Hirdetés

DDR5 tuningra hangolja új alaplapjait az MSI



|

Visszatér az MPower sorozat, és ezúttal kifejezetten a memóriatúlhajtással kapcsolatos funkciókra fókuszáltak a tervezés során.

Hirdetés

Sosem vált legendás szériává, de érezhető volt az akarat az MPower jelzéssel ellátott alaplapokon, a tajvani gyártó ráadásul nagyon ügyelt arra, hogy ne a megszokott piros színnel azonosítsák a felsőkategóriás termékcsaládot. A sárga-fekete kombináció erősre sikerült, és az Intel Z77-es lapkakészletre épített első alaplappal nagyon sok ígéret érkezett azoknak, akik örömüket lelték a processzor és a memória túlhajtásában.

A kettős BIOS-szal, kódos LED-jelzéssel, gyorsgombokkal, feszültségmérőpontokkal és hibrid tápellátással rendelkező újdonság nem teljesített rosszul, de valahogy sosem sikerült hosszútávon meghódítani a trónt a rekordokat döntögető extrém tuningos próbálkozások során. Ez egyébként mindig is javarészt a marketingosztályok harca volt, avagy akinek nagyobb a költségvetése, várhatóan esélyes az első helyre. Szép lassan eltűnt aztán ez a sorozat, ám a DDR5 miatt úgy érezte az MSI, hogy ideje leporolni a tuningos képességeket.

Hirdetés

Az aktuális processzorgenerációk felépítése és működése miatt korlátozottak a túlhajtási lehetőségeket, extrém hűtéseket használva persze brutális órajelek érhetők el, de otthoni környezetben 100-200 MHz-ért is küzdeni kell néha. A DDR5 modulokkal sem sokkal könnyebb a helyzet, a különbség mindössze annyi, hogy a szabványban van némi tartalék, ami megfelelő alaplap és RAM-ok megválasztásával ki is lehet használni.

A gond az, hogy hiába szerepelnek a termékdobozokon a nagy számok, a 7000 MHz felett erősen ajánlott válogatni a komponenseket, és előre tájékozódni, mely termékekkel lehet elérni a vágyott üzemfrekvenciát. Az MSI a "Dragon Alliance" partneri együttműködésben kifejezetten erre koncentrál, avagy olyan alaplapok piacra dobását tervezik, amik fel vannak készítve a 8000 MHz vagy annál feletti frekvenciákra. A megszokott, alapos modulteszteléseken túl az alaplapi tervezés ennek megfelelően módosul, a csatornánként egy foglalatos kiépítés válik sztenderddé az MPower lapokon, illetve a nyomtatott áramkör vezetékezésére és a tápellátás kialakítására is odafigyelnek.

Az első fecskeként érkező Z790MPOWER izgalmas jelenség, hiszen egy microATX méretű alaplapról van szó, ami egyébként minden, a Z790-es lapkakészlet szükséges és újító tudását tartalmazza, miközben megpróbál erős tuningos hátteret adni a felhasználónak. Nem neveznénk extrém szintekre ajánlható terméknek, de DDR5 fronton okozhat meglepetéseket és megelégedést azok számára, akik megengedhetik maguknak az i9-es processzort és a hozzá passzoló magas órajelű memóriákat.
Az igazán nagyszerű hír azonban nem maga a termék és annak tudása, hanem az árcédula. A 199 dolláros ajánlott ár nagyon kedvezőnek számít, hiszen ennél több tudásra nincs igazán szükség egy otthoni PC-ben; egyéb gyártók ennek dupláját, tripláját kérik el hasonló DDR5-teljesítmény és -támogatás mellé. Izgatottan várjuk a magyar árazást, illetve az AMD AM5-ös platformját kiszolgáló variáns képességeit is jó lenne látni, hiszen ott a DDR5 sebesség kevésbé srófolható fel a csillagokig.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.