Hirdetés

Ha gépet építenél, talán érdemes lehet megvárni az új AMD Ryzen processzorokat



|

Rövidesen nemcsak az OEM szegmens szereplői, hanem a PC-jüket maguk összerakó végfelhasználók is hozzájuthatnak Ryzen 7 5700G és Ryzen 5 5600G APU-khoz.

Hirdetés

Bár kétségtelenül van kereslet az előre összeállított asztali PC-kre is, nagyon sokan lelik örömüket abban, hogy saját maguk válogatják ki az igényeiknek (és a pénztárcájuk szabta kereteknek) leginkább megfelelő, a legjobb ár/érték-arányú komponenseket. Aztán persze a szerelést is egyénileg oldják meg, hogy a nap végén, amikor beröffen a konfiguráció, és képletesen szólva egyetlen piros lámpa sem gyullad ki, azt jelezve, hogy valami valahol félresiklott.

Sokkal teljesebb és kielégítőbb sikerélmény, mint amit a puszta vásárlás nyújtani képes, elvégre jogosan úgy érezhetjük, hogy véghez vittünk valamit, amire rajtunk kívül még sok millióan képesek világszerte, de nagyságrendekkel többen vannak, akiknek ez meghaladja a tudását.

Hirdetés

Nos, pont ennek a felhasználói körnek szólnak, és augusztus 5-étől már külön komponensként is megvásárolhatók a Ryzen 7 5700G és Ryzen 5 5600G Cezanne APU-k, jelentette be az AMD. Érdekes módon a Zen 3 architektúrára épülő 5000G család harmadik, legkisebb és egyben legolcsóbb tagja, a Ryzen 3 5300G egyelőre kimarad a buliból, nem tudni, hogy mikor lesz elérhető a DIY-szellemiségű felhasználók számára.

Az AMD Ryzen 7 5700G-ben 8 mag dolgozik 16 szálon, 3,8 GHz alap- és 4,6 GHz boost órajellel. Aki ezt a központi egységet választja, 16 MB L3 és 4 MB L2 cashe-sel, valamint 65W TDP-vel számolhat. A legújabb játékokat aligha fogja 4K-ban 120 fps-sel meghajtani, de azért helyet kapott az APU-n egy integrált 2 GHz-es Vega GPU is 8 CU-val (512 streamprocesszorral). Az APU - melynek energiatakarékos változata a Ryzen 7 5700GE TDP-értéke mindössze 35W, alapórajele 3,2 GHz, boost órajele pedig 4,6 GHz - 359 dolláros ajánlott fogyasztói áron kerül forgalomba az Egyesült Államokban. Kíváncsian várjuk, hogyan árazza majd be a hazai piac.

Ennél lényegesen olcsóbb, mindössze 259 dollárt kóstál majd az AMD Ryzen 5 5600G, de a különbözet magától értetődően a teljesítményben mérhető. Ezt "csak" 6 mag szolgálja ki 12 szálon, az alapórajele 3,9 GHz, a boost órajele 4,4 GHz. Nem hagyhatjuk ki a számításból a 16 MB L3 és 3 MB L2 cache-t, a 65W TDP-értéket, továbbá az integrált, 1,9 GHz-es Vega 7 GPU-t sem (utóbbi streamprocesszorainak száma 448). Természetesen ebből is létezik alacsonyabb fogyasztású változat, paraméterei csupán a TDP (35 W) és az alapórajel (3,9 GHz) tekintetében különböznek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.