Hirdetés

Ez a trükk mentheti meg az Intel videokártyáit, ha régi játékokkal akarsz játszani



|

A DirectX 9-től sírva omlik össze az Intel videokártyája, de van egy módszer, amivel így is élvezhetőek maradnak a régi kedvenceink.

Hirdetés

Nemrég került a boltokba az Intel Arc szériájának első pár darabja, amivel a vállalat nem a királykategóriában, sokkal inkább az alsó-középosztályban akar versenybe szállni olyan, jól bejáratott modellekkel, mint az RTX 3070. A kékek hozták is a kötelezőt a legtöbb címben, ami az elmúlt néhány évben jelent meg, de ha korábbi klasszikusokat veszünk elő, már koránt sem ilyen róózsás a helyzet.

Ennek oka a driverek implementációjában található. Az Arc és az Xe grafikus chipek nem támogatják natívan a DX9-et, az ilyen játékokat egy emulációs réteg segítségével DirectX 12-n futtatják, ez a megoldás viszont durván visszaveti a teljesítményt, sok esetben játszhatatlanná téve több mint 10 éves játékokat is.

Hirdetés

A megoldást a DirectX kihívója, a Vulkan jelenti. Egész pontosan a DXVK, ami a DirectX 9, 10 vagy 11 API-t használó játékokat implementálja magára a Vulkan API-ra. Ahogy az alábbi videón is látszik, ez nagyon komoly teljesítménybeli ugrást jelent az Arc A750 esetében: a GTA IV alig 60 fpsről azonnal 120 fölé ugrott, de ami talán még ennél is izgalmasabb, hogy az 1%-os kiugró negatív értékek sem annyira radikálisan, ami összességében egy sokkal simább játékélményt eredményez.

A videóból az is kiderül, hogy pontosan hogyan tudjuk ezt a saját rendszerünkön is implementálni, ami hasznos lehet az Arc kártyák tulajdonosainak. Fontos azonban, hogy az ilyen szintű módosítás már simán fennakadhat a kompetitív játékok anti-cheat rendszerén, így csak saját felelősségre használjuk, és inkább csak a kizárólag egyjátékos élményt kínáló címekben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.