Hirdetés

Gigabyte GeForce RTX 3090 Gaming OC teszt – egy VGA mind felett



|

A PC Master Race csillogó, új pallosát szállította szeptemberben az Nvidia: az RTX 3090 a valaha készült legerősebb videokártya, de mi mégsem ajánljuk minden gamernek.

Hirdetés

A teljes PC-s gaming szcénát felrobbantotta az Nvidia Ampere GPU-bejelentése, de őszintén szólva nem is reméltek mást a hardcore rajongók. Nagyon régóta vártunk már egy igazi badass VGA-ra, ami fityiszt mutat a 4K-ba éppen belekóstoló konzoloknak, ami végre képes a játékokat bekapcsolt ray-tracing mellett is repíteni, és ami olyan újdonságokat is bevezet, amire senki nem számított, mégis nagyon lehet nekik örülni.

Az Nvidia ehhez egy teljesen új grafikus chipet tervezett, új szövetségeket kötött és mindent elkövetett, hogy új GeForce-aival a játékosokat kellemesen, a konkurenciát pedig minél kellemetlenebbül lepje meg. Az új hadsereg zászlóvivője a GeForce RTX 3090,

amiből nem spórolták ki az tranzisztort.

Ebben a GPU-ban annyi shader van, mint égen a csillag, a videomemória több, mint a PC-k 99 százalékában a rendszermemória, a hűtés pedig akkora, mint egy közepes barebone gép.

Hirdetés

Tesztlaborunkban egy Gigabyte GeForce RTX 3090 Gaming OC kártya tette tiszteletét, mi pedig megpróbáltuk a lehetetlent: térdre kényszeríteni extrém beállításon futtatott játékokkal.

A nyers erő diadalma

A GA102-es jelölést kapta a jelenleg elérhető, legnagyobb és legerősebb Ampere GPU, amely már a Samsung 8 nm-es gyártósorán készült. A 28,3 milliárd tranzisztor 628,4 mm2-en terpeszkedik el és a minden eddiginél robosztusabb grafikus chip hőtermelése, valamint fogyasztása is figyelemre méltó.

Az elsőként megjelent és általunk is tesztelt GeForce RTX 3080-as videokártya nagyobbik testvére minden tekintetben erősebb. A 10 496 darab CUDA shader már önmagában egy akkora szám, amitől könnyen el lehet szédülni: csak az összehasonlítás kedvéért, az eddigi király, az RTX 2080 Ti 4352 darab CUDA shadert tartalmaz.

Ha már a nagy számokkal dobálózunk - merthogy nem titkoltan ez volt az egyik célja a kártyával az Nvidiának -, érdemes megemlíteni a 35,5 TFLOPS számítási teljesítményt és a 19,5 Gbit/s memóriasávszélességet.

Az Ampere GPU tudását az RTX 3080 tesztünkben már részletesen bemutattuk, de az RTX 3090-nél még szembetűnőbb, hogy ennek a kártyának a megalkotásakor az ár sokadrangú szempont volt. Az architektúra ugyanakkor alapvetően nem változott, a modulok és a szolgáltatások már ismerősek, az előző, Turing videokártyáknál a legtöbbel már találkoztunk.

A DirectX 12 Ultimate, OpenGL és Vulkan API-k teljes körű támogatása mellett a valós idejű ray-tracing, vagyis sugárkövetéses megvilágítási effektusok támogatása volt az egyik fő szempont, valamint a DLSS legújabb inkarnációja, ami megfelelő képélesítő algoritmusokkal kiegészülve képes az alacsonyabb felbontású grafikát úgy skálázni akár 8K-felbontásig, hogy ember legyen a talpán, aki észreveszi, hogy nem natívan renderelt 8K-t lát éppen.

A GeForce RTX 30-as széria két fontos újdonságot is bevezetett: az Nvidia Reflexet és az RTX IO-t, mindkét szolgáltatás nagyon előremutató a még tökéletesebb játékélmény tekintetében.

