Hirdetés

Az AMD új gamer CPU-ja lepipálta az Intel bajnokát egy előzetes benchmarkon



|

Lehet, hogy tényleg az AMD Ryzen 7 5800X3D lesz a világ leggyorsabb gaming processzora?

Hirdetés

Az AMD még március közepén leplezte le a kifejezetten videójátékokhoz szánt ultraerős processzorát, a Ryzen 7 5800X3D-t, amely a 3D V-Cache technológiának köszönhetően már 96 MB-nyi L3 gyorsítótárat kínál, megháromszorozva a normál Ryzen 7 5800X-ben elérhető mennyiséget.

A pirosak a világ legerősebb gaming CPU-jaként harangozták be az április 20-án érkező erőforrást, egy nemrég megjelent előzetes benchmark alapján pedig még az is lehet, hogy nem dicsérték túl a saját lovukat.

Hirdetés

A perui Xanxo Gaming az Intel csúcsprocesszorával, az i9-12900KS-szel eresztette össze az AMD újdonságát, és a CapFrameX-ben elvégzett teszt alapján a Ryzen 7-es nyerte a mérkőzést. A benchmarkon a Shadow of the Tomb Raidert vitték el egy körre 1280x720-as felbontáson, viszont ultra részletesség és beállítások mellett, hogy minél jobban megdolgoztassák a CPU-kat.

A tesztet sajnos nem azonos konfigurációkkal végezték, ami el is vesz az értékéből, de azért így is beszédes lehet az eredmény. A Ryzen 7 5800X3D ugyanis másodpercenként 231 fps-sel futtatta Lara Croft 2018-as kalandját, míg az Intel bajnoka csak 200 fps-t produkált, ami nem elhanyagolható hátrány, pláne úgy, hogy az AMD erőforrását 449 dolláros listaárért mérik majd, míg az i9-12900KS-ért 800 dollárt kérnek.

Forrás: XanxoGaming

Tovább fokozza a Ryzen-chip győzelmének értékét, hogy az AMD processzorát egy RTX 3080 Ti videokártyával és DDR4-3200-as memóriával szerelt gépben dolgoztatták meg, míg az Intel CPU-ja egy erősebb, GeForce RTX 3090 Ti-jal és DDR5-4800-as memóriával szerelt konfigot kapott. A számokat elemző Tom's Hardware ugyanakkor emlékeztet, hogy a Shadow of the Tomb Raider kifejezetten érzékeny a memória sebességére és a késleltetési idejére, amivel a Ryzen 7 5800X3D-nek kedvez.

Mindent összevetve egy ilyen előzetes benchmark, pláne eltérő konfigurációkkal és egyetlen játékkal még nem garantál semmit, így továbbra is izgalmas kérdés, hogy mit hoznak a későbbi tesztek. Annál is inkább, mert egy másik benchmark épp ellenkező eredményt hozott, amikor az Intel i7-12700KS ellen küldte ringbe az AMD üdvöskéjét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.