Hirdetés

Egy ilyen szettel már fut a Half-Life: Alyx



|

Nem a rég várt harmadik rész, de egy teljes értékű, új epizód érkezik a legendás sorozathoz. Kiszámoltuk, mennyibe kerül alápakolni egy vasat, és milyen árban kell hozzá VR headset.

Hirdetés

Jó ideig amolyan alapvetésnek számított, hogy a Valve bizony nem ismeri a hármas számot, a Half-Life 2 és annak DLC-i után egyre elkeseredettebben várjuk, mikor jön a Half-Life 3, és jön-e egyáltalán (azt meg aztán hagyjuk is, hogy a DLC-kben elindított történetszálat sem sikerült lezárni). De mindegy is, ha nem is a bűvös hármast kapjuk meg, de végre kiderült, hogy teljes értékű új Half-Life játék érkezik 2020 májusában, amely az első és második rész közötti időszakban játszódik, főhőse pedig Gordon Freeman segítőtársa, Alyx.

Hirdetés

Ha viszont valaki elkezdett volna azon örömködni, hogy kedvenc PC-jére csak úgy telepíti márciusban a játékot és már léphet is vissza a rég várt világba, egy kicsit el kell keserítenünk: egy VR headsetet mindenképpen be kell szereznünk, ugyanis a Half-Life: Alyx kizárólag a virtuális valóságban működik majd. A VR-ral ellátott konzoltulajdonosok se reménykedjenek, egyelőre ugyanis mindenképpen PC-exkluzív lesz a játék.

A headsetek terén viszont nem válogatós a Valve, az eddigi hírek alapján a HTC Vive, az Oculus Rift, valamint a Windows Mixed Reality egyaránt támogatott lesz. PC-ből pedig egy közepesen erős modell ajánlott a fejlesztők szerint. Processzorból minimum egy Intel Core i5-7500 vagy egy AMD Ryzen 5 1600 szükséges, és 12 GB RAM alatt sem igazán lesz maradéktalan a játékélmény. Grafikus kártyából vagy 6GB VRAM-mal ellátott Nvidia GTX 1060, vagy AMD Radeon RX 580 a belépési küszöb.

Csak úgy kísérletképpen beléptünk egy random hazai webáruház gépösszerakójába, ahol azt néztük meg, hogy egy ilyen konfigurációt mennyiből tudunk kihozni. Értelemszerűen újonnan már nem találtunk 8. generációsnál régebbi Core i5 procit, ráadásul árban egész jól teljesítenek egyes 9. generációsak is, ezért végül egy ilyet pottyantottunk a virtuális bevásárlókosárba. Ehhez egy ASUS TUF B360-Pro Gaming alaplapot választottunk kicsit kevesebb, mint 35 ezerért. Grafikus kártyából a minimum szintet vagy egy 70 ezres MSI Radeon RX 580 8GB OC üti meg, vagy a zöldek közül egy Manli M-NGTX 1660 6GB 2200 forinttal többért. A RAM egy 3000MHz-es G.SKILL 16GB kit, háttértárnak egy 1 terás Seagate Barracuda 7200rpm-et választottunk (ha ezt inkább másodlagosként használnánk, akkor egy 250GB-os Samsung 860 EVO SSD még 18 000 forint környéki pluszt jelent). Végül egy Deepcool Tesseract SW ház és egy Chieftec GPS-600A8 600W-os táp került a pakkba. Ez a PC így 223 190 forintba kerül, ha nem számolunk hozzá billentyűzetet, egeret és monitort.

Ha a PC-tek megfelel a minimális követelményeknek, de VR headsettel még nem rendelkeztek, szerencsére széles a választék, és nem kell feltétlenül az 500 ezres HTC Vive Próig felmenni. A Valve szerint minden SteamVR-ral kompatibilis eszköz megfelel, szóval nézzük, miből választhatunk! A Valve sajátja, az Index nevű eszköz 1079 euró, ami "szárazon" átszámolva 360 ezer forint. HTC Vive-ból, ha nem kell a Pro változat, 210 ezer forint környékén úszhatjuk meg a vásárlást. Az Oculus Riftből az S verzió még zsebbarátabb, ezt mostanában 165 ezer forint környékén találjuk meg a boltokban, de egy Oculus Questet is használhatunk (ennek mostanában 198 ezer környékén jár az ára), ehhez viszont egy külön PC link kábelt is be kell szerezni, ami még nem kapható, elvileg jövő év elejétől lehet rendelni, és az ára még nem ismert. A Windows Mixed Reality rendszerrel kompatibilis eszközökből is van több, az Acer ConceptD OJO-t már 157 ezerért fel lehet lelni, mozgásvezérlőkkel együtt pedig 170 ezerbe kerül.

Tehát ha most kéne nulláról összerakni egy gépet és VR headset is kell hozzá, együtt 388 ezerből jön ki a konfig és a VR, ami... nos, a Csernobil sorozatból tudnánk ferdítve idézni, hogy nem olcsó, de nem tragikus. És most jöhetnek a kommentek: nektek megvan minden a Half-Life: Alyx futtatásához? Ha eddig "VR-szüzek" voltatok, ez a játék ad annyi motivációt, hogy vegyetek egy headsetet?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.