Hirdetés

Extrém órajelekkel jelenhetnek meg az Intel Meteor Lake processzorok



|

A gamer notebookokra vágyó felhasználóknak kedvez a gyártó a legújabb Core Ultra központi egységekkel.

Hirdetés

Izgalmas előkészületek zajlanak az Intel háza táján, hiszen szeptemberben egy nagy rendezvény keretein belül egyszerre jelentetik meg a 14. generációs asztali processzorokat és a laptopok világát új szintre emelő, kisebb névváltoztatással megkülönböztetett Core verziókat. A hagyományos PC-ket használók csak egy kisebb ráncfelvarrást kapnak ezúttal a Raptor Lake széria finomhangolt verziójának hála, a hordozható gépek szerelmesei azonban egy teljesen új architektúra előnyeit élvezhetik ki, különböző sebességszinteken.

A gyártástechnológiai lemaradásban az Intel egy ideig kavart egy kicsit azzal, hogy mely fejlesztést hozza el a Core széria tizennegyedik állomásaként, illetve az sem feltétlenül szerepelt tényként a kezdetek óta, hogy a 2023-as év második felében megjelenhet-e a több ponton előremutató Meteor Lake.

Hirdetés

Jó hír, hogy ez utóbbi teljes erővel robban be hamarosan, és várhatóan a karácsonyi szezonra már tömegével elérhetők lesznek ezekkel a CPU-kkal szerelt notebookok. A legerősebb variánsok ráadásul 5 GHz felett ketyeghetnek.

5000 MHz felett szép az élet?

A legfrissebb pletyka szerint a mobile Core i7 és i9 utódjaként érkező Ultra 7 és 9 egymagos üzemfrekvenciája bőven 5 GHz felett lehet, ami bizony jó hír az erős gamer vagy workstation modellekre vágyó felhasználók számára.

Az Ultra verziók egymagos boost-órajele bőven 5 GHz felett lehet, a 9-es csúcsmodellnél nem lepődnék meg az 5,5-5,6 GHz-es felső határon sem
Az Ultra verziók egymagos boost-órajele bőven 5 GHz felett lehet, a 9-es csúcsmodellnél nem lepődnék meg az 5,5-5,6 GHz-es felső határon sem

Azonban az órajel önmagában nem annyira meglepetés, hiszen a jelenlegi 13. generáció csúcsváltozatai is képesek erre a frekvenciára, a teljesítménynövekményt a teljesen új Redwood Core és Crestmont magok alapozzák meg. Ráadásul az újdonságok MI-gyorsításra hangolt VPU részegységgel rendelkeznek, nő az integrált grafikus vezérlő teljesítménye és a DDR5-memóriatámogatás is erőteljesebbé válik.

Az akár 14 magig skálázódó (6 P-mag + 8 E-mag) processzorok tehát erős alternatívát jelenthetnek az AMD notebookokba szánt csúcsegységei ellenében, a 7 nm-es gyártástechnológia pedig várhatóan jobb teljesítmény-energiafelhasználás arányra lesz képes.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.