Hirdetés

Az MI őrület miatt ismét videokártya-hiány jöhet?



|

A kriptoláz után a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések és technológiák cincálhatják szét a gamerek kedvenc hardverkategóriáját

Hirdetés

Egyszer már teljesen eltemettük, és csalódottan követtük a videokártya-piac teljes, a játékosok számára nagyon nem kedvező átalakulását, amire a COVID-járvány jókora lapáttal pakolt rá az elmúlt három évben. Egy ideje feltűnt a HDR-fény az alagút végén (nyilván a kereslet változása miatt is), miközben a két nagy gyártó szépen elkezdte csökkenteni a különböző kategóriákba sorolt VGA-k árait, az Intel például nem is foglalkozott a csúcsszinttel, és rögtön a pénztárcabarát jelzőre gyúrt az ARC kártyákkal.

Túlzás lenne azt állítani, hogy ez már a Kanáan, de azért így a nyári uborkaszezonban egy-egy korábbi felsőkategóriás példányt egész jó áron lehet megszerezni. A PC-fejlesztés ettől még nem lesz egy olcsó mulatság, de nem is annyira tragikus, mint pár évvel korábban. Nos, ezt a normalizálódást fogja hamarosan szétrobbantani az MI-őrület, pontosabban annak hardveres fejlesztései közé tartozó GPU-kkal kapcsolatos extrém magas kereslet.

Hirdetés

Játékosok-Gyártók: 0-2

A csökkenő árak még épp nem érnek pontot a játékos közösség számára, hiszen bőven mehetnének még lejjebb az aktuális árszintek, a gyártók azonban újra nagyot szakíthatnak, és elhúzhatnak ebben a "csatában". Nevezhetjük annak, hiszen mindkét oldalon feszültté vált a helyzet, a vásárlói oldalon szüntelen káromkodás és átkok szórása tapasztalható, míg a gyártók részéről a szent profitabilitással kapcsolatos húsbavágó nyilatkozatokkal vágtak vissza. A mesterséges intelligencia mindenképp izgalmas terület, viszont nagyon gyorsan ideális indokká vált ahhoz, hogy a következő generációs GPU-kat megint ne a játékosok számára tegyék elérhetővé megfelelő ár-érték arány mellett.

Egyelőre csak pletyka, de az Nvidia állítólag épp alaposan lecsökkenti az RTX 40-es szériába tartozó kártyák gyártási nagyságát, hogy több kapacitás jusson a "Hopper" gyorsítóknak az üzleti világban remélt átlagon felül növekvő értékesítési volumen érdekében. Nemcsak az RTX 4090-re vonatkozhat ez a csökkentés (sőt, a csúcsmodellel épp nincs is baja a gyártónak), inkább a kissé silány startot produkáló RTX 4060 és 4070 párosra (négyesre) tervezett gyártási nagyságot csökkentenék le alaposan. Szuper indok ez az MI-forradalom, szépen el lehet rejteni mögé az önmagában kudarcot jelentő piaci termékkel kapcsolatos negatív döntéseket.

Óriási a kereslet az Nvidia speciális gyorsítóira, jelenleg a Hopper a sztár, amiért érdemes beáldozni a GeForce RTX-gyártósorokat
Óriási a kereslet az Nvidia speciális gyorsítóira, jelenleg a Hopper a sztár, amiért érdemes beáldozni a GeForce RTX-gyártósorokat

Ha azt gondolnád, hogy akkor majd irány AMD Radeont venni, akkor itt sem árt körültekintőnek lenned, a még kissé hiányos termékcsaládban MI-körökben óriási kereslet mutatkozik az RX 7900 XTX-en használt Navi 31 GPU-ra, talán nem véletlen, hogy a gyártó gőzerővel készül az RX 7800 és RX 7700 startjára, ami elvonja picit a figyelmet a csúcsmodellről. Ráadásul az RX7900 GRE verzió szinte a semmiből lépett elő, és bár nem célja a trónfosztás, egy érdekes piaci tesztmodell lehet, amivel az AMD a felsőkategóriát alulról próbálja erősíteni, majd pedig támogatni erős, középkategóriás 7800-asokkal.

Nagyon nincs mit hivatalosan bejelenteni, hiszen kiszivárgott minden az RX 7800 XT-ről. A Navi 32 GPU jó árponton elviheti a rivaldafényt a zászlóshajókról; és ez nem is annyira baj az AMD-nek
Nagyon nincs mit hivatalosan bejelenteni, hiszen kiszivárgott minden az RX 7800 XT-ről. A Navi 32 GPU jó árponton elviheti a rivaldafényt a zászlóshajókról; és ez nem is annyira baj az AMD-nek

A vörösöknél tehát nem annyira direkt az üzenet, hogy le leszünk tojva, de az RDNA4-gyel kapcsolatos pletykák először említik, hogy az RX 8000-es VGA-családban nem lesz csúcsmodell. Vagyis a játékosok számára nem lesz elérhető, az általános számításokat és MI-feladatokat gyorsító lapkák között azonban minden bizonnyal ott lesz a Navi 41.

Az árfolyam sem segít

Ha lenne teleshopos adás videokártyákkal, minden bizonnyal egymást érnék a villogó feliratok, hogy "most vedd meg, ne hagyd ki ezt a lehetőséget, mert ilyen olcsó sosem lesz…stb.". Ha nem is ennyire vészes a helyzet, azért azt könnyen láthatod, hogy az árfolyamok alakulása sem kedvez a hardverbeszerzésnek, és a gyártók fókusza ismét valami olyanra állt át, aminek semmi köze a gaminghez.

Természetesen nem kell azért idegállapotba kerülni emiatt, de ha esetleg minden adott a VGA-vásárláshoz, csak valamiért még várnál, akkor inkább nézz körül a jelenlegi kínálatban, és válassz egy számodra tuti vételt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.