Hirdetés

Érkezik a legkisebb RTX-kártya, felfordulás várható az alsókategóriában



|

A napokban csendben hivatalossá vált az új GeForce variáns, amivel elvileg pénztárcabarát opciót kapunk ray-tracing tudással. A kérdés már csak az, hogy milyen áron.

Hirdetés

A Super videokártyák bejelentésével nagyjából egy időben érkeztek az első hírek az új alsókategóriás típusról, amivel az Nvidia régóta adós. Nemcsak azért, mert az RTX-tudás eddig egész egyszerűen kimaradt a legolcsóbb, asztali gépekbe szerelhető vezérlők sorából, az AMD nagyon erős jelenlétet tudhat magának ebben a szegmensben, és hajlamos jó árakkal átcsábítani a vásárlókat.

A GTX 16-os széria felett kezd eljárni az idő, mert bár nem rossz kártyák ezek, de szinte teljesen kimaradnak az új képfelskálázós és képkockagenerálós őrületből, ami lecsökkenti az esélyét annak, hogy hosszútávú játékos felhasználásra tervezzenek velük. Az új RTX 3050 érkezésének tehát csak örülni lehet, és a célzott kategória miatt a csökkentett képességek felett is szemet hunyhatunk. Már csak az a kérdés, hogy a hazai boltok polcaira milyen árcédulával kerülnek fel a 6 GB-os újdonságok, nagyon nem mindegy ugyanis, hogy a DLSS 3 támogatásért mi az a minimum, amit ki kell fizetni.

Hirdetés

Energiafelhasználásra hangolva

Talán meglepő lehet, de az Nvidia nem a játékos funkciókkal kapcsolatban indult ki az egyes hardverjellemzők megcsonkításához, hanem elsősorban a teljesítményfelvétel leszorításán dolgoztak, ennek esett áldozatul pár paraméter. Maga a grafikus lapka a jól ismert GA107, egészen pontosan annak egy új verziója, ami mára vélhetően elért egy olyan fázist, hogy gyártói oldalról gazdaságosan lehet tömeggyártani. Az RTX 3050 hivatalos megjelenésekor még nem állt rendelkezésre, később kezdték csak el felhasználni, majd a kész PC-ket építők számára vált elérhetővé OEM-kiadású kártyaként. A lapka utolsó nagy dobásaként érkezik a 6 GB-os kiadás, amivel egyben lezárulhat az RTX 30-as történet.

Az újdonság GPU fronton csak minimálisan nyújt kevesebbet, mint elődjei, 2560 darab CUDA mag helyett 2304-gyel gazdálkodhatnak az alkalmazások, a memóriabusz pedig 128-ról 96-ra csökkent. Utóbbi adat akár vészjósló is lehetne, de örüljünk, hogy nem 64 bit lett a vége, a 168 GB/s sávszélesség várhatóan nem okoz teljesítménysokkot a felhasználás során.

Az órajelek terén azonban jelentős csökkentéssel kell szembesülnünk, a korábban valahol 1500 MHz környékére belőtt alapfrekvenciák 1042 MHz-re estek, és a boost-órajel sem lépi át a 1,5 GHz-es határt. Ez egészen vészjósló adat, bár ismerve az Nvidiát, így is pontosan oda sikerült belőni az új RTX 3050-et, ahol épp piaci lyuk tátong a kínálatban. Cserébe a kártya fogyasztása 70 W-nál áll meg, ami majdnem fele ahhoz képest, amire a 8 GB-os típus képes. Az alacsony érték miatt nincs szükség kiegészítő tápellátásra, a kártya elboldogul az alaplapi áramfelvétellel.

A játékos teljesítményről még nincs adatunk, az árak azonban már látszanak, de érdemes türelemmel várni a kínálat kibővülését. Jelenleg egy Gigabyte és egy passzív hűtésű Palit modell látszik a nagyobb webshopokban, előbbi 116 ezer forintos ára azonban nagyon nem versenyképes, a ventilátor nélküli típus százezres értéke viszont jó kezdet. Kis érdekesség, hogy a Palit KalmX kártyán DVI-port is helyet kapott, és ha minden igaz, a gyártó összes kiadásán megtalálható lesz ez a monitorkimenet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.