Hirdetés

Gyorsabb AI-számításokra képes Ryzen processzorok nehezítik az Intel életét



|

Az AMD saját mérése szerint teljesítményben és energiahatékonyságban utcahosszal vezet a Core Ultra lapkákkal szerelt notebookok ellenében.

Hirdetés

Az otthoni felhasználók számára talán még túl ködös, hogy mire használhatók az egyes AI-technológiák, illetve az ezekre épülő alkalmazások, de amilyen gyors ütemben fejlődik ez a szegmens, a megismerés folyamata sem fog sokáig tartani. A célszoftverek esetében a tanulási görbe még rövidebb, hiszen aki nem alkalmazza az AI adta új lehetőségeket, hamar lemarad, arról viszont senkit sem könnyű meggyőzni, hogy a korszak kezdete extra beruházást igényel a hardverek oldalán.

Talán emiatt döntött úgy az AMD, hogy legújabb összehasonlításában a platformszintű költségeket és energiahatékonyságot emeli ki előnyként. Természetesen a pusztán teljesítményoldalról megközelített mérések sem maradtak el, de valljuk be, egyelőre nem sokat mondanak az 50-75%-kal magasabb számok. Miben jelentkezik ez a fölény, és miképp fordítható át pl. időbeli vagy pénzügyi értékekre? Nos, a legújabb Ryzen processzorokba integrált AI-részegység minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy erodálja az Intel Core laptopok ismertségét, népszerűségét.

Hirdetés

Kisebb fogyasztás, magasabb hatásfok

A szimpla processzorszámításokat tekintve egyre többen értik, miért fontos az energiahatékonyság, mely kihat egy notebook üzemidejére, működési paramétereire és végső soron a maximális teljesítményére. A mesterséges intelligenciás alapon végzett feladatok azonban csupán egy kis részét teszik ki a mindennapi használatnak, egy átlagfelhasználó egyelőre csak kísérletezget vele, így pedig nehéz megindokolni, miért legyen az AI-képesség fő szempont a laptopvásárlás során.

A jövőbiztos tudás komoly fegyvertény, és erre alapoznak az AMD-nél is, a Ryzen AI processzorcsaládról pedig nem állítanak mást, mint hogy iparágvezető képességekkel rendelkezik, különösen az Intel Core Ultra modellek ellenében. A teszt során különböző feladatokat eresztettek rá a tesztgépre, egy történet többszöri megírása mellett versírásra és egy Unity fejlesztői környezetben készült, pattogó labdás demó megalkotására utasították a megfelelő nyelvi modellt és szoftverkörnyezetet választva.

Érdekes adat az utasítás bevitele és az első, visszaadott válasz között eltelt idő, melyben akár 79%-kal gyorsabb végrehajtásra képesek a Ryzen processzorok nyelvi modelltől függően. Másik izgalmas terület az adott nyelvi modell másodpercenként hány ún. "tokent" jelenít meg, vagyis az LLM válaszideje mennyire alacsony. Az eltérés itt már nem nagy (maga a mért végrehajtás sem tartogat óriási előrelépési lehetőségeket), az átlagban 15%-nyi többlet azonban mégis érdekes, mert míg a Ryzen 7 7840U processzor 15 W-nyi fogyasztási kerettel ér el magasabb értéket, addig az Intel Core Ultra 7 155H 28 W TDP-beállításon fut gyárilag.

A Meteor Lake ennyit tud

A publikált eredmény hasznos segédlet lehet azok számára, akik most terveznek új laptopot vásárolni, de nem fog óriási robbanást okozni a két gyártó piaci részesedést tekintve. Már csak azért sem, mert az Intel is tisztában van azzal, hogy a Core Ultra lapkák alapjául szolgáló architektúra nem rendelkezik elég erős AI-sebességgel. Egyre többször említik az utódként érkező Arrow Lake és Lunar Lake párost, amik körülbelül háromszor nagyobb teljesítményre képesek, így sokkal élesebb harc várható a Ryzenek ellenében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.