Hirdetés

Az első RTX 3060 tesztek mellett már csak egy kérdésünk maradt: mikor lesz kapható?



|

A korábban megadott dátumnak megfelelően a mai naptól új modellel egészült ki az RTX 30-as videokártyacsalád.

Hirdetés

A CES 2021 idei online sajtóeseményén ugyan bejelentésre került a normál RTX 3060-as grafikus vezérlő, a piaci startig azonban mindeddig várni kellett. Az új, elsősorban a felső-középkategóriában versenyző modelltől sokan azt várják, hogy végre a tömegek számára is elérhetővé teszi az Ampere-architektúra tudását és kiemelkedő ray-tracing teljesítményét.

A vezérlő megjelenése előtti időszak ezúttal nem arról szólt, hogy vajon milyen 3D-s teljesítményre lehet képes az újdonság, hanem egy hivatalos sajtóközleménynek hála a játékos társadalom csak csóválta a fejét, míg a videokártyákat felvásárló bányászok fintorogva mosolyogtak.

Hirdetés

Az Nvidia az "új" (dehogy új, ugyanúgy GA10x GPU-kra épített) HX vezérlőinek bejelentésével üzentek a kriptovaluták megszállott bányászainak, míg az RTX 3060 kapcsán egyedi szoftveres korlátozás bevezetéséről adott hírt, amivel a bányászok számára érdektelen lehet a kártya, így végre a játékosoknak is juthat valami. Ahogy ezt korábban végigvettük, ez közel sem ilyen egyszerű, ráadásul ilyen lépésektől nem feltétlenül riadnak meg azok, akik jártasak a szoftveres moddolások világában.

A GeForce RTX 3060 tehát egy meglehetősen feltüzelt hangulatba érkezett meg a mai napon, és egyébként úgy fest, hogy az Nvidia ígéretének megfelelően teljesít az aktuális játékokban. A vállalat célközönsége ezúttal az 1080p és 1440p felbontáson játszó felhasználók, akik 4K-ra még nem vágynak, ám szeretnék a lehető legjobb képminőségi beállításokat alkalmazni. A kártyára integrált GA106 lapkában minden meg is van ehhez, a 3584 darab CUDA mag a közel 1,8 GHz-es Boost-órajele mellett kellemes számítási teljesítményre képes.

A teljes GA106 lapkában 30 SM egység található, az RTX 3060-on ebből 2 tiltva van. Várható netán később egy "Super" variáns is?

Ami a fedélzeti memóriát illeti, kis furcsaság jellemzi az újdonságot, a 12 GB-nyi kapacitás mellé társított 15 GHz-es üzemfrekvencia ugyanis több, mint amit az RTX 3060 Ti modell nyújt. Ráadásul iparági források szerint a GDDR6-os modulokból nincs hivatalos hitelesítéssel rendelkező 15 Gbps-es lépcső, 14 vagy 16 Gbps-re készülnek a lapkák. Ebből kikövetkeztethető, hogy az RTX 3060-akon valójában 16 Gbps-es sebességre képes VRAM-modulok találhatók, amik referencia értékként kapták meg a 15 Gbps értéket. Jó hír ez a gyári tuningra hajlandó partnergyártóknak, akik így kapnak némi teret a túlhajtáshoz.

Kisméretű, kétventilátoros kiadások is várhatók az RTX 3060-ból.

Amire egyébként lesz is lehetőség bőséggel, legalábbis az első tesztek alapján. Az alapból 1777 MHz-es Boost órajelet a partnergyártók típustól függően 1852-1867 MHz-re állították be, amit a megfelelő tuningprogrammal a bátrabbak még tovább emelhetnek. A tesztelők szerint a 2100 MHz körüli Boost órajel lehet a maximum, ami kipréselhető az RTX 3060-ból, ráadásul a memória lapkáknál is elérhető az akár 300 MHz-es extra frekvencia. Ezzel pedig stabilan teljesíti a korábbi felsőkategóriás RTX 2070 eredményeit, bekapcsolt ray-tracing esetén pedig akár az RTX 2070 Supert is megközelíti.

De mi a helyzet bányászprogram futtatása esetén? Bár még nagyon frissek az első nyilvános tesztek, a Hexus.net csapata szakított időt egy gyors összevetésre. A beígért 50%-os korlátozást ugyan nem mérték ki pontosan, mindenesetre így is beszédes az eredmény. Az RTX 3060 a Phoenix Miner programban mindössze 22 MH/s számítási teljesítményre képes, míg a Ti testvérmodell 51 MH/s értéket produkál. Ez már önmagában jelzésértékű, de ha azt is figyelembevesszük, hogy a legkisebb, 30HX CMP bányászkártya 6 GB memória mellett is 26 MH/s-t tud az Nvidia állítása szerint, akkor kimondhatjuk, hogy korlátozás valós.

Az RTX 3060-nal egyidőben jelent meg a 461.72 driver; úgy tűnik, működik az Ethereum-korlát.

Térjünk is vissza inkább a játékokhoz, a március 3-án érkező Radeon RX6700 XT-vel ugyanis várhatóan nagy csatában lesz az újdonság. Az RTX 3060 ugyanis nemcsak az előző generáció 2070-es modelljét éri be, hanem az RX5700 XT-vel is azonos szintre kerül több játékban. Az AMD pedig ide készül belőni az RDNA 2 architektúrára épülő 6700-eseket is, így a harc elkerülhetetlen.

Azonban a végső győztes valószínűleg az lesz, ami meg is vásárolható. Ez továbbra is nagy kérdés jelenleg, a partnergyártók már most 400 dollár köré árazzák be az újdonságot, amiből hazánkban az alacsony készlet miatt könnyedén 200 ezer forint feletti árcédula lesz. Várhatóan az AMD sem tud csodát tenni, és az RX6700 is nehezen lesz beszerezhető, így egyelőre csak a sajtó visszajelzéseire hagyatkozhatunk, és majd egyszer, talán nyáron vásárolhatunk is valamelyik példányból.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.