Hirdetés

Cooler Master MasterLiquid PL360 Flux teszt - forrófejű processzorokhoz tervezve



|

Pontosan azt kaptuk az új MasterLiquid hűtőtől, amire számítottunk; fókuszban a teljesítmény és légszállítás, célkeresztben a legdurvább csúcsprocesszorok.

Hirdetés

Bármelyik fanatikus PC-s játékos életében eljöhet az a pont, hogy a videokártyafejlesztések mellé a processzor és/vagy a teljes platform cseréjét is be kell iktatni. Sokáig el lehet lenni a magas FPS-számokkal és szaggatásoktól mentes játékmenettel, de főleg a kompetitív harcmezőkön találhatod szembe magadat egy igen kellemetlen ellenséggel, nevezzük nevén: a CPU-limittel. Vannak olyan VGA-generációk, amikor ez a jelenség egészen hirtelen jelzi a konfiguráció lelkének kifáradását: a tízezres nagyságrendben mért stream processzorokat egyszerűen képtelen kellő sebességgel táplálni a konfigurációd lelke.

Ilyenkor az egyik megoldás a platformváltás vagy CPU-csere, viszont, ha az elmúlt 2 évben körbenéztél, magad is tapasztalhattad, hogy a csúcsmodellek leírásában meghökkentően magas fogyasztási adatok szerepelnek. A 12. generációs Core i9 előtt ez talán nem volt annyira általános probléma, mert bár a 10-magos 10900K is szép hőfokokat tudott elérni teljes terhelés alatt, azért egy-egy felsőkategóriás ventilátoros hűtő még képes volt kordában tartani a fenevadat. Az Alder Lake-generáció csúcsához viszont a kompakt vízhűtések szintje a minimum követelmény, ha nem akarsz váratlan, akár munkafolyamatok közben jelentkező órajel-visszavétellel és teljesítménycsökkenéssel szembesülni (vagyis a throttling-károsultak táborába belépni).

Hirdetés

Különösen igaz lett ez a helyzet a 13. generációs Intel Raptor Lake-re és az AMD Ryzen 7000-es zászlóshajóira, mert bár utóbbi esetben a 95 Celsius fokos üzemi hőfok elvileg tervezett és normális érték, azért a boost-órajelek maximumának eléréséhez szigorúbb határok között érdemes tartani a működést.

A PL360 Fluxnál a CPU-blokkot érintő fejlesztések és a speciálisan keretezett ventilátorok adják meg az igazi értéket és egyediséget.
A PL360 Fluxnál a CPU-blokkot érintő fejlesztések és a speciálisan keretezett ventilátorok adják meg az igazi értéket és egyediséget.

Erős CPU-hoz nagyra nőtt folyadékhűtés

Ezen a ponton jön képbe a MasterLiquid PL360 Flux, ami első ránézésre semmi kiemelkedőt nem képvisel, nem ez a termék lesz az AiO-hűtések forradalmára; és tulajdonképpen emiatt szeretjük igazán. Nem titok, ez a Cooler Master modell sietett segítségünkre akkor, amikor tesztlaborunkban vendégeskedett a két csúcsplatform. Az elkövetkezendő napokban majd részletesen olvashatsz a Raptor Lake és Zen4 csatájáról oldalunkon, amihez egyszerűen kevésnek bizonyult az eddig használt kompakt folyadékhűtésünk. Tapasztalataink szerint a 13900K és a 7950X maximális működtetéséhez minimum 360-as AiO-rendszer ajánlott, efölött pedig az átlagon felüli túlhajtásról sem kell lemondanod. A PL360 Flux természetesen nem csak amiatt egy kiváló darab, mert a gyártó magasabb légszállításra és csendesebb üzemre képes 120 mm-es ventilátorokat mellékel hozzá, hanem maga a CPU-blokk is erősebb, legfőképpen a folyadékáramlását segítő fejlesztéseket kapott.

