopt
  • 133,6/158,2 fps Cyberpunk 2077 (Ultra/Ultra RTX+DLSS)
  • 354 perc üzemidő, 90 Wh akku, gyorstöltés
  • 399×294×23,1-30,8 mm, 3,1 kg
PRO
  • a legerősebb mobil gamerkonfig
  • magas TGP
  • hasznos gamerextrák
  • jó billentyűzet
  • jó kijelző
Kontra
  • egésznapos hordozása csak erős embereknek ajánlott
  • biometrikus azonosítás hiányzik
  • lehetne halkabb a hűtés
  • csak 4800-as RAM-ok
  • kissé túl sok műanyag
  • magas ár
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8286
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => Asus ROG Strix Scar 18 (834J)
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 4
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-03-21 16:06:41
    [gameinfo_webpage] => https://rog.asus.com/hu/laptops/rog-strix/rog-strix-scar-18-2023-series
    [gameinfo_tags] => asus, rog, scar, strix, laptop, notebook, gaming, gamer, teszt, geforce, intel, 834J
    [gameinfo_url] => asus-rog-strix-scar-18-834j
    [gameinfo_pro] => a legerősebb mobil gamerkonfig
magas TGP
hasznos gamerextrák
jó billentyűzet
jó kijelző
    [gameinfo_kontra] => egésznapos hordozása csak erős embereknek ajánlott
biometrikus azonosítás hiányzik
lehetne halkabb a hűtés
csak 4800-as RAM-ok
kissé túl sok műanyag
magas ár
    [gameinfo_data] => Intel Core i9-13980HX CPU
Nvidia GeForce RTX 4090 GPU, 16 GB VRAM (175 W TGP)
32 GB DDR5 RAM, 2 TB NVMe RAID SSD
18” WQHD, 240 Hz (G-Sync), 500 nites kijelző
1×TB4, 1×Type-C G2, 2×USB 3.2 G2, HDMI, jack, Wi-Fi 6E, 2.5 GbE LAN
7886 pont PCMark10
19607 pont 3DMark Time Spy
26942 pont CineBench R23
13599,8/9487,6 MB/s CrystalDiskMark Sz. olvasás/írás
12392/16419 pont Unigine SuperPosition 1080pEx/4Kopt
133,6/158,2 fps Cyberpunk 2077 (Ultra/Ultra RTX+DLSS)
354 perc üzemidő, 90 Wh akku, gyorstöltés
399×294×23,1-30,8 mm, 3,1 kg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 5
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 13
        )

    [gameinfo_price] => 1 896 000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A ma elérhető legjobb mobil gaming teljesítményt nem adják gombokért, nagyon mélyen a zsebedbe kell nyúlni.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 4
            [manufacturer_name] => ASUS
            [manufacturer_url] => asus
            [manufacturer_link] => http://www.asus.com
            [link] => /gyarto/asus
        )

    [link] => /termekinfo/asus-rog-strix-scar-18-834j-8286.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => a legerősebb mobil gamerkonfig
            [1] => magas TGP
            [2] => hasznos gamerextrák
            [3] => jó billentyűzet
            [4] => jó kijelző
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => egésznapos hordozása csak erős embereknek ajánlott
            [1] => biometrikus azonosítás hiányzik
            [2] => lehetne halkabb a hűtés
            [3] => csak 4800-as RAM-ok
            [4] => kissé túl sok műanyag
            [5] => magas ár
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.7
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    10

  • Ár/Érték:

    5

  • Anyagminőség:

    7

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    8

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    7

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.