Ahogy kisebb testvérénél, úgy természetesen a GeForce RTX 3090-nél is PCIe 4.0-csatlakozással találkozhatsz, a fedélzeti memória pedig GDDR6X szabványú. Miután csúcsmodellről van szó, nem spórolt az Nvidia, így 24 GB kapacitással gazdálkodhat az RTX 3090-es GA102 chip, aminél mondhatnánk, hogy majd méréseink megmutatják, mennyi haszna van, de már most eláruljuk, hogy semmi. Egyszerűen

nincs az a játék, amihez ma 24 GB VRAM-ra lenne szükség.

Pedig a játékfejlesztők szeretik pazarolni a hardveres erőforrásokat (igen, most éppen a Call of Duty új részének tárhelyigényére gondolunk).

A brutális nyers erő nincsen ingyen: a GeForce RTX 3090 rengeteget fogyaszt és nagyon sok hőt is termel, amihez hatékony tápegység és óriási hűtés szükséges. Az Nvidia ajánlása szerint egy RTX 3090-es rendszerhez minimum 750 wattos tápegység szükségeltetik (a jobbik 80Plus fajtából), ha pedig a kártya tetején megtalálható NVLinken keresztül egy második RTX 3090-et is bevetnél, hát jobb, ha 1,2 kW feletti tápegységet keresel magadnak.

Gigabyte GeForce RTX 3090 Gaming OC

Tesztlaborunkban egy Gigabyte csúcskártya tette tiszteletét, mi pedig kellő tisztelettel dobtuk bele tesztrendszerünkbe, hogy megnézzük, mire is képes ma egy álom gaming PC. A Gaming OC modell óriási, akárcsak a többi RTX 3090, 32 cm hosszú és három kártyahelyet foglal el. A kártya szexepiljét a Windforce 3X hűtés adja ami az éles vonalaival és szögletes dizájnjával sokkal vagányabb, mint elődje.

Ez még nem a csúcsmodell, és a ventilátorok körüli műanyag nem is kimondottan prémium, de a ventilátoroknál nem spórolt a Gigabyte. A háromventilátoros hűtésnél a középső ellentétes irányban forog, ezáltal a radiátort hűtő légáramlás sokkal kiegyensúlyozottabb és nagyobb légtömeget képes megmozgatni a rendszer, nincsen turbulencia és "hűtési vakfolt". Érdekes, hogy szemből nézve a bal oldali ventilátor csupán 80 mm átmérőjű, a másik kettő pedig 90 mm-es.

A hátlapi kivezetések között egy várt és egy váratlan meglepetés fogad. Egyrészt ahogy azt vártuk, Type-C-t már nem kapunk, ez a VR-kezdeményezés zsákutcának bizonyult, ugyanakkor a többi RTX 3000-es kártyával ellentétben a Gigabyte egy helyett két HDMI 2.1 porttal szerelte kártyáját, ami hasznos lehet. Persze az Nvidia korlátozását ő sem tudta megkerülni, a kártya maximálisan 4 kijelzőt képes meghajtani egyszerre, a DP portok pedig 2.0 helyett 1.4a szabványúak.

A hűtés hatásfokát jelentősen javítja a hátlapi fémlap, ami sok hőt képes elvezetni, emellett pedig a fizikai sérülésektől is védi a NYÁK-lapot. A világítás egészen szolid, csupán a kártya élén látható GIGABYTE-felirat világít a szivárvány minden színében (vagy amilyenben szeretnéd). A Founders Edition modelleken látott Screen Coolingot a Gigabyte sem hagyta ki.

Miután a NYÁK-lap rövidebb a hűtőbordánál, a kártya vége felé a harmadik ventilátor képes teljes egészében átfújni a friss, hűs levegőt a radiátoron, ezáltal tovább javítva a hűtés hatásfokát. Az ötlet nem rossz, de a Gigabyte kártyájánál azért került ide néhány kábel, ami némileg blokkolja a levegő útját. A kártyát 2 darab 8-tűs kiegészítő tápcsatlakozóval szerelték, és tesztünk szerint ez indokolt is.

A Gigabyte emellett túl sok extrát nem ad ehhez a modellhez. a 3 helyett 4 éves jótállás egy kedves és hasznos gesztus és egyesek az alapértelmezett OC-beállítás helyett a csendes BIOS-ra átkapcsolást is értékelni fogják. A Windforce 3X hűtés félpasszív üzemmódja nagyon jól működik, alacsony terhelésnél a ventilátorok teljesen leállnak.

