Hirdetés

Asus ROG Zephyrus G14 (2022) teszt - erőteljes előrelépés



|

Addig-addig csiszolgatták a kisméretű notebook terveit, amíg közel tökéletes gaming eszközt alkottak a mobilis játékosoknak.

Hirdetés

A Zephyrus modellnév alatt futó hordozható gépek családja üde színfolt az ASUS berkein belül. Az első perctől a felső kategóriába pozícionált notebookok generációról-generációra képesek megmutatni, milyen irányokba haladhat tovább a hordozható, játékra hangolt PC-k csoportja. A recept természetesen sosem tökéletes, ugyanakkor a mérnöki gárda a lehető legtöbbet megtesz annak érdekében, hogy valami egyedit és különlegeset gyúrhasson a rendelkezésre álló technológiákból. Korábban ezek a gépek pályáztak a világ legvékonyabb gamer notebookjainak címére, aztán kisebb sokkot okozott a meglepően jól használható duplakijelzős koncepció, és talán páran még emlékeznek az első Zephyrus S17-re, ami nemcsak gyors volt, hanem olyan hűtőrendszert kapott, ami minimálisra csökkentette a "throttling" hatását.

Hirdetés

Azonban olykor kicsit visszafogottabb az ASUS műhelyében tevékenykedő csapat, és inkább az egyébként már létező dizájnok, méretkategóriák finomhangolásán dolgoznak. Így eshet meg, hogy picit összecsúsznak a régi modelleket váltó új terméksorok, és aki pl. kijelzőméret szerint döntene, jobb, ha előveszi a centit, mert az extrémvékony kávák miatt manapság már egy 17-es géppel is elérhető szinte a klasszikus 15,6"-os kialakítás.

Zephyrus G14 (2022)
Zephyrus G14 (2022)

Szinte minden ponton fejlődött valamennyit a Zephyrus G14, a kétféle szín közül talán a szürke bírja majd jobban a mindennapi gyűrődést.

A Zephyrus G14 pedig még ebben a tekintetben is kilóg a sorból, hiszen az igazán hardcore játékosoknak vélhetően nem az jutna elsőként az eszébe, hogy egy átlagnál kisebb notebook is megfelelhet bizonyos elvárt sebességszinteknek. A szerkesztőségünkben járt 2022-es modell több ponton is meglepetést tud okozni, miközben olyan specifikációs arzenállal rendelkezik, ami egy új gaming oköszisztéma születését indítja be.

Érezd a Zen erejét

Ha valaki gyorsan fellapozza a Zephyrus G14 megszületését és történetét leíró internetes anyagokat, hamar észreveheti, hogy itt bizony már konkrét fejlődéstörténetről van szó. A két évvel ezelőtt megjelent első kiadás még a Ryzen 4000-es nevezéktan alá került "Renoir" kódnév alatt futó központi egységekre épült, ami mellett egy Max-Q technológiával "visszafogott" RTX2060-as grafikus vezérlő dolgozott. Ez így önmagában igen izgalmas kezdésnek minősült, a gép kis méretéhez igazán jó játékos teljesítmény tartozott, de leginkább csak 1080p felbontáson.

Úgy tűnik, a 14 hüvelykes recept kellően nagy érdeklődést generált, mert egy év múlva megérkezett az immár Zen 3 magokra épülő "Cezanne" kódnevű Ryzen 5800/5900-as páros a G14-be, és a grafikus alrendszer is feljebb lépett az RTX 3050 Ti/3060 szintekre. A 8 magos, meglehetősen jó teljesítmény/energiafelhasználás mutatóval rendelkező processzorok komoly kihívóvá váltak az inteles testvérmodellekkel szemben, miközben a gép mérete szinte semmit sem változott.

Zephyrus G14 (2022)
Zephyrus G14 (2022)

A 16:10-es ROG Nebula kijelző egyszerűen pazar, de azért szívesen látnánk 1080p-s, 300 Hz körüli képfrissítésre képes panelt is a G14-ben.

Ezt pedig díjazzák a felhasználók, de véleményünk szerint most lesz igazán nagy az öröm, hiszen a 2022-es modellből kikerült az "idegen" technológia, immáron házon belülről érkezik a dedikált grafikus vezérlő.

