Hirdetés

Az ideális PC-hűtés



|

Legyen gyenge vagy erős a PC, sok múlik azon, milyen hűtést választunk hozzá. Megmutatjuk, hogyan lehet csendes, mégis megbízható számítógépet építeni olcsón.

Hirdetés

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor számítógépünk hangosan visít a filléres vagy rosszul kiépített hűtés miatt. Pedig még a zajos működés a legkisebb gond; ha elégtelen a hűtés, a lefagyástól és az adatvesztéstől is jobban kell tartanunk. Szerencsére lehet tenni ez ellen, ráadásul túl sok pénzt sem kell feláldozni hozzá. Ha zajos a PC, nem kell mindjárt új gép után nézni, elegendő modernizálni a hűtést, és máris csendes és stabil lesz a masina. Ha teljesen új konfigurációt építünk, érdemes már ekkor gondolni a megfelelő hűtési rendszerre, így már az első bekapcsoláskor sem ad okot csalódásra a PC, és később sem kell újabb tízezreket költeni a hűtésre.

Hirdetés
 

Forrófejű komponensek

Minden PC más, de alapvetően mindegyikben két komponens felelős a legtöbb hőért: a processzor (és környezete), valamint a grafikus chip. Ezeket kell megfelelően hűteni, illetve gondoskodni arról, hogy a gépházba elegendő friss, hűvös levegő áramoljon, és a meleg el tudjon távozni. Lehet bármilyen hatékony processzorhűtőnk és csendes videokártyánk, ha a légáramlás nem megfelelő, a végeredmény egy zajos, rendszeresen lefagyó gép lesz.

A videokártyákon gyárilag előre felszerelt hűtési rendszer található, így ezt a GPU-val együtt választjuk vásárláskor. Preferáljuk az egyedi, gyártók által fejlesztett, akár többventilátoros megoldásokat a referenciahűtések helyett. Utóbbi fejlesztési alapelve az olcsóság, illetve az, hogy a teljesítmény megfelelő legyen, így hát a zajszint sokadrangú. A VGA-gyártók ma kivétel nélkül félpasszív rendszereket készítenek, amelyekért megéri kifizetni a pár ezer forintos felárat. Ezek a hűtések 2D-módban, illetve alacsony terhelés közben leállítják a ventilátorokat, így néma csendben tartják hűvösen a GPU-t.

 

Hűtőválasztás

Továbbra is tartják magukat a CPU-gyártók ahhoz, hogy a legtöbb processzorhoz gyári hűtőt mellékelnek. Ezek költséghatékonyak, de csendesnek, valamint hatékonynak semmiképp sem mondanánk őket, eltekintve néhány AMD megoldástól. A CPU TDP-értéke mutatja meg, mennyit fogyaszt a processzor, amiből a hőtermelésre is lehet következtetni. A hűtő kiválasztásakor elsődlegesen erre a teljesítményre kell odafigyelni: érdemes jelentősen túllépni, hogy ne 100 százalékon dolgozzon a hűtés, és a későbbi bővítéshez, tuninghoz is legyen mozgásterünk.

A csendes, de hatékony CPU-hűtő mellett a többi komponensre és a légáramlásra is oda kell figyelnünk gépépítéskor

A processzorhűtőkre is igaz a minél nagyobb, annál jobb elv, de azért arra is oda kell figyelni, hogy elférjen az alaplapon és a házban. A leghatékonyabb kialakítás a toronyhűtő: a processzor hősapkájáról réz hőcsövek vezetik fel a meleget a radiátorba; sok alumíniumlapból áll, amelyek között hideg levegőt fúj (vagy szív) át a ventilátor. Érdemes a 12-14 cm-es modellek közül választani, amelyek alacsony fordulatszámon is kellő mennyiségű levegőt szállítanak. A felszerelés nem különösebben nehéz, de figyelni kell a pasztázásra, a megfelelő érintkezésre és a ventilátor alaplapi vezérlésére. Az FPS által gyártott Windale széria készítői például még arra is ügyeltek, hogy a ventilátorok gumibakokon üljenek, és világítsanak, illetve a tuningra is bevethető Windale 6 matt fekete színe is sokat dob az összképen.

A megfelelő légáramlást házhűtő ventilátorokkal tudjuk kialakítani. Ideális esetben a ház elejében lévő ventilátor beszívja a hűvös levegőt, a hátul lévő pedig kihúzza a meleget. Komolyabb rendszerekben a vízhűtés is szóba jöhet, ám a hatékonyságért cserébe ezek drágább, nehezebben kiépíthető megoldások, főleg akkor, ha több komponens hűtését egy rendszerbe kötnénk.

 

 

1 - Középkategória: FSP Windale 4 (AC-401)

Szuper csendes, kompakt, mégis kiváló teljesítményű toronyhűtő, amelyre akár két ventilátort is felszerelhetünk. A multifoglalatos kialakításba már az AMD AM4 is beletartozik, így tényleg bármelyik rendszerhez nyugodt szívvel ajánljuk.

Ár: 9900 forint

2 - Prémium: FSP Windale 6 (AC-601)

Különleges megépítésű, hatalmas toronyhűtőnk lehet elérhető áron, amely matt fekete színével és kéken világító, minőségi ventilátorával igazán jól mutat bármely PC-ben. A Windale 6 már tuningra is alkalmas, és ekkor sem válik zajossá.

Ár: 14 990 forint

3 - Géphűtés: FSP CF14S/F

Akár kéken világító, akár szolid, visszahúzódó kinézettel is választhatjuk ezeket a házhűtő ventilátorokat, amelyek lapátjait többféle alapanyagból készítették a tökéletes csend és a hatékony légszállítás érdekében.

Ár: 2800 forinttól

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.