A terheléses zajszint sem borzalmasan magas, de itt már egyértelmű, hogy bizony a GPU rengeteg hőt termelhet, mert a ventilátorok szélzaja tisztán hallható. Miután a kártya nevében ott az "OC"-jelölés, némi gyári tuningra is számíthatsz, de miután a kártya power limitje mérésünk szerint csupán 105,4%-os, nem meglepő, hogy a referencia 1695 MHz-es Boost órajelét csupán 1755 MHz-ig emelték, a memóriához pedig nem nyúltak.

 

A számháború győztese

Nincs rossz videokártya, csak rosszul árazott videokártya - szoktuk írni az alsóbb kategóriás, de indokolatlanul túlárazott modellek kapcsán. A GeForce RTX 3090-nél is leírhatnánk ezt, de nem biztos, hogy egy RTX 3090-es csúcskártyánál pont az árába kell belekötni - ez egy prémium termék, aki megengedheti magának, nem fog sokkot kapni a 650 ezer forintos árcetli láttán. Ugyanakkor okos döntésnek semmiképp sem mondanánk. Tény, hogy

az Nvidia elérte, amit akart: mindenki erről a kártyáról beszél.

Az RTX 3090 lett az új mérföldkő, az igazi hero kártya, aminek a teljesítményét meg kell, hogy döntse az AMD Big Navi, máskülönben eláshatja magát. Legalábbis van néhány hangos nethuszár, akik ezt hangoztatják, pedig az Nvidia is tisztában van vele, hogy nem lesz népkártya az RTX 3090. Ennek csak egyik oka a magas ár.

Ehhez a 3D-s teljesítményhez megfelelő számítógép is kell, és sajnos a tesztlaborunkban a rendelkezésünkre álló néhány nap alatt nem tudtunk az RTX 3090-hez méltó erőgépet prezentálni. A mérési eredmények egy AMD X570-es alaplapban egy Ryzen 5 3600X CPU-val készültek, ami egyértelműen kevés ahhoz, hogy elegendő adattal lássa el a legerősebb GeForce-t.

Ennek ellenére bármelyik játékról, vagy szintetikus tesztről legyen is szó, az összes házi rekordot sikerült megdöntenie a Gigabyte kártyájának, vagyis a papírformát könnyedén hozta az RTX 3090, miközben teljesen egyértelművé vált, hogy 24 GB VRAM abszolút felesleges egy gaming videokártyára. Ha azonban azt nézzük, hogy az RTX 3080-hoz képest nem volt annyival gyorsabb az RTX 3090, az máris más fényben tűnteti fel a csúcsmodellt.

A különbség 1080p mellett említésre sem méltó, de 4K alatt sem húzott el látványosan az RTX 3090, a ray-tracing pedig még ezt a kártyát is mérhetően belassítja. A 8K-gaming említését szándékosan kerültük az utolsó pillanatig - ugyanis nem igazán létezik - legalábbis a realitás talaján egyelőre nem igazán áll meg. Sem a játékok, sem a PC-k nem készültek fel erre, és hát ide azért egy RTX 3090 is kevés natív felbontás mellett.

Verdikt

A GeForce RTX 3090 kb. 12-20 százalékkal gyorsabb, mint az RTX 3080, vagyis egyértelműen ő érdemli a világ leggyorsabb VGA-ja megtisztelő címet. Ugyanakkor ehhez brutális fogyasztás és hőtermelés társul, és ezért a maximum 20 százalékos gyorsulásért dupla annyit kell fizetned, mint egy RTX 3080-ért.

Tesztünk írásának pillanatában a dupla ár nem is állja meg a helyét, ugyanis RTX 3090-et nem igazán kapni sehol sem a világon - legalábbis az ajánlott áron nem. A kínálatot végigböngészve aki most azonnal GeForce RTX 3090-et szeretne, annak 800-950 ezer forintot kell leszurkolnia a pénztárnál.

