Hirdetés

Ennyibe kerül és erre lesz képes az RX 7900 XTX és az RX 7900 XT



|

Az AMD bemutatta az RDNA 3-as generáció első két modelljét. Lenyűgöző videokártyákat kapunk, már ha bejönnek a számítások.

Hirdetés

Az AMD hosszas várakozás után, ma este végre megmutatta a közönségnek az első két RDNA 3-as videokártyát, az RX 7900 XT-t, és a sorozat zászlóshajóját, az RX 7900 XTX-et. A hamarosan megjelenő generáció egészen elképesztő izgalmakat ígér, és ugyan ezeket csak akkor hisszük majd el, mikor már független teszteket is olvashatunk, vannak tények, amikkel nem lehet vitatkozni, és amikkel már most az Nvidia előtt járnak.

Az AMD nem bízta a véletlenre a bemutató sikerességét, rendesen odapakolt számokkal, mi azonban kiválogattuk nektek a legfontosabb tudnivalókat, amik miatt tényleg izgatottak lehetünk a megjelenéssel kapcsolatban. Ezek a videokártyák alkalmaznak először chiplet GPU-kat, ami által 15%-kal magasabb frekvenciát és 54%-kal magasabb wattonkénti teljesítményt tudnak elérni.

Megtudtunk, hogy a GPU-kban teljesen új CU-k dolgoznak, amikkel sokkal hatékonyabb az MI által elvégzendő feladatok, ami pedig még fontosabb, a ray tracing teljesítmény is állítólag 50%-kal jobb lesz a videokártyákkal. Mindez az 5nm-es gyártási technológiának is köszönhető, hiszen így sokkal több tranzisztort képesek ugyanarra a területre pakolni.

Hirdetés

A Radiance Display Engine abszolút vezető technológia a piacon: miközben az egyébként bivalyerős RTX 4090 még mindig DisplayPort 1.4-gyel érkezik, az RX 7900-as kártyák DisplayPort 2.1-gyel kerülnek boltokba, ami natívan támogatja a 4K @ 480 Hz-et, és akár a 8K @ 165 Hz-et is, mindezt egyetlen kábellel.

Az egész előadás során nagy hangsúlyt kapott a jövőre való felkészülés, így az új GPU-k már az AV1-es kódolást is támogatják, ami jelentősen szebb képet ad ugyanazon a bitrátán, mint az x264. Ez mind a tartalomgyártóknak, mind a streamereknek fontos lehet, amint a nagyobb platformok elkezdik támogatni ezt a kódolást.

Az AMD szerint az RX 7900 XTX már a 8K láttán sem szeppen meg, sőt, a teljesítménye pedig a saját méréseik szerint körülbelül 70%-kal erősebb, mint amit az RX 6950 XT képes volt elérni. Mindezt úgy, hogy összesen 355W felvételére tervezték, és mindössze két darab 8 tűs tápcsatlakozóra van szüksége. A színpadon lévő mérnök meg is jegyezte, hogy az RX 7900-as kártyákra való fejlesztéskor elég csak kivenni a régi videokártyát, és betenni az újat, nem kell tápot cserélni, és egyedi csatlakozók sem bonyolítják a dolgokat. Csoda, hogy a leolvadó modelleket nem vették elő.

Természetesen megmutatták, hogy mire képes az új hardver a videojátékokban. Az Assassin's Creed: Valhalla legújabb DLC-jében például az FSR-t alkalmazva 8K-ban 96 képkockát tudtak elérni másodpercenként. Szerencsére az AMD házon kívüli bejelentésekkel is készült, hiszen minek ennyi erő, ha nincs mivel megjeleníteni: CES 2023-ra ígértek néhány nagyon komoly 8K-s gamer monitor bejelentést, de a Samsung Odyssey Neo G9-et megmutatták, ami a világ első ultraszéles 8K, játékosoknak szánt megjelenítője lesz.

Amióta csak megjelent a valós idejű sugárkövetés a játékokban, az AMD szenved a technológiával. Hiába fordítottak erre egyre több erőforrást, az Nvidia RT-magjaival egyelőre nem tudták felvenni a versenyt. Ez most változhat, miután az AMD 60%-os teljesítményjavulást ígér az előző generációhoz képest, ray tracing bekapcsolása mellett. Emellett az FSR, a piros csapat felskálázó mechanikája is elképesztő változáson fog átesni 2023-ban.

Az AMD FSR3 a Fluid Motion Frames nevű technológiával hasonlóan fog működni, mint az Nvidia DLSS 3, csak épp semmiféle kikötés nem lesz, tehát a DLSS új generációjával szemben, ami csak az Ada Lovelace kártyákon él, az FSR3 minden modern GPU-n működik, legyen az zöld vagy piros márkajelzésű. Reméljük, figyelt az Nvidia.

Fejlődik az Adrenalin is, ami már most is rengeteg hasznos funkcióval van tele, az AMD mérnökei azonban még tovább akarták egyszerűsíteni a játékosok életét, ezért létrehozták az AMD HYPR-RX névre keresztelt opciót, ami egy kattintással optimalizálja a teljes számítógépet (pláne, ha Ryzen proci is dolgozik a Radeon videokártya mellett), így jelentősen gördülékenyebbé válhatnak a játékok. Nem vicc, a laborjukban állítólag a Dying Light 2 esetében jelentős fps növekedés mellett a válaszidőt is a harmadára sikerült csökkenteni, ami minimum elképesztő, szem előtt tartva, hogy egyazon hardverről beszélünk.

Végül, de nem utolsósorban elárulták az árakat és a megjelenési dátumokat is. Ezzel végképp odapörköltek az Nvidiának, ugyanis az RX 7900 XTX, ami 24 GB GDDR6 memóriával érkezik, mindössze 999 dollár lesz, szemben az 1599 dollárral, ami az RTX 4090 ajánlott fogyasztói ára, az RX 7900 XT-t pedig 899 dollárra lőtte be az AMD, ami szintén rendkívül csábító, pláne a specifikációkat figyelembe véve. Az indulás december 13-án várható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.