Hirdetés

Ezzel a megoldással sokkal kisebb lehet az RTX 4090 mérete



|

A léghűtéses megoldások miatt sokan új gépházat vettek, ez az RTX 4090 közben 1 slotot foglal el.

Hirdetés

Egy ideje velünk vannak már az Nvidia legújabb videokártya-modelljei, az Ada Lovelace generáció egyes tagjai, az egyedi vízhűtésekhez eszközöket gyártó cégek azonban még kevés terméküket tették kompatibilissé az RTX 40-es szériával, hiszen hatalmas mennyiségű hőt kell elvezetni.

Itt van azonban egy RTX 4090, ami egy Alphacool blokkal az eredeti méretének töredékére zsugorodott, mégis elképesztően jó hőfokokkal működik, még rendes terhelés alatt is.

Nem egyszerű egyedi vízhűtést építeni, hiszen a videokártyák PCB-je gyártónként eltér, szóval alaposan körül kell járni, hogy milyen videokártyára, milyen vizesblokkot választunk. Ebben az esetben sem könnyebb a helyzet, hiszen az Alphacool modulja nem kompatibilis például a Founders Edition RTX 4090-nel, viszont kompatibilis minden olyan PCB-vel, ami az Nvidia által a gyártóknak kiküldött referencia felépítést használja.

Hirdetés

Alábbi csoda egy Inno3D iChill X3-as GPU, erre került rá az Alphacool vizesblokkja. Furcsán kicsi a kártya? Ez azért lehetséges, hiszen a referenciadizájn, amivel mindenkit riogattak, hatalmas léghűtéses megoldást alkalmaz, hogy képes legyen üzemhőmérsékleten tartani a 450W-ot is felemészteni képes AD102-es chipet.

A tesztek alapján a konstrukció tökéletes, működési hőmérséklete nagyjából megegyezik az RTX 4090 Suprim-X hőfokaival. Furmarkos tesztelés alatt 56 fokos átlagot ér a kártya, a God of War, vagy a Control pedig még ennyire sem tudja felmelegíteni.

Csak egyet sajnálunk: a méretével sajnos nem csökkent együtt az ára, sőt, ha nem lenne elég fájó a 850 ezer forint körüli árcédula, egy ilyen vízhűtéses rendszer további 166 dollárt (körülbelül 60 ezer forint) kóstál.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.