Hirdetés

Egy még olcsóbb változat is készülhet a GeForce 3050-ből



|

Lehet, hogy mégis lesz 200 ezer forint alatti videokártya?

Hirdetés

Az Nvidia januárban mutatta be az eddigi legolcsóbb RTX-kártyáját, a 329 dolláros ajánlott fogyasztói áron piacra dobott GeForce RTX 3050-et, amely a 3060-ban is dolgozó GA-106-os GPU némiképp visszafogott variánsával és 8GB memóriával szállt be a versenybe.

A GPU-hiány miatt persze ez is nagyot drágult, mire elért a boltokig, hazánkban jellemzően 200-270 ezer forint körüli összegekét kapható a zöldek legkedvezőbb ajánlata. Két friss jelentés szerint viszont készülőben van egy még olcsóbb változat, ám ez egy hatalmas kompromisszumot hozhat magával.

Hirdetés

Egyrészt az Igor's Lab szivárogtatója, Igor Wallosek írta meg, hogy az Nvidia egy új variánson dolgozik, amibe az eredetileg notebookokban használt GA-107-es lapkát szerelhetik. Ez a gyakorlatban gyártótól függően 115-130W-os TDP-t hozhatna a normál RTX 3050 130-150W-os fogyasztása helyett. Az egyéb specifikációk (2560 CUDA-mag, 128bites memóriabusz, 1,55-1,78 GHz boost órajel) viszont változatlanok maradnának, Wallosek pedig azt is tudni véli, hogy a zöldek csak akkor küldik gyártásba a takarékosabb modellt, ha rosszabbra fordul a készlethiány.

A jelentésnek viszont ellentmond a másik forrás, a TechPowerup adatbázisában feltűnt bejegyzés, ami szintén egy olcsóbb belépőmodellről árulkodik. Ebben az állítólagos 3050-esben ugyanis csak 4GB memória lapul, mindössze 2304 CUDA-mag került bele és valamivel az órajele is szerényebb, 1.54-1,74 Ghz. Abban azonban megegyeznek a szivárgások, hogy mindkét forrás szerint a GA-107-es GPU kerül az olcsóbb 3050-esbe.

A TechPowerUp szerint a 4GB-os variáns 199 dolláros ajánlott fogyasztói árral támadhat, s ezzel az AMD Radeon RX 6500 XT közvetlen riválisa lenne, mivel az AMD büdzsé-bajnoka is ennyit kóstál (pontosabban kóstálna), szintén 4GB RAM-mal. Ahogy azonban minden ilyen hírnél, ezúttal is fontos megjegyezni, hogy pletykákról van szó, tehát egyelőre semmi sem garantálja, hogy valóban érkezik egy gyengébb 3050-es.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.