Hirdetés

Ezt mind megvehetjük egy új iPhone árából!



|

Sokkolásképpen a legolcsóbb iPhone 8 és a legdrágább iPhone X verzió árcímkéjével is eljátszogattunk. Nézzétek meg, mi minden kijön ennyiből!

Hirdetés

Az eddig sem volt másképp, hogy az aktuális iPhone bejelentése után megindult az évente már-már kötelező fikacunami. Az iPhone X (és persze a 8 és 8 Plus) keddi leleplezése után azonban minden eddiginél durvább reakciók érkeztek. A leggyakrabban két érvet hoznak fel szakértők és mezei fórumozók egyaránt: egyrészt azt, hogy a forradalminak beharangozott (és műszaki hátterét tekintve valóban annak nevezhető) arcszkenner sem igazán nagy újdonság, a faltól-falig kijelző és az összes többi extra pedig egyszerűen nem akkora durranás, amekkorát a legtöbben vártak. Másrészt pedig minden eddiginél drágábbra sikerült a csúcsmodell, még az X kisebb háttértárral szerelt verziója is 999 dollárról indul (és akkor a magyar árról nem is beszéltünk).

Hirdetés

Azt, hogy az újdonságok tényleg csak a kaki emoji animálásában lesznek-e segítségünkre, vagy tényleg hasznos és közkedvelt funkciókká növik ki magukat, majd pár hónappal azután válaszolja meg a vásárlók ítélete. Azt viszont meg tudjuk nézni, mi a helyzet az árral. Először jöjjön egy kis történelem, aztán pedig egy érdekes kísérlet.

Minden szinten irány a csúcs

Amikor kicsit több mint tíz éve az első iPhone boltokba került 2007. június 29-én, az amerikai független ár 499 dollárról indult, ezért egy 4 GB háttértárral szerelt verziót lehetett venni, az akkori csúcsot pedig a 8 gigás változat jelentette, ez 599 dollárba került.

Ehhez képest idén a legolcsóbb új iPhone is 699 dollár (ez a 64 gigás iPhone 8-at jelenti), a legdrágább pedig a 256 GB tárhelyes iPhone X 1149 dollárért. Volt ugyan Tim Cooknak egy érdekes kijelentése, miszerint "az iPhone nem is a gazdagok telefonja, hiszen bárki kaphat Apple-mobilt már 300 dollárért", ami nagyjából tény, ha azt vesszük, hogy a régebbi modellek áresése után az iPhone SE ára 32 GB tárhellyel 349 dollár. De azért nézzük ezt úgy, ahogy kell: ez a mobil két és fél éve jelent meg, ezért a fenti állítás így is hangozhatott: "a két generációval ezelőtti modellünket már tényleg megkaphatod 349 dollárért". Ugye, mennyivel máshogy hangzik?

Ezek után akkor menjünk rá a konkrét összehasonlításokra. Ha valakinek van egy 1-2 éves telefonja, az bizony még teljesen jól szuperál, ezért lehetséges, hogy a mostani iPhone-ok brutális árazása végül a toppantós törpe szintjén azt mondatja vele: én bizony ezt a pénzt valami olyasmire költöm, ami sokkal fontosabb, ezért nem iPhone lesz belőle, hanem mondjuk egy gamer PC, egy laptop, vagy valami teljesen más. Jöjjenek a tippek!

iPhone 8 helyett

Nézzük akkor a legolcsóbb idei iPhone-t, a 64 gigás iPhone 8-at. Innentől a tisztánlátás érdekében dolgozzunk a magyar árakkal (amik a legmagasabbak világszerte, yeah, végre valamiben elsők vagyunk), de a legtöbb olvasónk eleve itthon venne / nem venne iPhone-t ugyebár.

Szóval, 264 990 forint az iPhone 8 induló ára, és tegyük fel, hogy ezt nem szeretnénk mégsem telefonra költeni. Akkor mi jön ki belőle?

