Hirdetés

Csökkenő árakkal reagál az AMD az új GeForce videokártyák érkezésére



|

Ahogy azt sejteni lehetett, a Super kiadások debütálására kiemelten odafigyel a vállalat, a leárazások mellett a teljesítmény növelésén van a hangsúly.

Hirdetés

Az AMD év eleji termékbejelentései között ugyan megbújt egy új videokártya, a 16 GB-tal érkező Radeon RX 7600 XT azonban inkább csak abból a célból készült el, hogy felkavarja az alsó-középkategóriás állapotokat. A duplázott VRAM-mennyiség csak szimplán a dobozon feltüntetve vonzóbbá teszi a hardvert, az előzetes tesztek szerint pedig úgy tűnik, hogy némi értelme is van ennek a RAM-kapacitásnak, legalábbis nem várható az RTX 4060-hoz hasonló, furcsa kimenetelű sztori.

A lényeg azonban most nem a Navi 33 XT lapkával szerelt újdonság, hanem a vállalat reagálása az RTX Super modellek piaci megjelenésére, azon belül a Ti változat frissítésére koncentrálnak leginkább. A hivatalos bejelentés ugyan megtörtént a Las Vegas-i CES-en, a boltok polcaira azonban csak most, nagyjából egyhetes eltolásokkal érkeznek meg az új kártyák, január 24-ére esik a Ti Super debütálása. Erre pedig jelentős lépésekkel készülnek az AMD-nél, a GeForce variáns ugyanis mindkét, hazánkban elérhető RX 7900-as típusra veszélyes lehet.

Hirdetés

Árcsökkentés képkocka-generálással

Várható volt, hogy friss felső kategóriás Radeon hiányában az árakhoz fognak hozzányúlni, és a hivatalos kommunikáció már el is jutott a partnerek és viszonteladók felé. Első körben az RX 7900 XT verziója kap új ajánlott árszintet, a megjelenéskor még 899 dolláros árcédulát kapó VGA új ára 749 dollár, a tényleges piaci helyzet azonban még ennél is kedvezőbb jelenleg. Az észak-amerikai webshopokban 709 dolláron állnak a partnergyártói verziók, míg hazánkban egyre kiélezettebb az árverseny beszerzéstől és bolttól függően.

A kínálat legolcsóbb tagja jelenleg az AsRock gyárilag túlhajtott Phantom Gaming kiadása, amit 310 990 Ft-ért vihetsz haza, de a Sapphire Pulse verziója sem számít rossz vételnek a 335 ezer forintos árával. Tekintve azt, hogy az általunk tesztelt ASUS Dual RTX 4070 Super ajánlott ára 289 990 Ft, már most jól állnak az RX 7900 XT verziók, cserébe a választék nem túl nagy.

Sosem volt népszerű kártya az RX 7900 XT, és ez meglátszik az árak alakulásán is. A 310 ezer forintos árcédula hamarosan tovább csökkenhet az ASRock Gaming Phantom típusánál. (forrás: Árukereső))
Sosem volt népszerű kártya az RX 7900 XT, és ez meglátszik az árak alakulásán is. A 310 ezer forintos árcédula hamarosan tovább csökkenhet az ASRock Gaming Phantom típusánál. (forrás: Árukereső))

Izgalmasabb lesz az árverseny, ha az XTX modellt figyeljük, amely pillanatnyilag 410 ezer forinton nyit két partnergyártói kiadással, ebből az egyik épp egy Powercolor Hellhound OC típus, ami igen jó paraméterekkel rendelkezik. Ezen az árszinten a normál RTX 4070 Ti legerősebb verziói érhetők el, a szerényebb felszereltségű kártyák 350-380 ezer forint között mozognak, egyedül a Gainward Panther kártyájánál látható, hogy megkezdődött vele az év eleji készletkisöprés.

Elég jó választás ezen az áron a PowerColor spéci kiadása, a 24 GB VRAM azért még mindig komoly fegyvertény, a hamarosan érkező meghajtóprogrammal pedig szárnyakat kaphat a GPU
Elég jó választás ezen az áron a PowerColor spéci kiadása, a 24 GB VRAM azért még mindig komoly fegyvertény, a hamarosan érkező meghajtóprogrammal pedig szárnyakat kaphat a GPU

Az AMD által bejelentett árcsökkentés inkább csak jelzésértékű, a viszonteladók picivel korábban elkezdtek finomítani az árakon, érdemes figyelni a napi vagy heti akciókat. A történetnek azonban itt még nincs vége, a Ti Super publikus tesztjeinek és bolti megjelenésének napján jön az AMD-től a HyperRX technológiai csomag részét képező Fluid Motion Frames (képkockagenerálás) végleges meghajtóprogramja, ami óriási löketet ad a képkockasebességnek, és mindezt driverből, játékba épített támogatás nélkül teszi. Az árcsökkentéssel tehát megtörtént a hadüzenet, a harc pedig egy hét múlva várható; különösen izgatottak lehetünk azon játékok esetében, amik DLSS 3.5 támogatással bírnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.