Hirdetés

Elegáns erőfitogtatás: megérkezett a ROG Phone 8



|

Erőből ezúttal sincs hiány, az új modellel érkező koncepcióváltással pedig kezd tökéletes lenni az egyensúly a hétköznapi funkciók és a játékos tulajdonságok között.

Hirdetés

A legtöbb, végfelhasználók számára tervező és gyártó vállalat életében eljön az a pont, amikor egy-egy termékcsalád esetében érdemes átgondolni az addig történteket, felrajzolni a "honnan hová jutottunk?" egyenest, és levonni a tanulságokat. Kicsit idealistának és naivnak tűnhet ez a gondolat, de a nagy profitmaximalizálás mellett bizony jut idő arra, hogy az adott üzletági döntéshozók, csapatok egyet hátra lépjenek és újragondolják a termékvonal jövőjét.

Talán most érződik ez leginkább a ROG Phone kapcsán, mert bár a gyártó maga a koncepcióváltás üzenetével indítja az új modell bejelentését, a nyolcadik generációra az aktuális felhasználói igényeknek, piaci környezetnek és a versenytársak tevékenykedéseinek megfelelően változtatásokra volt szükség. Érdekes, hogy önmagában a "gaming" vagy "gamer" okostelefon, mint fogalom vagy termékkategória fáradt el, illetve nem tudta levetkőzni magáról azokat a jellegeket, amik pl. az Asus termékét egy szűk felhasználói körre korlátozza.

Ez változhat most, és az újdonság kinézetét és tudását tekintve végre megnyílhat az út a nem annyira játékos lelkű felhasználók irányába. Íme a ROG Phone 8, ami lelkét tekintve még mindig egy csúcstelefon gamer tulajdonságokkal, ám kívülről egy elegáns felsőkategóriás készülék látszatát erősíti.

Hirdetés

Röviden talán így lehetne jellemezni a dizájnváltást, a korábban látványos és nagyon markáns gamer stílusjegyek teljesen eltűntek, csupán a ROG logó vagy az annak helyén aktív LED-kijelzéssel operáló AniMe Vision kijelző mutat valamit az elődök örökségéből. Minden más a mai prémium okostelefonos trendekben megfelelően alakult át, körülbelül másfél milliméterrel lett vékonyabb a készülékház, a kijelző körüli kávák vékonyításával pedig az egyik jellegzetes ROG Phone tulajdonság is elveszett. Nem nagy kár érte, de míg korábban a kijelzőbe sem kamera, sem szenzorsziget nem lógott bele, addig most a kávaméret csökkentése érdekében a szelfikamera pöttyként jelentkezik a kijelző felső részén.

A hátlapon a márkajelzés továbbra is hangsúlyos, nincs viszont semmilyen, a belső komponensek hűtését elősegítő nyílás, a tekintetek a háromtagú kameraszigetre terelődnek, ami a leghangsúlyosabb a teljes ROG Phone életutat figyelembe véve. Nem véletlenül, a prémium telefonok felé történő nyitás egyik alappillére az 50 megapixeles Sony IMX890 főszenzorral, 13 megapixeles széles látószögű lencsével és 32 megapixeles, háromszoros optikai zoomra képes szenzorral megspékelt kamerarendszer. Nem az abszolút csúcs, ami mostanság elérhető, de a zoom-képességek integrációjával régi hiányosságot pótoltak.

A kamerasziget kitüremkedése a teljes készülékváz vékonyításának köszönhető, ami immáron IP68-hitelesítéssel rendelkezik, azaz ellenáll a pornak és a nedvességnek. Emlékeztetőül, a korábbi ROG Phone-ok a hűtőnyílások miatt csupán por- és cseppállók voltak, a 8-as kiadás az első, ami ebben szintet tud lépni. A gyári csomagban megtalálható tokkal a kamerahelyzet kisimítható asztalra letéve, ám a hátlap matt és kellemes tapintású anyagát kár beburkolni egy műanyag hátlappal.

Az erő maga

Nem okoz meglepetést a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 rendszerlapka megléte és az ahhoz társított 12, 16 vagy akár 24 GB-nyi LPDDR5X memória, továbbá a 256 GB-tól 1 TB-ig terjedő UFS 4.0 tárhely sem váratlan specifikáció. Az alapteljesítmény magas, az X mód aktiválásával viszont a lapka maximális számítási kapacitása sebességrekorder állapotba repíti a készüléket. A profilváltás automatikus vagy manuális módon történik, és ekkor erősen ajánlott csatlakoztatni az megújult AeroActive hűtőegységet.

Ennek érdekessége, hogy kizárólag a hátlapon keresztül igyekszik minél több hőt átvenni, és a mini ventilátor segítségével kordában tartani a hőfokokat. A készülék belső elrendezése ennek megfelelően átalakult, és a már említett nyílások használata helyett a minél hatékonyabb hátlapi hőátadásra fókuszáltak a tervezés során. A középre helyezett Snapdragon SoC-ra ezúttal is bór-nitrid réteg került, amihez egy réz alapú, gyors hőátvitelre tervezett felület csatlakozik. Ez adja át a hátlapnak a megtermelt hőt, amit a csatlakoztatott hűtőegység vesz át; a ventilátor működése szintén automatikus vagy profilok mentén manuálisan szabályozható.

Látvány és üzemidő

A 6,78"-os AMOLED LTPO kijelző a Samsungtól érkezik, felbontását (FHD+) és képfrissítését (165 Hz) nézve nem történt előrelépés az elődhöz képest, a maximális fényerő azonban a brutálisan magas 2500 niten tetőzik. A 165 Hz-es csúcsfrekvencia mellett elérhető az 1-120 Hz-es tartományban működő adaptív képfrissítés is, az üzemidőre vonatkozó felhasználói igények alapján érdemes használni egyik-másik beállítást.

A 65 W-os töltésre képes gyári adapter egyébként gyorsan feltölti a készüléket, és végre vezetékmentes teljesítményfelvétellel (maximum 15 W) is számolhatunk, a telep kapacitása viszont csökkent, már "csak" 5500 mAh áll rendelkezésre; az egyetlen változás, ami kellemetlen szájízt ad a bemutatkozásnak. A gyártó cserébe az elődmodellel közel megegyező üzemidőt ígér, masszív játék esetén úgyis jobb, ha van közelben töltési lehetőség.

ROG Phone 8  árak és hazai megjelenés

Az Android 14-gyel érkező ROG Phone 8 két, egyelőre csak fekete színű változatának örvendhetnek a magyar gamerek, a normál (csupán RGB LED-es ROG logót villantó) kiadás 12 GB memóriával és 256 GB tárhellyel 459 900 Ft-on kezd, míg a Pro modell (AniMe Vision kijelzéssel) 16/512 GB konfigurációban 499 900 Ft-os árcédulát kap. Érdemes figyelni január 9-től február 4-ig tartó előrendelési akcióra, amelyben a Pro modell a normál kiadás árán vásárolható meg, az új AeroActive hűtő pedig külön megvásárolható kiegészítőként csatlakozhat a készülékek mellé.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.