Tegyük fel, hogy a csúcstelefonos játék helyett gamer PC-re vágyunk, ez esetben egy viszonylag gyorsan összedobált konfiguráció hasonló árszintben például így nézhet ki:

ASUS B150M-K alaplap, amibe már be tud mászni egy Intel Core i5-7400 processzor és 2x8 gigányi HyperX Fury DDR4 2133-as RAM. Háttértárból legyen egy Kingston 120GB SSDnow UV400 a rendszernek, és egy Toshiba Desktop 2TB 7200rpm 64MB cache minden másnak. A grafikus kártya az erős középkategóriából lehet mondjuk egy ASUS PH-GTX1050Ti-4GB GDDR5, mindezt pedig passzírozzuk be egy Deepcool Tesseract SW házba Chieftec GPS-600A8 táppal, és egye fene, még egy LG DVD-író is belefér. Ezzel együtt az egyik hazai webáruház kínálatának árait nézve 253 478 forintnál vagyunk, szóval az iPhone 8 árszintjét úgy érjük el, ha agép hazacipelése közben még az egész családot megvendégeljük valamelyik gyorsétteremben. Vagy lassúban.

Ha notebookban gondolkozunk, ott van például az ASUS ROG GL553VD-FY033 konfiguráció, ami egy igazán jól összerakott gamer laptop. Core i5-7300HQ proci, 8GB DDR4 RAM, GeForce GTX 1050M, 1 TB háttértár, 15,6" full HD kijelző és egy csomó extra - mindez pedig 270 ezerért.

Egyéb tippek 264 900 forint elköltésére: két hónap átlagos magyar lakbér egy budapesti, jó helyen lévő kétszobás lakásban, egy 2000-es évjáratú, 180 ezer kilométert futott Opel Corsa B 1.2 16V Champion (női tulajdonostól, garázsban tartott, ésatöbbi), vagy egy gyönyörű, vadonatúj, héthúros Ibanez RGDIX7MPB SBB szólógitár. Többek között.

A legdrágább iPhone X helyett

No, itt már aztán széles a mozgástér. Az iPhone X nagyobbik, 256 GB tárhellyel szerelt változatának hivatalos magyar ára ugyanis 435 990 forint. Ez aztán már tényleg olyan összeg, amit eddig nem sokan tippeltek volna egy okostelefon árára, hacsak az nem színaranyból készül drágakő berakásokkal.

Kezdjük akkor ismét a gamer PC-vel, ami ezen az árszinten már tényleg brutálisra rakható össze. A fenti webáruház kínálatából egy MSI Z270-A PRO alaplapot választottunk, amibe egy Intel Core i7-7700K proci és 16 GB Corsair Vengeance LPX DDR4 RAM került. A tárhelyet egy Samsung EVO 150 GB SSD és egy WD Blue 2TB HDD párosa adja, a grafikus kártya egy MSI GTX 1070 Gaming X 8GB GDDR5, mindezt beépítjük egy Thermaltake View 27 Gull-Wing házba, és meghajtjuk az Enermax 700W Maxpro tápjával. Ez most épp 440 000 forintra jön ki, szóval lehet, hogy még négyezret kölcsön kell kérni valakitől, de ezen a szinten az már nem pénz ugyebár. Egy ilyen konfig már játékra, és akár VR eszközök kiszolgálására is bőven elég.

Jöjjön akkor a laptop, amiből már szintén a csúcs jár ennyi pénzért. Hogy az előző részben említett ASUS párhuzamnál maradjunk, legyen ez most az ASUS GL502VM-FY188, amiben már egy Intel Core i7-7700HQ processzor izmozik, a grafikáért pedig egy GeForce GTX 1060 M felel. A háttértár immár 1TB HDD + 128 GB SSD kombó, és a 436 ezer forintba már belefér 16 GB DDR4 RAM is.

További tippek ennyi pénz elköltésére: 4 hónapnyi lakbér egy átlagos pesti másfél szobás lakásban, egy 2005-ös, 130 ezer kilométert futott Chrysler PT Cruiser 2.2 CRD limited (atyaég, hogy néz már ki, nem?), hangszerben egy Steve Vai nevével fémjelzett Ibanez UV70P keménytokkal, esetleg ütősöknek egy komplett Yamaha DTX542K elektromos dobcucc aggyal, állvánnyal, mindennel.

Fontos, hogy minden fent felsorolt ár tegnap és ma összegereblyézett, létező hazai kínálatból származik. PC-vel és laptoppal kapcsolatban összesen három neves webshopot néztünk végig, autót a hasznaltauto.hu-n néztünk árkeresővel, hangszert pedig a hangszerdiszkont.hu raktárkészletéből csemegéztünk.

Szóval, még mindig új iPhone-t akarsz venni? Kommentben jöhetnek az ötletek, ki mire költené el ezeket az összegeket (és azt hagyjuk is, kinek van ennyije csak úgy, a cikk írója például csak az álmodozás miatt kezdett bele ebbe az összeállításba).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.