Hirdetés

Az RTX 3050-nel is versenyre kel a gamingben az Nvidia apró, energiatakarékos videokártyája



|

Derekasan megbirkózik a játékokkal, pedig nem is erre szánták.

Hirdetés

Ha van valami szép a GPU-hiányban, az az, hogy egy nagy sorsközösségbe tereli az embereket: lehetsz HD-ban nyomuló kocajátékos, csúcsgépre vágyó maximalista, vagy csak alapszintű grafikai képességeket igénylő szakember, egészen biztosan többszörös árat kell fizetned a hozzád passzoló videokártyáért, ha kapsz ilyet egyáltalán.

Ezért aztán kb. minden hardver érdekes, amin akár csak elméletben megmozdulhat egy játék. Kiválóan bizonyítja ezt, hogy az RX 6500 XT képében az AMD nemrég egy olyan gyenge kártyát dobott piacra, ami évekkel ezelőtt még megmosolyogtatta volna a közönséget, most viszont pillanatok alatt szállt el az ára. Ebben a környezetben pedig nem csoda, hogy felmerült a kérdés: vajon hogy futtatja a játékokat az Nvidia pöttöm, grafikai munkákra szánt célhardvere?

Hirdetés

Az ősszel piacra dobott RTX A2000 kifejezetten azoknak a mérnököknek, tervezőknek és egyéb szakembereknek szól, akik olyan programokkal dolgoznak, mint az Autodesk 3ds Max vagy a Blender. A kártyában ugyanaz az Ampere GA106-os GPU dolgozik, ami a belépőszintű gamer videokártyákat, az RTX 3050-et és az RTX 3060-at is hajtja, ám itt 562/1200 MHz-re tekerték le az alap és a boost órajelet, melynek hála jóval takarékosabban üzemel.

Olyannyira, hogy a TDP-je mindössze 70W (összehasonlításként: még az említett 6500 XT-nél is 107W ez az érték), így a PCie csatlakozóra sem szorul rá, simán a buszról működik. Ettől csak duplán érdekes a RandomGamingHD YouTube-csatornán megjelent videó, melyben különböző játékok alatt (pl. Cyberpunk 2077, Far Cry 6, God of War, GTA V) láthatjuk a 6 GB-os A2000-es teljesítményét. Az  apróság pedig még a visszafogott órajel és a jóval gyengébb hűtés ellenére is felveszi a versenyt a vele párhuzamba állított, 8 GB-os RTX 3050-essel, és 1080p/1440p-s felbontásokon is vígan futtatja a tesztelt címeket.

Ennek ellenére ne rohanjatok A2000-est venni, a munkaállomásokba szánt kártya ugyanis már alapáron sem olcsó, 450 dollárt kérnek érte (az RTX 3050 329 dollár lenne egy szebb világban, ahol létezik az ajánlott fogyasztói ár fogalma), de természetesen ennek is elszállt az ára, így már 1000 dollár felett mozognak a megvehető példányok.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.