Hirdetés

Gamer notebookokba tervezett Radeonokkal erősít az AMD



|

Csúcsteljesítményt hajszoló fejlesztés helyett a középkategóriára fókuszál a gyártó legújabb RDNA 3-alapú grafikus vezérlőivel.

Hirdetés

Miközben az Nvidia a gamerlaptopok teljes szegmensére ráeresztette az Ada Lovelace architektúrára épülő RTX 40-sorozató grafikus lapkáit, addig az AMD jóval megfontoltabb és racionálisabb döntést hozott; egyelőre. Míg az asztali PC-k frontján az RDNA 3-architektúra két csúcsmodellje próbál meg kisebb-nagyobb sikereket elérni (ha épp nem melegednek túl), a hordozható játékos gépek kedvelőinek egy négy elemből álló középkategóriás csoportot kínál fel előrelépési lehetőségként.

Ez talán meglepetés lehet, de valljuk be őszintén, a millió forintos árcédulával érkező, nagy teljesítményű gamernotebookok kevesek számára érhetők el. A játékos közösség nagy része jóval lejjebb helyezkedik el sebességigényt és pénztárcavastagságot tekintve, így az épp bejelentett RX 7600 és RX 7700 talán nagyobb érdeklődésre számíthat. Az egységes platformszemlélet főpróbájaként is felfogható laptopos Ryzen 6000 + Radeon RX 6000 lapkapáros kellemes meglepetést okozott, és egyre több gyártó teszi le a voksát a teljes AMD-s készlet mellett, látva a pozitív felhasználói visszajelzéseket.

Hirdetés

Konkrét laptoptípusokat is bemutattak a prezentáció során, de egy picit talán érdemes kivárni, és megnézni, milyen módon épülnek fel az új 7000-es jelzésű notebook konfigurációk. A variációk lehetősége ugyanis meglehetősen tág skálán mozog, normál felépítésű és ultravékony gamernotebookokba ajánlott megoldás is elérhető. A specifikációs táblát látva jelenleg egy lapkával dolgozik az AMD, és annak CU-egységeit és fogyasztási keretét változtatja az egyes típusazonosítók között. Az RX 7600M XT a legerősebb verzió a maga 2048 shader processzorával, és az akár 120 W-ig konfigurálható energiafelhasználásával. A felépítést nézve megegyezik vele az RX 7700S, ám ennek TDP-skálája szűkebb, az elődhöz hasonlóan kisebb méretű játékos laptopokban találhatja meg a helyét.

Kifejezetten 1080p és 1440p felbontásokra hangolták a négy lapkát, 8 GB memóriánál sem többet, sem kevesebbet nem konfigurálhatnak a partnergyártók.
Kifejezetten 1080p és 1440p felbontásokra hangolták a négy lapkát, 8 GB memóriánál sem többet, sem kevesebbet nem konfigurálhatnak a partnergyártók.

Az XT-jelzés nélküli RX 7600M-nél már csökkent a végrehajtóegységek száma, illetve a memóriaórajel maximuma is alacsonyabb, cserébe egészen baráti a fogyasztás. Ez utóbbi paramétert csökkenti tovább az RX 7600S kiadás,  és 75 W-on áll meg az ajánlott fogyasztási limit. Csakúgy, mint az előző generációnál, a partnergyártók maguk finomhangolhatják az üzemfrekvenciákat, boost-értékeket és TDP-kereteket, amihez betársítható az AMD SmartShift technológia. Ekkor kvázi egységes energiamenedzsmentet kap a teljes platform, figyelve a CPU-terhelési szintekre, hőfokokra, feszültségértékekre és GPU-kihasználtságra. Ha épp utóbbinak van szüksége nagyobb "erőre", akkor a rendszer platformszinten irányít, ami lehet automatikus vagy akár felhasználó által létrehozott és aktivált profilok alapján.

Ez így nem néz ki rosszul, de azért várjuk meg az első teszteket; rendben lesz az RX 7600M ereje, de ennél talán árnyaltabb lesz a viszony a konkurenciával.
Ez így nem néz ki rosszul, de azért várjuk meg az első teszteket; rendben lesz az RX 7600M ereje, de ennél talán árnyaltabb lesz a viszony a konkurenciával.

A konkrét játékos teljesítményt egyelőre csak az AMD oldaláról ismerhetjük, és a bejelentés alatt az egyik grafikon igen merész számokat jelzett. Versenytársként az asztali RTX 3060 8 és 12 GB-os verzióját rajzolták fel, amihez mérve itt-ott tetemes az RX 7600M XT előnye, de az átlagot számítva várhatóan közelebb hozza a két, teljesen eltérő GPU-t. Most ezt a grafikont eltesszük, és remélhetőleg hamarosan valós tesztek sora oszlatja el a ködöt, és teszi vonzóvá vagy épp csalódássá az RDNA 3-architektúrát használó gamernotebookokat. Legkorábban tavasszal számíthatunk az új modellekre, érdemes addig kivárni a vásárlással.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.