A pumpában található kétkamrás tér örvendetes, de a réz hőátadó felület belső fele is megváltozott; vékonyabb talpréteg, nagyobb felületű lamellák.
A pumpában található kétkamrás tér örvendetes, de a réz hőátadó felület belső fele is megváltozott; vékonyabb talpréteg, nagyobb felületű lamellák.

A kettős kamrarendszerbe integrált kerámiacsapágyas keringtető kerék élettartamára óriási számot garantál a CM mérnökcsapata, a valós felhasználás során azonban érdekesebb, hogy a fordulatszámának vezérlését az alaplapi BIOS vagy segédprogram segítségével teheted meg, külön alkalmazás nem jár e célból. Ez döntés kérdése a gyártó részéről, a 4-pines PWM-csatlakozó bekötését követően így is pontos adatokat látsz az alaplapi monitoring felületeken. Óriási piros pont jár a pumpa működési zajával kapcsolatban, egy testesebb, több ventilátorral szerelt videokártya és pár darab, házba szerelt ventilátor mellett mintha nem is létezne. A bekapcsolást követően felvillanó LED-ek árulkodnak mindössze arról, hogy üzemszerűen működik a rendszer, igaz, a beszerelés során nem árt odafigyelned, hogy mit hova csatlakoztatsz.

A Cooler Master ezen a fronton nyújt többet, mint sok versenytárs, az összeszerelést nemcsak kézikönyv, hanem YouTube-videó is segíti; lehetetlen eltévesztened a kábelezést, ráadásul extra rövid idő alatt készülhetsz el az egész művelettel.

Íme a dobozban található készlet: minden egyes szerelési lépés egyértelmű, és az LGA1700/AM5 kompatibilitás is megoldott.
Íme a dobozban található készlet: minden egyes szerelési lépés egyértelmű, és az LGA1700/AM5 kompatibilitás is megoldott.

Az összeszerelés amennyire könnyű, annyira izgalmas is. A három darab ventilátoron az tűnik fel elsőre, hogy a lapátok kaptak egy külső keretet. A fejlesztés lényege röviden, hogy nagy sebesség esetén stabilabb az egész szerkezet és alacsonyabb rezonanciát generál fordulatszámtól függetlenül. Továbbá, mivel a lamellák vége lezárt a keretnek hála, növelhető a beszívott levegő nagysága, és valamelyest kontrolláltabb a ventilátor lamellákon végigfutó légáramlatok képe és iránya. A pumpát érintő fejlesztések mellett az előbb említett légáramlásbeli fejlesztés a PL360 Flux másik fő erénye: az eszköz nemcsak a folyadék áramlásában vált hatékonyabbá, hanem a radiátor átszellőztetését is több levegővel biztosítja.

A blokk és a ventilátorok LED-megvilágítását a mellékelt vezérlődobozon keresztül kezelheted.
A blokk és a ventilátorok LED-megvilágítását a mellékelt vezérlődobozon keresztül kezelheted.

A hardver tehát önmagában fejlődést mutat, és felkészült a csúcsprocesszorokra, és ha a látványnak is főszerepet adnál, akkor az ARGB LED-ekkel felvértezett légkavarók és CPU-blokk fényét ízlésednek megfelelően állítgathatod. Erre egy vezérlőboxot is mellékelnek, aminek tápellátását SATA-csatlakozással, kommunikációs kapcsolatát pedig USB-kábellel oldhatod meg. A fényeket szoftveresen a MasterPlus+ alkalmazás kezeli, amiből egyébként nagyon hiányzik egy használható rendszerinformációs és működési profilokat (alacsony ford. szám, maximális hűtési teljesítmény stb.) listázó rész.

Összességében csupán ennyi a nyűg a PL360 Flux-szal, a csúcsprocesszorok hőtermelését kellő magabiztosággal rendezi le, ráadásul az AMD új platformjával a mellékelt AM4-lefogatás tökéletesen kompatibilis. Az ár picit lehetne barátságosabb, ugyanis a 360-as AiO-hűtők piacán egyre nagyobb és változatosabb a kínálat;  a Cooler Master minőség és tradíció döntő tényező lehet a kiválasztás során.

