Hirdetés

Emelkedésbe váltott a GeForce RTX 4090 ára



|

A videokártyahiány sötét időszakát idéző helyzet alakult ki a jelenlegi legizmosabb modell körül.

Hirdetés

Október 12-én volt egy éve, hogy az Nvidia hivatalosan is bemutatta a GeForce RTX 40-es generáció első három képviselőjét, köztük a csúcsvas RTX 4090-nel, amely 24 GB-nyi GDDR6X memóriával és 2,23-2,52 GH-z es órajellel tépte le a hajunkat, azóta is páratlannak számító teljesítményt nyújtva.

Nem is csoda, hogy az egyébként erősen felemás fogadtatásban részesült Ada Lovelace videokártyák közül még ez zsebelte be a legtöbb dicséretet, a videokártyaéhség lecsillapodásával pedig az ár is az 1599 dolláros MSRP közelében maradt. Egy friss jelentés szerint azonban az elmúlt hónapokban vége szakadt ennek a kegyelmi állapotnak.

Hirdetés

A Tom's Hardware a CamelCamelCamel árfigyelőt bevetve arra hívta fel a figyelmet, hogy míg júniusban még volt olyan RTX 4090-es modell, amit az Amazonon 1700 dollárért lehetett behúzni, a nyár második felétől drágulás következett, és szeptemberben már az 1820 dolláros határt is elérték az árak, jelenleg pedig 1800 dollárnál járunk.

Forrás: Tom's Hardware
Forrás: Tom's Hardware

A drágulás alól csak az Nvidia "gyári" kiadása, az RTX 4090 Founders Edition képez kivételt, amelyet a szigorúan rögzített ajánlott fogyasztói áron értékesítenek, ennél viszont rendszeressé vált a készlethiány, így a zöld plecsnivel szállított variáns sem mindig jelent járható menekülőutat. A portál azt is megjegyzi, hogy ezzel párhuzamosan Japánban az összes RTX 4090 hiánycikk lett, ami ellátási gondokra utalhat.

Akárhogy is legyen, a hagyományosan megemelkedett keresletet hozó ünnepi időszakra rákanyarodva már csekély rá az esély, hogy mérséklődni fognak az árak, így aki az év korábbi szakaszában nem csípett meg egy példányt az Nvidia aktuális bajnokából, annak már lehet, hogy érdemes kivárnia a vásárlással.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.