Nem is csoda, hogy RTX 3090-et vásárolni irracionális döntés még akkor is, ha elő tudod ásni rá a pénzt. De nézzük egy másik szemszögből: akik RTX 2080 Ti-t vásároltak, most egy 40-50 százalékkal gyorsabb kártyát vehetnek, ami ráadásul jobb teljesítmény/forint mutatóval "csábít". Csak győzzenek alá PC-t építeni és utána kihasználni a kártya adottságait.

Gigabyte GeForce RTX 3090 Gaming OC

Ár: 650 000 Ft
A GeForce RTX 3090 kb. 12-20 százalékkal gyorsabb, mint az RTX 3080, vagyis egyértelműen ő érdemli a világ leggyorsabb VGA-ja megtisztelő címet.
  • Nvidia Ampere, GA102, 8 nm GPU
  • 24 GB GDDR6X, 384 bit VRAM
  • 10496/328/112 darab CUDA/TMU/ROP
  • 1395-1755/1219 MHz GPU/VRAM órajelek
  • 350 W TDP
  • 32 cm kártyahosszúság
  • 105,4% GPU Power Limit
  • 3 ventilátoros, 3 kártyahelyes hűtés
PRO
  • új Ampere GPU
  • 8 nm gyártástechnológia
  • a legerősebb VGA kártya
  • hatékony Windforce 3X hűtés
  • gyári tuning
  • RTX-extrák
  • stabil 4K@60+ fps
Kontra
  • értelmetlenül drága
  • feleslegesen sok VRAM
  • sokat fogyaszt
  • korlátozott tuning-lehetőségek
  • A 8K-gamingnek (még) nincs sok értelme
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7195
    [topic] => 1
    [group] => 6
    [gameinfo_name] => Gigabyte GeForce RTX 3090 Gaming OC
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 3
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2020-10-12 23:22:11
    [gameinfo_webpage] => https://www.gigabyte.com/hu/Graphics-Card/GV-N3090GAMING-OC-24GD#kf
    [gameinfo_tags] => Gigabyte, VGA, videokártya, grafikuskártya, GPU, GeForce, RTX, RTX3090, teszt, Gaming, Ampere, PC, gamer, grafikus chip
    [gameinfo_url] => gigabyte-geforce-rtx-3090-gaming-oc
    [gameinfo_pro] => új Ampere GPU
8 nm gyártástechnológia
a legerősebb VGA kártya
hatékony Windforce 3X hűtés
gyári tuning
RTX-extrák
stabil 4K@60+ fps
    [gameinfo_kontra] => értelmetlenül drága
feleslegesen sok VRAM
sokat fogyaszt
korlátozott tuning-lehetőségek
A 8K-gamingnek (még) nincs sok értelme
    [gameinfo_data] => Nvidia Ampere, GA102, 8 nm GPU
24 GB GDDR6X, 384 bit VRAM
10496/328/112 darab CUDA/TMU/ROP
1395-1755/1219 MHz GPU/VRAM órajelek
350 W TDP
32 cm kártyahosszúság
105,4% GPU Power Limit
3 ventilátoros, 3 kártyahelyes hűtés
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 4
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 4
        )

    [gameinfo_price] => 650 000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A GeForce RTX 3090 kb. 12-20 százalékkal gyorsabb, mint az RTX 3080, vagyis egyértelműen ő érdemli a világ leggyorsabb VGA-ja megtisztelő címet.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 3
            [manufacturer_name] => Gigabyte
            [manufacturer_url] => gigabyte
            [manufacturer_link] => http://www.gigabyte.com.tw
            [link] => /gyarto/gigabyte
        )

    [link] => /termekinfo/gigabyte-geforce-rtx-3090-gaming-oc-7195.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => új Ampere GPU
            [1] => 8 nm gyártástechnológia
            [2] => a legerősebb VGA kártya
            [3] => hatékony Windforce 3X hűtés
            [4] => gyári tuning
            [5] => RTX-extrák
            [6] => stabil 4K@60+ fps
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => értelmetlenül drága
            [1] => feleslegesen sok VRAM
            [2] => sokat fogyaszt
            [3] => korlátozott tuning-lehetőségek
            [4] => A 8K-gamingnek (még) nincs sok értelme
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.0
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    10

  • Ár/Érték:

    4

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    9

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.