Hirdetés

Hét darab kijelző egy notebookban? Lehetséges!



|

A brit Expanscape cég prototípusa egészen elképesztő látványt nyújt, ráadásul a tervezés során nemcsak a kijelzők darabszámára figyeltek oda.

Hirdetés

A hordozható számítógépek esetében is felmerül olykor a többmonitoros használat, pláne munkavégzés esetén. A tavalyi év ráadásul többeket az otthoni munkavégzés világába tett át, ahol ugyanazt a munkahelyi eszközparkot (több monitor, dokkoló, perifériák) nem mindenki tudta ugyanabban a formában megvalósítani.

Az Egyesült Királyság szívében tevékenykedő Expanscape nem feltétlenül a COVID-helyzetre reagált, az Aurora 7 projektjük azonban akár az otthonukba átköltözött pénzügyi és biztonsági szakembereknek is érdekes alternatíva lehet.

Hirdetés

A lelkes mérnökök által alapított cég nem mást vállalt be, mint hogy megépíti a világ első, 7 darab kijelzővel szerelt notebookját. A fő képernyő mellé és fölé nyílnak további megjelenítők, valamint a gép csuklótámaszának jobb oldalába is integráltak egy kis kijelzőt. A teljes kibontást látva mi már most adnánk filmszerepeket az Aurora 7-nek, és ha lenne időgépünk, akkor vissza is repítenénk azokba az időkbe, amikor a Mátrix és a Kardhal c. filmeket forgatták.

A kijelzők meghajtásához természetesen a hardver is hozzáigazították. Erre szükség is volt, mert a prototípus első verziójában még "csak" egy GeForce GTX 1060 grafikus lapka üzemelt, aminek teljesítménye nem minden esetben lehet elégséges ennyi kijelző és a rajtuk futó tartalom meghajtásához. Ezért a tervezés jelenleg az "M3"-as fázisnál tart, ami már RTX 2070-re épül, és 10 magos Intel vagy 16 magos AMD processzorra épül. Tárhelykapacitást tekintve a maximum 8 TB lehet, aminek fele a legújabb, PCIe 4.0 szabványú csatolófelületen keresztül működik.

A sebességre tehát nem lehet panasz, bár a gép leírásából azért kiolvasható, hogy hamarosan várható egy "M4" iteráció is. Egyrészt a piacon elérhetővé váltak az újabb generációs processzorok, illetve a cég szeretne egy erősebb, de a notebookos üzemre is alkalmas GPU-t is beépíteni. Erre azonban várniuk kell, mert az Aurora 7 egy meg nem nevezett notebookgyártó alapjaira épül, az Expanscape pedig ezt az alapot finomhangolja és építi tovább.

A 7 darab kijelző azonban marad, és ezek közül 4 várhatóan a végleges kiadásban is 4K-felbontáson marad. A tartalomgyártók számára örömteli tény, hogy mind a négy panel 100% Adobe RGB színtérlefedettséggel bír, bár az újabb "M3"-as verziónál ez minden bizonnyal fejlődni fog. A 7 hüvelykes kijelző trióra azonban ráfér a fejlődés, az 1920×1200-as felbontáshoz mindössze 72%-os NTSC adat párosul, ami ezeket a paneleket valóban csak segédinformációk vagy böngészőalapú programok kijelzésére teszi alkalmassá.

Mindezek után felmerül a kérdés, hogy mégis milyen áramforrás kellhet egy ilyen gép üzemben tartásához? Hét monitoros környezet egy asztali gép esetében is extrém fogyasztást jelent, az Aurora 7 pedig elméletileg mobilis irányítóközpontként is felfogható. Nos, a gép alapból két akkumulátoros üzemre lett tervezve, a 82 W-os fő egység magát a számítógépet üzemelteti, míg a másodlagos 148 W-os telep a kijelzőket látja el energiával. Az újgenerációs hardverekhez még nincs adat publikálva az üzemidőről, ám az első változat az Intel Core i9-9900K processzorával 4 GHz-es órajel mellett 28 percnyi üzemre képes. A töltő nélküli idő akár 1 órára is megnövelhető, ha a központi egység fele ekkora órajelen üzemel, ám ez még így is nagyon kevés ahhoz képest, hogy milyen kritikus feladatokhoz szánják a notebookot. A másodlagos akkumulátor kapacitása miatt ráadásul repülőre nem is vihető fel a gép; ezen tehát még dolgozni kell.

Az Aurora 7 végleges verziójának elkészültére nincs dátum, mint ahogy az ára sem nyilvános egyelőre. A gép, mint prototípus, lenyűgöző, de hogy valóban piacképessé tudják-e faragni, az már erősen kétséges.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.