RDNA2, a megváltó

Nem viccelünk, az AMD aktuális grafikai architektúrája a legjobb, ami történhetett a Zephyrus G14-gyel. A tesztpéldányunkban üzemelő Ryzen 9 6900HS processzor ugyan itt-ott mutat némi előrelépést az eggyel korábbi generációhoz képest (kisebb, 6 nm-es gyártástechnológia, DDR5-memóriavezérlő, fejlettebb energiafelhasználás), az igazi durranást az RDNA2 platformszintű megjelenése jelenti.

Egyrészt végre (hiszen nagyon vártuk) megkapjuk integrált grafikus egységként az aktuális architektúrát, másrészt a dedikált vezérlőként 3D-s főszerepet kapó Radeon RX6800S asztali változatainak képességeit és sebességét már ismerhetjük. Ez a két fő részegység pedig a platform működését tekintve szorosabb kapcsolatban van, mint bármikor korábban, ami azt is lehetővé teszi, hogy a felhasználó maga dönthesse el, épp milyen teljesítményszintre van szüksége. És ez az, ami az egyik fő vonzereje a Zephyrus G14-nek, hiszen a gaming kategóriában eddig viszonylag ritka volt, hogy a platform összteljesítményét tekintsük alapnak ahelyett, hogy csak az egyik vagy másik központi elemre fókuszálunk.

Zephyrus G14 2022 specifikációk
Zephyrus G14 2022 specifikációk

Röviden és tömören, egy képen a két főszereplő. A "Rembrandt" kódnév meghozta az RDNA2 iGPU-t, míg az RX 6800S az asztali fronton már ismert RX 6600 XT tudását képviseli a kicsiny vázban.

Az ASUS a felhasználó felé mindössze annyit mutat meg ebből, hogy az Armoury Crate segédprogramon keresztül (vagy akár közvetlenül a profilváltógomb használatával) három előre beállított működési séma közül választhatunk. A Silent, Performance és Turbo módok közti váltások mögött azonban az AMD SmartShift technológiája bújik meg, és adagolja az energiát a CPU vagy a GPU számára annak függvényében, hogy épp melyik egység számítási kapacitására van szükség. Az egyes sémák között pedig igen nagy különbségek fedezhetők fel, a 8-magos Ryzen 6900HS a tipikus 35 W-os fogyasztási kerete Turbo profilban 80 W-ra tolódhat ki, míg a Radeon GPU picivel 100 W feletti energiafelhasználással rendelkezhet.

Zephyrus G14 2022 hűtőnyílások
Zephyrus G14 2022 hűtőnyílások

A hátsó szellőzőnyílások az ErgoLift zsanér miatt a kijelzőre fújják a meleget, de nem kell különösebben aggódni emiatt, a ventilátorok hangja viszont zavaróvá válik Turbo módban.

Ezek az értékek pedig folyamatosan, az adott terhelésnek megfelelően változnak és oszlanak el a részegységek között. Ez a metódus különösen hasznos a CPU számára, hiszen a hivatalosan kommunikált gyári érték bizonyos esetekben kvázi megduplázódhat, ami értékes tartalékot jelenthet az ún. "non-gaming" felhasználáshoz.

Tesztelés sémák alapján

Emiatt pedig úgy döntöttünk, hogy a kiválasztott alkalmazásokat és játékprogramokat mindhárom profilban elindítjuk, hiszen nemcsak az lehet érdekes egy 14"-es laptop tulajdonosának, hogy miképp teljesít a maximális órajeleken, hanem az energiatakarékos üzem erejére is kíváncsi. A profilok közötti váltás nagyon egyszerű, és könnyedén követhető az ASUS segédprogramjának köszönhetően. Az Armoury Crate egyébként a fedlapi LED-es pixelgrafikát is kezeli, és ezúttal is hihetetlenül látványos animációkat jeleníthetünk meg rajta. Ugyan ezekből mi semmit sem látunk, de a környezetünk minden bizonnyal értékelni fogja a showt.

ROG Armoury Crate
ROG Armoury Crate

Az Armoury Crate működése néha kellemetlenül simogatja az idegszálainkat, de a teljesítményprofilok és az AniMe Matrix fedlap is innen kezelhető.

A teszteléshez a gépre előre feltelepített Windows 11 operációs rendszert használtuk, és a március 17-én megjelent legfrissebb AMD drivercsomagot vetettük be a minél optimálisabb kihasználás végett. Fontos megemlíteni, hogy még ez előtt érkezett egy BIOS frissítés a géphez, ami az általános teljesítményen javít, és a napokban egy még frissebb változat lesz elérhető a gép tulajdonosai számára. Érdemes ezeket figyelni, és engedni az ASUS Live Update procedúráját, mert a friss platform a megjelenést követő 2-3 hónapban minden bizonnyal több ponton is javításokat igényel.

