Hirdetés

Az elemzők szerint már Európában is csökkennek a GPU árak, nálunk még ez nem látszik



|

Kína után nyugaton is csökkenni látszik a chiphiány, de azért holnap még nem fogunk fillérekért RTX-hez jutni.

Hirdetés

Az elmúlt napokban több gyártó, például az ASRock is arról számolt be, hogy várhatóan nagyobb lesz a kínálat videokártyákból köszönhetően a kriptobányászat kínai visszaszorításának, a LHR kártyák piackra kerülésének, és a gyártó- és szállítási kapacitás normalizálódásának. Ezt támasztják alá a legújabb elemzések is.

A 3DCenter legfrissebb kimutatása alapján egyre több kártya jut el az európai viszonteladókhoz, így már esésnek is indultak árak. Persze még mindig messze nem normalizálódott a helyzet, de az elemzők szerint a korábbi, ajánlott fogyasztói árhoz képest 200%-os dárguláshoz képest már átlagosan csak 91%-kal drágábbak az Nvidia kártyák (leszámítva az RTX 3060Ti-t, amiből még mindig nagy a hiány). Az AMD kártyák árai sosem szálltak el ennyire, de emiatt a csökkenés sem olyan erős: az áprilisi 114%-hoz képest csak 81%-ra estek vissza az árak.

Hirdetés

Rá is néztünk gyorsan a hazai viszonteladók oldalára, de az RTX 3070-eket továbbra is 600 ezer forint fölött (ajánlott fogyasztói áron ezek ugye 185 ezer forint körül kellene, hogy menjenek), az RTX 3080-akat 800 ezer fölött találtuk (bár volt olyan oldal, ahol tegnap még 550-ért hozzá lehetett jutni egy ilyenhez, de mára megint 840 ezres címkét ragasztottak a dobozra).

Az európai hírek tehát bíztatóak, de hamarabb lesz vége a kánikulának, mint hogy őszinte legyen a mosolyunk az árak láttán.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.