Hirdetés

Bivalyerős, de megfizethető vetélytársat kaphat a Steam Deck



|

Az ASUS ROG Allyhoz hasonló teljesítménnyel érkezik, de kedvezőbb áron rajtolhat az Orange Pi terméke.

Hirdetés

Nemrég hivatalosan is megjelent az ASUS ROG Ally kézikonzol, amely az AMD Ryzen Z1 processzor segítségével ígér nagyobb teljesítményt, mint a tavaly boltokba került Steam Deck. A Nintendo Switchcsel együtt így már három opció közül választhatnak a hordozható gaming platformok szerelmesei, nem is beszélve az olyan felhős alternatívákról, mint a Logitech G Cloud és a Razer Edge.

Most pedig az Orange Pi miniszámítógépekről ismert kínai gyártó, a Shenzhen Xunlong Software is beszáll a vásárlók kegyeiért folyó vetélkedésbe, egyenesen az ASUS ROG Ally-t és a Steam Decket véve célba.

Hirdetés

Hónapok óta keringenek a pletykák arról, hogy a cég saját kézikonzolokkal készül, nemrég pedig a NITTRIX YouTube-csatornán keresztül néhány kép is kiszivárgott az eszközökről. A Xunlong elvileg három modellt szállít majd, a kínálat csúcsán a Steam Deck-szerű trackpaddel érkező kiadással, amelyben egy AMD Ryzen 7 7840U processzor dolgozik. Ez hardveresen lényegében ugyanaz, mint a ROG Allyt hajtó Ryzen Z1 Extreme, egy MI-fókuszú gyorsító egységgel megspékelve.

A csúcsmodell elvileg 16 GB memóriával és 512 GB tárhellyel debütál, kínai források szerint 500 dollár körüli áron. Ezzel pedig a gyártó jelentősen alávághat az ASUS-nak, hiszen a hasonló teljesítményt kínáló ROG Ally 700 dolláros áron kapható. A kézikonzolok érkezését időközben maga a Xunlong is megerősítette, pillanatnyilag októberre ígérve az indulást.

Ami a másik két variánst illeti, ezek valamivel gyengébbek lesznek: az egyikben egy AMD Ryzen 7 6800U AMD processzor zakatol majd, míg a legolcsóbb kiadás egy ARM-alapú Rockchip RK3588S SoC-kal hajtja meg a játékokat. A belépő szintű gép fizikailag is eltérő képet mutat, ami azt jelenti, hogy egy Nintendo Switchre hajazó kisebb tokozást kapunk, és a Steam Deck-szerű tapipad is kimarad a repertoárjából.

A konzolok további extrái kapcsán 3,5 mm-es jackcsatlakozóról, microSD-olvasóról, három USB-portról és aktív ventilátoros hűtésről szólnak a pletykák, míg a drágább modelleken LED-világítással felszerelt joystickeket is kapunk. A kijelzők méretére és felbontására vonatkozóan eddig még szivárgás szintjén sincsenek információink.

A legnagyobb kérdés azonban inkább az, hogy vajon milyen lesz a szoftver és a játékok kompatibilitása, hiszen tesztünk alapján ezt az akadályt még az ASUS ROG Ally-nak sem sikerült hibátlanul vennie, a játékélmény csorbulása pedig könnyedén semmissé teheti a kedvezőbb árazással szerzett előnyt.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.