Hirdetés

EZBurner teszt: Lemezre fel!



|

A segédprogram segítségével könnyedén megoldható a videók, hanganyagok és dokumentumok optikai lemezre rögzítése és a képfájlok kezelése. A szoftvert ajándékba adjuk minden PC World előfizetőnek.

Hirdetés

Az elmúlt évek hagyományaihoz méltó PC World előfizetői ajánlattal készültünk olvasóiknak, amely véleményünk szerint még a Black Friday ajánlatokat is kenterbe veri, hiszen a csomagunkba a körülbelül 20 ezer forintos Office 365 Egyszemélyes csomagja - és az ahhoz járó 1 TB tárhelye - mellé becsomagoltuk a Kaspersky legerősebb, körülbelül 18 ezer forintos végpontvédelmét, 12 PC World magazinnal és az azzal együtt járó számos ajándékkal, teljes verzióval együtt. Utóbbiak közül egy az EZBurner DVD-író program. Miért érdemes beszerezni? Mutatjuk!

Elcsépelt tény, hogy manapság már kevés gépbe kerül optikai lemezmeghajtó, vannak gyártók, akik helytakarékossság, mások spórolás miatt hagyják ki a komponenst - elvégre a játékokat és a filmeket a legtöbben már rég nem DVD- vagy Blu-ray-lemez formájában szerzik be. A laptopokban ráadásul az ODD által elfoglalt értékes helyet másra is felhasználhatják, vagy egyszerűen csak karcsúsíthatják a dizájnt, és laposabb külsőben gondolkozhatnak.

Hirdetés

Furcsa módon egyes asztali PC-kből is kezdenek kikopni az optikai meghajtók, a gyártók a számítógépházakban is tudnak úgy variálni, hogy az előnyükre fordítsák a pluszhelyet. A trend ellenére azonban az optikai korongok még jó darabig velünk lesznek. Aki komolyan gondolja a biztonsági mentések készítését, annak nem árthat, ha az értékes adatokat, videókat egy DVD-re vagy Blu-ray-lemezre is kiírja. Lehet, hogy egy ilyen életet ment, ha véletlenül tönkremegy a PC-ben lévő HDD, és elkallódik a külső merevlemez is. Mivel azonban a Windows rendszereikben általában bőven akadnak extra programok, érdemes olyan írószoftvert választanunk, amely mentes a felesleges sallangoktól, és valóban azt csinálja, amire szükségünk van. Az EZBurner éppen ilyen program.

Egyszerű és jó

A segédprogram minimalista, viszonylag kevés funkcióval rendelkezik, és kezelőfelülete is egyszerű, mint a faék. Ezt tekinthetnénk akár negatívumnak is, mivel azonban az alkalmazás tökéletesen végzi a dolgát, és kevés helyet foglal, valamint nem idegesít felugró extra opciókkal, mégis remek választásnak bizonyul. Lehetővé teszi a különböző típusú adatok CD-, DVD- és Blu-ray-diszkre rögzítését, és bár nem kápráztat el a funkciók armadájával, alapvetően a kevésbé tapasztalt átlagfelhasználókat célozza meg, azért mindent tud, amire általában szükségünk lehet.

Képes például audiolemezek és MP3-diszkek megírására. A WMVA, WAV és MP3 formátumú fájlokat úgy tudja importálni, hogy nem kell őket előbb más formátumba átkonvertálnunk. A videó-DVD-k és -Blu-ray-lemezek írását is meg tudja oldani, és támogatja a legnépszerűbb fájltípusokat - úgymint az MPEG-et, az AVI-t, a MOV-ot, az MP4-et, a WMV-t és az FLV-t. A kimeneti video- és audiobeállítások természetesen testre szabhatók. Értelemszerűen bármilyen más fájltípus rögzítésére is alkalmas a program, a mappákban pedig egyszerűen, drag and drop módszerrel rendezhetjük ezeket.

Az optikai meghajtóba helyezett lemezekről az EZBurner képes kinyerni, és ISO képfájl formájában lementeni az adatokat. Ez jó módszer a fájlok biztonsági mentésére, illetve azok előkészítésére is a későbbi íráshoz. Természetesen az ISO képfájlok lemezre rögzítése ugyancsak megoldható, ahogy az újraírható korongok törlése sem probléma.

Könnyen használható

Habár az EZBurner nem tud magyar nyelven, erre igazából nincs is szükségünk. Kezelőfelülete a végletekig letisztult és egyszerű, talán egy kicsit régies is. Ez azért annyiban előnyös, hogy a célratörő felület és a nagy, funkciókra egyértelműen utaló ikonok igazán könnyű használatot garantálnak, még az abszolút kezdők számára is minden egyértelmű.

Az alkalmazás elindítása után öt fő fülön érjük el a funkciókat. Külön menüben vannak az audio-, a video- és az adatlemezekhez, valamint az ISO-fájlokhoz kapcsolódó műveletek, illetve a törlés is. A lemeztípus kiválasztása után elegendő felvennünk a kiszemelt fájlokat, majd két kattintás, és indul is az írás. Aki rengeteg extra funkciót vár egy íróprogramtól, annak más alternatíva után kell majd néznie - ellenben aki egy célratörő és letisztult, minimalista szoftvert tenne a segédprogramok listájára, annak beválik majd a felhasználóbarát EZBurner.

 

Megtetszett a szoftver? Az előfizetési akcióról még több információt a pcworld.hu/elofizetes oldalon találsz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.