Hirdetés

Emiatt lesz érdemes 2022-ben gamerlaptopot váltanod



|

Az új chipek mellett több, nagyon fontos területen is határozott előrelépést ígér a gamernotebookok egyik nagy varázslója, az Asus.

Hirdetés

Eddig is nagyon szellősek voltak az AMD, az Intel és az Nvidia titkos laborjai (vagy marketing irodái), de most már hivatalos, hogy processzor és grafikus chip terén is fontos újításokat kapnak a 2022-es gamernotebookok. De kezdjük az utóbbival. Marad továbbra is az RTX 3000-es jelölés, sőt a microarchitektúrán sem változtat az Nvidia, ám érkezik az RTX 3070 Ti és a legerősebb mobil GPU, az RTX 3080 Ti is.

Hirdetés

A mobilprocesszorok világában az AMD Ryzen 9 6900HX hoz majd érezhető gyorsulást, míg az Intel a 12. generációs Core-családdal igyekszik ismét nyeregbe kerülni. Ezek mellett számtalan egyéb újdonság is érkezik a gamernotebookok világába, amit az Asus új gépei is mind egy szálig megkapnak.

Apró, de annál fontosabb újdonságok

A ROG-szériás gamerlaptopok 2022-től kizárólag DDR5 memóriával érkeznek (ahol csak lehetséges, persze), ám ennél is fontosabb, hogy minden ROG gép megkapja a cég speciális MUX kapcsolóját. Ez a nagyszerű kiegészítés gondoskodik arról, hogy játék alatt adaptív képfrissítésű, G-Sync/FreeSync módban hajtsa meg a dedikált GPU a kijelzőt, azonban takarékos, akkumulátoros üzemmódban ez a GPU teljesen lekapcsoljon és helyét a takarékos iGPU vegye át - mindezt különösebb felhasználói beavatkozás nélkül. Ide kapcsolódik az is, hogy a DisplayPort kimenetet és a HDMI-t minden esetben a dedikált GPU-ba kötik, nem kell attól tartani, hogy a külső kijelzőt csak a harmatos iGPU-val tudod majd hajtani.

Legalább ennyire fontos a Type-C PD-töltés általánossá tétele: minden 2022-es ROG notebook tölthető 100 wattos Type-C-n keresztül is. Sőt, ezt még azzal is megfejelték, hogy néhány régióban a kis méretű töltőt ajándékba kapják a vásárlók.

Tovább haladva a listán a folyékony fém hőpaszta érdemel figyelmet: minden 12. generációs Intel Core CPU-nál ilyet használnak, ami jelentősen jobb hőátadást garantál. Fontos még a dupla PCIe 4.0 NVMe SSD-támogatás, valamint a tény, hogy minden modellnél sikerült feljebb tornázni a GPU TDP-jét, vagyis játékok alatt érezhetően gyorsulnak az idei modellek.

ROG Strix Scar és G-széria

A beugró ROG-os gépek világában a MUX, a folyékony fém, a Windows 11-kompatibilitás és a DDR5-támogatás mellett 240 Hz-es QHD és 300 Hz-es FHD kijelzőket köszönthetünk 15 és 17 colos méretekben is, illetve 17 colnál a 360 Hz-es ultra-gyors FHD-panel is választható. A panelek ugyan nem OLED-ek, de adaptív frissítésűek, Dolby Vision HDR-hitelesítettek és IPS-szintű képminőséget garantálnak. Ehhez RGB-s billentyűzet, PCIe 4.0 SSD, Dolby Atmos hangzás, 2.5 GbE LAN és Wi-Fi 6E vezérlők járnak. Ha a csúcsra célzol, már itt megteheted, akár GeForce RTX 3080 Ti-vel is kérheted leendő laptopodat.

A Zephyrus család

A vékony és megkapó külsejű Zephyrus szériában új G14/G15-ös modellek igyekeznek a gamerek pénztárcáinak tartalmát megkaparintani. A Strix széria minden extráján felül javított hűtést, valamint AniMe Matrix fedlap-világítást is kapsz, ahol 1449 mini LED-en mutathatod meg, éppen milyen kedved van.

Ennél talán kicsit fontosabb, hogy a 120 Hz-es, Dolby Vision hitelesített kijelző 500 nites fényerő és QHD-felbontás mellett 100%-os DCI-P3 színtér-lefedettséget garantál. A másik fontos újdonság, hogy immáron 16:10-es képarány az általános itt is, amihez nagyon vékony kávák tartoznak. Természetesen a bivalyerősnek ígérkező Intel 12. generációs Core CPU-k és az új Nvidia GPU-k innen sem hiányozhatnak.

Duplalátás

A Zephyrus család csúcsán trónol a Duo 16, amely kétkijelzős, egészen egyedi laptop, ráadásul idén itt debütál a ROG Nebula HDR kijelző, amely 512 mini LED-es local dimming háttérvilágításával akár 1100 nites fényerőre képes és teljesíti a VESA DisplayHDR 1000 követelményszintet. A QHD, 16:10-es  és 16 colos panel emellett 100 000:1-hez kontrasztra is képes, vagyis a képminőséggel nem lesz gondod. A másodlagos, egyedi érintőkijelző sem elhanyagolandó, ez mostantól nem csupán felemelkedik, de el is csúszik kicsit felfelé, ráadásul a ROG NumberPadról sem kell lemondanod.

Ha nem a ROG Nebula HDR kijelzőt választod, megízlelheted a ROG Nebula Display-t, amelyet az Asus a BOE gyártóval közösen fejlesztett ki. A kettős üzemmódú panel szintén 16 colos és 16:10-es, emellett Dolby Vision és Pantone hitelesített. Munkánál 4K-s felbontás mellett 120 Hz-es adaptív frissítést kapsz, ám másodlagos üzemmódra is válthatsz, ahol full HD-felbontás alatt 240 Hz-ig is képes gyorsulni a képfrissítés, miközben a kép éles marad.

ROG Flow

Az igazán extravagáns megoldások (igen, még a Duónál is merészebb) a Flow szériában találhatók. A ROG Flow Z13 a maga 1,1 kg-jával egy nagyon vagány tablet, ami könnyedén notebookká alakítható a mellékelt billentyűzettel, ami ráadásul mágnesesen passzol a helyére. A 12 mm-es gépből nem hiányzik az RGB-látványvilágítás, a 16:10-es kijelző és még egy nagyon praktikus és strapabíró beépített támasztékot is sikerült elrejteni a hátlapján.

A Flow Z13-at méltán nevezik a legerősebb gaming tabletnek, hiszen a nagyobb ROG laptopok minden extráját megtalálod itt, nem kell a CPU-ban sem kompromisszumot kötnöd, a külső GPU (XG Mobile Station) akár a legerősebb ma elérhető grafikus chip is lehet, munkánál pedig a 8 órás üzemidő csalhat mosolyt az arcodra.

Hamarosan több, új modell is megérkezik ezek közül tesztlaborunkba, és mi alaposan leteszteljük mindet, hogy valóban igaz-e mindegyik állítás. Addig csak abban reménykedhetünk, hogy holmi gyártási vagy logisztikai nehézség nem jön közbe, ugyanis az ígéretek szerint hamarosan már a boltok polcain is találkozhatsz ezekkel a laptopokkal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.