Hirdetés

Az Nvidia legdrágább kártyája is jobban fogyhat, mint a teljes RX6000-széria



|

Legalábbis erről árulkodik a Steam felmérése.

Hirdetés

A Steam digitális játékáruház közzétette a júliusra vonatkozó hardveres felmérését, a Steam Hardver Survery-t, amely a felhasználók által birtokolt konfigurációkat tárgyalja.

Az összeállításból olyan érdekességek derülnek ki, mint pl. hogy a legtöbben 16 GB memóriát használnak, és 100-249 GB szabad tárhellyel gazdálkodnak. A felmérés a videokártyákra is kiterjed, a Steam szerint jelenleg az Nvidia GeForce GTX 1060 a legnépszerűbb GPU.

Hirdetés

A jelentésből viszont arra is következtethetünk, hogy miként teljesít egymáshoz képest a két nagy rivális, az Nvidia és az AMD. Az összehasonlítást nehezíti, hogy a videokártyás kategória nem listázza az AMD legújabb, RX 6000-szériás ajánlatait, mivel a kiemeléshez legalább 0,15%-os részesedést kell birtokolniuk az egyes modelleknek, viszont egy trükkel meg lehet kerülni ezt a kikötést.

Nem kell mást tennünk, mint a DirectX 10/11/12-ről szóló táblázatra navigálni, itt ugyanis már feltűnnek az RDNA 2-es GPU-k is. A régebbi, DX10 előtti vasak kiszűrésével pedig kapunk egy egész beszédes listát a jelenlegi erőviszonyokról.

Ennek alapján azt látjuk, hogy még az Nvidia legdrágább, s egyben legkevésbé népszerű modellje, az RTX 3090 is nagyobb szeletet hasít ki a tortából, mint az AMD RX 6700, XT, 6800, 6800 XT és 6900 XT együttvéve. Az összesített számok szerint az újabb Nvidia kártyák 3,88 százalékot birtokolnak a teljes DX10/11/12-es mezőnyből, míg az AMD kártyái mindössze 0,35%-ot, ami 11,09 az 1-hez arányt jelent a zöldek javára.

Forrás: Tom's Hardware

A márciusi jelentéshez képest azonban javulást könyvelhetett el az AMD, akkor ugyanis még 20 az 1-hez vezetett az Nvidia. Fontos megismételni, hogy a kimutatás csak a Steam felhasználói körét vizsgálja, így például a kizárólag bányászatra vett GPU-k sem bukkannak fel benne, továbbá hiányoznak az olyan frissebb, ezért nem igazán elterjedt modellek is, mint az RTX 3070 Ti és a 3080 Ti.

Az AMD egyébként a piaci kereslet alapján valószínűleg sokkal jobban is teljesíthetne, ám a cég lehetőségeit erősen behatárolja, hogy a lapkákat gyártó partnere, a TSMC komoly ellátási gondokkal küzd. A pirosak állítólag már nem rendelhetnek több chipet, annyi teljesítetlen megbízás halmozódott fel a TSMC-nél.

Az összképhez pedig az is hozzátartozik, hogy a next-gen konzolokba is az AMD RDNA 2-es GPU-i és processzorai kerülnek, ezekből pedig összesen 15-16 millió fogyhatott eddig, ami szintén hatalmas szeletet köt le az AMD rendelkezésére álló kapacitásból.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.