Zephyrus G14 2022 teszteredmények
Zephyrus G14 2022 teszteredmények

A szintetikus tesztprogramok az alapértelmezett beállítások szerint futottak le, míg a játékok esetében az elérhető legmagasabb képminőségi szinteket használtuk a kijelző natív, 2560×1600 felbontásán. A ray-tracing opciók ezúttal is kikapcsolva maradtak. 

Az elért pontszámokból és fps-értékekből a legtöbb esetben tisztán kivehető az egyes üzemmódok közti különbség. Egyes játékokban a Turbo móddal érhető el az átlag 60 másodpercenkénti képkocka a ROG Nebula kijelző natív, 2560×1600-as felbontásán, ami tiszteletreméltó eredmény egy ekkora géptől. Igaz, ebben a sémában a hűtőrendszer is a maximum szintre lép fel, az eleresztett 3D-s lóerőkkel csak magas fordulatszámon generált szélzajjal együtt képes megbirkózni a G14. A középső Performance állás kellemes egyensúlyt biztosít, és csak egy picit kell kompromisszumokat kötni a képkockasebességnél, de még mindig tartható a maximális grafikai szint a játékok többségében. A Silent mód viszont nem véletlenül kapta ezt a nevet, akár felére is leeshet a gép játékos összteljesítménye, ami itt-ott 30 fps alatti képmozgást jelent. Természetesen még ekkor is bőven használható marad a Ryzen+Radeon páros, de az általános beállítás helyett érdemes játékra leszűrni, mikor lehet elég a Silent mód adta erő.

Tetszik? Naná, hogy tetszik!

Ha most picit eltekintünk az AMD-s hatásoktól, akkor a Zephyrus G14 2022-es kiadását önmagában is nagyon szerethető gépként ismertük meg. A kis mérethez egy egészen komfortosan használható billentyűzet és az elődökhöz képest megnövelt méretű érintőpad tartozik, a ROG Nebula kijelző pedig egy remekmű, gyors megjelenítést és extrém pontos színhűséget nyújt. A 76 Wh-s beépített akkumulátor üzemideje nemcsak az egyes profilok, hanem a felhasználás módja szerint is változik, jó hír azonban, hogy mindössze 30 perc kell ahhoz, hogy félig feltölthessük.

Zephyrus 14 belső
Zephyrus 14 belső

Menő a fő komponenseket elrejtő fedlap, de azért szívesen megnéznénk közelebbről a hőkamrás-hőcsöves hűtőrendszert, aminek központi blokkjai folyékony fém kontaktanyagot kaptak.

A külső megítélése továbbra is nagyon szubjektív, szerintünk az alapdizájn és a fedlapon található 15 ezer lyukacska és pixelgrafikás kijelzés még mindig nagyon különleges. De talán többeknek lehet fontos a két oldalon és a billentyűzet felett kivágott hűtőnyílások, illetve a folyékonyfémet és hőkamrát is alkalmazó hőcsöves blokk. Ezek nélkül ugyanis nem lenne ennyire kiváló a CPU+GPU sebessége, amit folyamatosan megkapunk, komolyabb órajelcsökkentés nélkül. A notebook természetesen melegszik, de ez így van jól egy ilyen kis vázba zsúfolt, ekkora erővel rendelkező eszköztárnál. Itt most csak élvezni kell a játékot, amihez minden adott: szuperhatékony AMD platform, kiváló és gyors kijelző és kompakt forma. Most már csak a 800 ezer Ft-os árat kell kigazdálkodni; úgyhogy ideje feltörni a malacperselyeket.

