Hirdetés

Brutális árcédulával nyit a ROG Matrix RTX 4090 videokártya



|

A nagy teljesítményű folyadékhűtést és az emelt órajeleket szépen beárazta a gyártó, egy külön árkategóriát képvisel az új RTX-zászlóshajó.

Hirdetés

Aki követi az ASUS videokártyás megjelenéseit, nem lepődik meg azon, hogy az abszolút csúcsra érkező ROG-kiadások olykor bizony kimaradnak a szórásból. Pedig az Nvidia vagy az AMD oldaláról befut az adott csúcssebességű versenyző, de valami miatt mégsem gördül le a gyártósorról a generációs fejlesztéseket maximálisan kipörgető ROG-fejlesztés.

Legutóbb az RTX 2080 Ti-ből érkezett egy igen izgalmas, teljesen integrált folyadékhűtéssel szerelt Matrix-kártya, aminek azóta is csodájára járnak a használt piacokon, hiszen a magas ár és a szándékosan limitált mennyiség miatt új portékaként is rendkívül ritka volt; olykor csupán 1-1 darab érkezett a boltok polcaira. Megvolt a "wow-faktor", valamiért azonban mégis megszakadt a sor, és az Ampere-architektúra csúcsából, az RTX 3090-ből mindössze egy folyadékhűtéses ROG STRIX-re futotta. Ez sem volt rossz példány, de ha már ennyire extra típusokban is gondolkodtak, talán belefért volna egy még magasabb teljesítményre képes változat.

Hirdetés

A jó hír az, hogy ezt a ziccert idén nem hagyta ki az Asus, a Computexen már felbukkanó prototípus nemrég végleges testet öltött, az árcédulán szereplő összeg azonban csak most derült ki. Borzalmas túlárazásos stratégiának lehetünk szemtanúi, de az tény, hogy az újdonságra a kezdetektől fogva limitált hardverként gondoltak; ha mindet eladják, nagyon jól járnak.

Boost-órajel 3 GHz felett

A paraméterek alapján pedig nagyon úgy fest, hogy nem lesznek raktárakban porosodó példányok, a mérnökök ugyanis mindent megtettek annak érdekében, hogy a ROG Matrix legyen a leggyorsabb RTX 4090. A tesztek alapján pedig így is lett, a gyárilag beállított 500 W-os TDP-keret is kellemesen megemelt üzemfrekvenciákat jelent, ám a mellékelt segédprogramban egészen 600 W-ig tolható fel a csúszka, amivel 3050-3060 MHz-es boost-órajelen tetőzik a fenevad.

Önmagában ezek az adatok már ismertek lehetnek más gyártók extrém felépítésű léghűtéses kártyáiról, amit viszont azok nem tudnak, hogy a ROG Matrixnál ekkor 53 °C-on tetőzik a GPU-hőfok teljes terhelésen, és az ún. HotSpot hőmérsékleti adat sem lépi át 62 °C értéket. A csendesebb ventilátorműködést biztosító BIOS-beállítással picit emelkednek ezek az értékek, de még így is kategóriagyőztes marad a kártya (igaz, a VRAM-lapkák hűtésére jobban odafigyelhettek volna).

A gyári túlhajtásra még rápakoló manuális tuning együttesen abszolút csúcskategóriás szinteket mutat a játékokban, a versenytárs legerősebb fejlesztése itt-ott már távol van, és a gyári órajeleken működő RTX 4090-ekhez képest is észrevehető a sebességbeli fölény. Ahogy azt az egyik tesztben olvasni lehet, a ROG Matrixhoz már nem kell DLSS, megvan natívan a 4K60FPS-élmény.

A másfél milliós kérdés

A gyártónak még a limitáltnál is limitáltabb példánya is akad a ROG Matrix RTX 4090-ből, az Nvidia elnök-vezérigazgatója által dedikált példány épp egy jótékonysági liciten próbál minél több pénzt gyűjteni a rászorulók számára. A bolti elérhetőségért várhatóan nem kell majd annyit fizetni, mint az aláírással tarkított egyedért, viszont a 3200 USD-n meghirdetett fogyasztói ár bizony mellbevágó. Körülbelül a normál RTX 4090 ajánlott árának kétszerese ez a szám, és nyilvánvalóan nem lett hirtelen dupla akkora teljesítmény csak azért, mert ez egy ROG Matrix.

A magyar árszámításokat alapul véve a csúcsmodell valahol 1,6-1,7 millió Ft-nál állhat meg, ami egészen abszurd; az a szint, ahol a vevők a vásárlás során saját maguk emelik a tétet tovább azzal, hogy pl. "Ok, rakj még mellé egy 14900K-t és 64 GB DDR5-8000 memóriát… ha már úgyis kinyitom a gépház ajtaját." Ilyen a hazai piacon is előfordulhat, de azért várhatóan nem ez lesz a jellemző, pár szerencsés esetleg hozzájuthat majd a kártyához, de az Asus ezt most inkább mint technológiai erődemonstrációt pipálta ki, nem pedig mint tömegterméket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.