Hirdetés

Folyamatosan meghibásodik, egy napot sem bír ki a világ leggyorsabb szuperszámítógépe



|

Az elképesztő teljesítményt kínáló végtelenül bonyolult rendszer egyelőre túl nagy falatnak bizonyul a mérnökök számára.

Hirdetés

Komoly a verseny az Intel és az AMD között, hiszen mindkét vállalat nagyon szeretné elmondani magáról, hogy övé a világ legerősebb szuperszámítógépe. Egyelőre azonban fej-fej mellett haladnak, leginkább kettőt előre, egyet hátra tempóban. A kékek Aurora névre keresztelt masináját ha minden jól megy még az év vége előtt befejezik, az AMD-é meg hát fizikailag készen van, csak épp nem kifejezetten stabil.

Az Oak Ridge National Laboratory-ban felállított, Frontier névre keresztelt masina a világ első exascale szuperszámítógépe, vagyis lélegzetelállító teljesítményre képes. A mérnökök szerint 1,685 FP64 ExaFLOPS teljesítményt lehet kicsikarni a 64 magos AMD EPYC Trento processzorokkal és Instinct MI250X grafikus chipekkel felszerelt gépszörnyből, melynek hálózati részét a HPE Slingshot biztosítja.

Ez papíron nagyon jól hangzik, csakhogy hiába állt össze a hardver fizikailag, használni még nem nagyon tudják a kutatók.

Hirdetés

A program vezetője, Justin Whitt elmondta, hogy egyelőre rengeteg hibával kell szembenézniük, de ezeket nagyon alaposan dolgozzák fel, hogy minden okot felderítsenek. Egyes pletykák szerint a GPU-k okozzák a hibát, míg mások szerint a Slingshot interconnect rendszere miatt instabil a rendszer, ami mindössze néhány órányi üzemidő után rendszeresen összeomlik.

Persze amikor egy rendszer több mint 60 millió alkatrészből áll, akkor nem elvárható, hogy az első indítás után üzembiztos legyen a rendszer. Remélhetőleg 2023-ban már aktívan használhatják a kutatók a Frontiert.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.