Asus ROG Zephyrus G14 2022

Ár: Kb. 800 000 Ft
Itt most csak élvezni kell a játékot, amihez minden adott: szuperhatékony AMD platform, kiváló és gyors kijelző és kompakt forma.
  • AMD Ryzen 9 6900HS nyolcmagos CPU, max. 4,9 GHz Boost-órajel
  • AMD Radeon 680M iGPU + Radeon RX 6800S 8 GB GDDR6; 2250 MHz Boost-órajel
  • 2×16 GB DDR5-4800/1 TB NVMe PCIe 4.0 x2 SSD
  • 14" ROG Nebula, WQXGA, 2560×1600, IPS, 120 Hz, 3 ms, DCI-P3:100%, Dolby Vision HDR
  • 2×USB 3.2 Type-C, 2×USB 3.2 Type-A, 1×HDMI 2.0b
  • Wi-Fi 6E (802.11ax)+Bluetooth 5.2
  • 76 Wh akkumulátor
  • Windows 11 Home
  • Type-C PD töltés, gyorstöltés, AniMe Matrix LED fedlap
PRO
  • Kitűnő Ryzen 9 és Radeon RX 6800 párosítás
  • AMD SmartShift technológia
  • ROG MUX Switch
  • Gyors és színhű ROG Nebula 16:10-es kijelző
  • Alapkiépítésben is 16 GB DDR5 RAM
  • Megnövelt méretű touchpad
  • Masszív felépítés, bőséges USB-csatlakozás
  • AniMe Matrix LED fedlap (ha tetszik)
Kontra
  • Turbo módban hangos ventilátorok
  • PCIe 4.0 SSD, de csak x2-es sávon
  • Kis méret miatt hiányzó LAN-vezérlő
  • Idegölő percek az Asus Armoury Crate szoftverrel
  • AniMe Matrix LED fedlap (ha nem tetszik)
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7835
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => Asus ROG Zephyrus G14 2022
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 4
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-03-31 17:40:04
    [gameinfo_webpage] => https://rog.asus.com/hu/laptops/rog-zephyrus/rog-zephyrus-g14-2022-series/
    [gameinfo_tags] => Asus, ROG, Zephyrus gaming, gamer, laptop, teszt, ryzen, amd, radeon, nebula, rx6800, G14
    [gameinfo_url] => asus-rog-zephyrus-g14-2022
    [gameinfo_pro] => Kitűnő Ryzen 9 és Radeon RX 6800 párosítás
AMD SmartShift technológia
ROG MUX Switch
Gyors és színhű ROG Nebula 16:10-es kijelző
Alapkiépítésben is 16 GB DDR5 RAM
Megnövelt méretű touchpad
Masszív felépítés, bőséges USB-csatlakozás
AniMe Matrix LED fedlap (ha tetszik)
    [gameinfo_kontra] => Turbo módban hangos ventilátorok
PCIe 4.0 SSD, de csak x2-es sávon
Kis méret miatt hiányzó LAN-vezérlő
Idegölő percek az Asus Armoury Crate szoftverrel
AniMe Matrix LED fedlap (ha nem tetszik)
    [gameinfo_data] => AMD Ryzen 9 6900HS nyolcmagos CPU, max. 4,9 GHz Boost-órajel
AMD Radeon 680M iGPU + Radeon RX 6800S 8 GB GDDR6; 2250 MHz Boost-órajel
2×16 GB DDR5-4800/1 TB NVMe PCIe 4.0 x2 SSD
14" ROG Nebula, WQXGA, 2560×1600, IPS, 120 Hz, 3 ms, DCI-P3:100%, Dolby Vision HDR
2×USB 3.2 Type-C, 2×USB 3.2 Type-A, 1×HDMI 2.0b
Wi-Fi 6E (802.11ax)+Bluetooth 5.2
76 Wh akkumulátor
Windows 11 Home
Type-C PD töltés, gyorstöltés, AniMe Matrix LED fedlap
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 3
            [1] => 6
        )

    [gameinfo_price] => Kb. 800 000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Itt most csak élvezni kell a játékot, amihez minden adott: szuperhatékony AMD platform, kiváló és gyors kijelző és kompakt forma.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 4
            [manufacturer_name] => ASUS
            [manufacturer_url] => asus
            [manufacturer_link] => http://www.asus.com
            [link] => /gyarto/asus
        )

    [link] => /termekinfo/asus-rog-zephyrus-g14-2022-7835.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Kitűnő Ryzen 9 és Radeon RX 6800 párosítás
            [1] => AMD SmartShift technológia
            [2] => ROG MUX Switch
            [3] => Gyors és színhű ROG Nebula 16:10-es kijelző
            [4] => Alapkiépítésben is 16 GB DDR5 RAM
            [5] => Megnövelt méretű touchpad
            [6] => Masszív felépítés, bőséges USB-csatlakozás
            [7] => AniMe Matrix LED fedlap (ha tetszik)
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => Turbo módban hangos ventilátorok
            [1] => PCIe 4.0 SSD, de csak x2-es sávon
            [2] => Kis méret miatt hiányzó LAN-vezérlő
            [3] => Idegölő percek az Asus Armoury Crate szoftverrel
            [4] => AniMe Matrix LED fedlap (ha nem tetszik)
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.3
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    10

  • Szoftver:

    7

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.