Cooler Master MasterLiquid PL360 Flux

Ár: 89.990 Ft
A 360 mm-es méretkategóriában kimondottan erős hűtési megoldásnak számít a PL360 Flux, bátran számolhatsz vele, ha épp hardcore gamer gépet építesz vagy újítasz fel.
  • Kiterjedt CPU-támogatás (LGA1700 és AM5 is)
  • Kétkamrás pumpa ARGB-világítással
  • Pumpa zajszintje: Max. 15 dBA
  • Ventilátorok mérete: 120 mm
  • Ventilátorok fordulatszáma: 0-2300 RPM
  • Ventilátorok légszállítása: max. 72,37 CFM
  • Ventilátorok zajszintje: Max. 32 dBA
  • Radiátor méretei: 394×119,6×27,2 mm
  • Pumpa méretei: 89×75×40 mm
  • ARGB2 vezérlődoboz
  • MasterPlus+ segédprogram
  • Garancia: 5 év
PRO
  • Remek hűtési teljesítmény
  • PWM-csatlakozások
  • Csendesebb és hatékonyabb ventilátorok
  • ARGB LED-világítás és vezérlés
  • Könnyű szerelhetőség
  • 5 év garancia
Kontra
  • A mellékelt program csak az RGB LED-et kezeli
  • Picit lehetne olcsóbb
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8158
    [topic] => 1
    [group] => 13
    [gameinfo_name] => Cooler Master MasterLiquid PL360 Flux
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 124
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-12-15 23:19:58
    [gameinfo_webpage] => https://www.coolermaster.com/catalog/coolers/cpu-liquid-coolers/masterliquid-pl360-flux/
    [gameinfo_tags] => coolermaster,vízhűtés,cpu hűtés,aio,processzorhűtés,tuning, teszt
    [gameinfo_url] => cooler-master-masterliquid-pl360-flux
    [gameinfo_pro] => Remek hűtési teljesítmény
PWM-csatlakozások
Csendesebb és hatékonyabb ventilátorok
ARGB LED-világítás és vezérlés
Könnyű szerelhetőség
5 év garancia
    [gameinfo_kontra] => A mellékelt program csak az RGB LED-et kezeli
Picit lehetne olcsóbb
    [gameinfo_data] => Kiterjedt CPU-támogatás (LGA1700 és AM5 is)
Kétkamrás pumpa ARGB-világítással
Pumpa zajszintje: Max. 15 dBA
Ventilátorok mérete: 120 mm
Ventilátorok fordulatszáma: 0-2300 RPM
Ventilátorok légszállítása: max. 72,37 CFM
Ventilátorok zajszintje: Max. 32 dBA
Radiátor méretei: 394×119,6×27,2 mm
Pumpa méretei: 89×75×40 mm
ARGB2 vezérlődoboz
MasterPlus+ segédprogram
Garancia: 5 év
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 7
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 13
        )

    [gameinfo_price] => 89.990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A 360 mm-es méretkategóriában kimondottan erős hűtési megoldásnak számít a PL360 Flux, bátran számolhatsz vele, ha épp hardcore gamer gépet építesz vagy újítasz fel.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 124
            [manufacturer_name] => Cooler Master
            [manufacturer_url] => cooler-master
            [manufacturer_link] => www.coolermaster.com
            [link] => /gyarto/cooler-master
        )

    [link] => /termekinfo/cooler-master-masterliquid-pl360-flux-8158.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Remek hűtési teljesítmény
            [1] => PWM-csatlakozások
            [2] => Csendesebb és hatékonyabb ventilátorok
            [3] => ARGB LED-világítás és vezérlés
            [4] => Könnyű szerelhetőség
            [5] => 5 év garancia
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => A mellékelt program csak az RGB LED-et kezeli
            [1] => Picit lehetne olcsóbb
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.3
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    8

  • Extra funkciók:

    7

  • Szoftver:

    6

  • Kinézet:

    7

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.