Hirdetés

Az Nvidiának is odaszúrt az AMD az új Radeon-kártyák bemutatóján



|

Némi csipkelődés kíséretében lepleződött le az AMD Radeon 7900 XT és a 7900 XTX.

Hirdetés

Immáron minden lap az asztalon van, ha a 2022-es videokártyákról beszélünk, hiszen az Intel és az Nvidia után tegnap este az AMD is bemutatta a legújabb zászlóshajóit, az AMD Radeon 7900 XT-t és a 7900 XTX-et.

Ahogy azt sejteni lehetett, a pirosak üdvöskéi elsősorban árazás tekintetében igyekeznek felvenni a versenyt az Nvidiával, így még az abszolút csúcsot képviselő RDNA3-as vas, az RX 7900 XTX esetében is "csak" 999 dollár (adók nélkül) az ajánlott fogyasztói ár, szemben a rivális GeForce RTX 4090 1599 dolláros árcédulájával. Az AMD ugyanakkor nemcsak a számok, de a szavak szintjén is háborúzik.

Hirdetés

A show ugyanis nem múlt el némi csipkelődés nélkül. Scott Herkelmann, az AMD grafikai termékekért felelős vezetője a következő szavakkal prezentálta az új Radeonokat:

"Nincs szükség arra, hogy átrendezd asztalodat. Nem kell lecserélned a gépházad. És nem kell új hálózati adapter sem. Pofonegyszerűvé tettük a dolgot, mintha csak kihúznád a régi kártyádat, és betennél egy újat."

- szúrta oda Herkelmann egy mosoly kíséretében, félreérthetetlenül utalva az RTX 4090 leolvadó csatlakozóira és a kártya elképesztő, 3 slotos méretére, ami miatt egyes vásárlóknak teljesen új gépházat kell beszerezniük.

Ami a tűzveszélyes adaptereket illeti, az új Radeon-vasak esetében ettől egyáltalán nem kell tartani, mivel a pirosak megmaradtak a jól bevált 16 pines megoldásnál. A méret kapcsán pedig valóban tekintélyes a különbség: a 7900 XTX 287 mm hosszú, amivel a hivatalos megfogalmazás szerint "2.5 slotot" igényel, míg az RTX 4090 336 mm-en nyújtózkodik.

A fent idézett mondatokon túl az AMD akkor is utalt "a konkurenciára", amikor a portokról volt szó, itt ugyanis szintén van némi előnye az RDNA-as hardvereknek, mivel ezek támogatják a DisplayPort 2.1-szabványt (maximum 165 Hz-es képfrissítés 8K felbontás mellett), szemben a DispalyPort 1.4-gyel (maximum 60 Hz-es képfrissítés 8K felbontás mellett) érkező 4090 Ti-jal.

A nyers teljesítményben persze valószínűleg az Nvidia világrekordot is döntő szörnyetege marad a bajnok (erről ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben), a különbségről pedig majd az első benchmarkok árulkodnak, vélhetően a Radeon 7900 XT és a 7900 XTX december 13-i rajtjának környékén.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.