Hirdetés

Feltámadhatott a halálból a GeForce RTX 3080 12 GB



|

Gondban van az Nvidia, ezért ismét ringbe küldheti egy nemrég nyugdíjazott videokártyáját.

Hirdetés

Az Nvidia még januárban leplezte le a GeForce RTX 3080 12GB memóriával szerelt verzióját, amikor az éppen gyengélkedni kezdő kriptopiac még nem rántotta mélybe a diszkrét GPU-k iránti keresletet, s amikor az RTX 3090-es szériáért még jóval hajmeresztőbb árakat fizettek a vásárlók.

A kriptovaluták letérdelése aztán alaposan átírta a szabályokat, a megváltozott körülmények között pedig okafogyottá vált az új töltelékmodell értékesítése, így júliusban már arról kaptunk hírt, hogy leállították a mindössze néhány hónapot megélt RTX 3080 12 GB gyártását.  

Hirdetés

A jelek szerint viszont kár volt temetni a kártyát, egy beszállítói forrásokra alapozó, korábban többször is sikerrel jósoló szivárogtató ugyanis most azt állítja, hogy ismét játékban van a kalandos életű hardver. Zed__Wang, vagyis MEGAsizeGPU ezt a Twitteren osztotta meg a világgal, ahol arról írt, hogy a gyártónak egyszerűen túl sok GA102-es GPU-ja halmozódott fel, amelyeket a 12 GB-os RTX 3080 feltámasztásával igyekszik elpasszolni.

Mint ismert, ennek a grafikus chipnek az erősebb változatai dolgoznak a GeForce RTX 3090 Ti-ban, az RTX 3090-ben és az RTX 3080 Ti-ban is, így a VideoCardz szerint az is megeshet, hogy az Nvidia most az eredetileg ezekhez készült erőforrásokat szereli a régi-új RTX 3080-asba, a raktárak kiürítéséért cserébe bevállalva még a  kisebb nyereséget is.

A 12 GB-os modell reaktiválása egybevág azzal a korábbi pletykával, mely szerint a videokártyák iránti kereslet csökkenésével küzdő zöldek most kétségbeesetten igyekeznek megszabadulni az RTX 30-as GeForce-októl, hogy helyet csináljanak a valamikor később bemutatásra kerülő RTX 40-es modellcsaládnak. Az Ampere kódnéven futó előző generációból ugyanis állítólag olyan komoly készletek ragadtak be, hogy akár decemberig is elhúzódhat miattuk az utódok rajtja.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.