Hirdetés

Hiába méregdrága, az AMD összes kártyájánál népszerűbb a GeForce RTX 4090



|

Érdekes tanulsággal szolgál a Steam legfrissebb kimutatása.

Hirdetés

Bőven vannak már tapasztalatok a videokártyák aktuális generációjával, hiszen a GeForce RTX 40-es és a Radeon RX 7000-es széria csúcsmodelljei még 2022 őszén léptek színre, a tavalyi évben pedig a zászlóshajók megfizethetőbb rokonai is elárasztották a piacot. Ahogy az lenni szokott, az RDNA 3 architektúrára építő AMD ezúttal is az Nvidiát verő ár-érték aránnyal igyekszik meghódítani a vásárlókat, ám a jelek szerint hiába kedvezőbbek a pirosak ajánlatai, még a legdrágább GeForce-t sem tudták befogni velük.

A több mint 120 millió havi aktív felhasználóval bíró Steam játékáruház ugyanis nemrég közzétette a legfrissebb, februári hardveres statisztikáit, amely elárulja, hogy a hivatalosan 1599 dollárról induló GeForce RTX 4090 népszerűbb, mint az AMD bármelyik modellje. Az Nvidia csúcskártyája jelenleg 0,90%-ot hasít ki a tortából, míg az ősrivális legsikeresebb aktuális diszkrét GPU-ja, az RTX 7900 XTX mindössze 0,33%-on áll.

Hirdetés

A listán ugyan "AMD Radeon Graphics" megjelöléssel feljebb is találhatók AMD hardverek, ám az 1,98%-ot kihasító kategória nem videokártyákat, hanem integrált grafikus megoldásokat takar. Ezzel szemben az első 14 helyen csupa Nvidia-termék sorakozik, az élen a 6,17%-os jelenlétnek örvendő GeForce RTX 3060-nal. Mindazonáltal az új generáció lassú terjedését mutatja, hogy első RTX 40-es kártyához egészen a 13. helyig kell legörgetnünk, ahol a szintén nem az olcsó kategóriát képviselő RTX 4070 -et találjuk 2,16%-os részesedéssel.

A Steam adatainak legfontosabb tanulsága tehát az, hogy a generációváltás nem indított el tömeges hardvercseréket, hiszen eddig leginkább a drágább ajánlatokat megfizetni képes játékosok frissítettek, míg a felhasználók többsége megelégszik a korábbi, most kedvezőbb áron beszerezhető videokártyákkal. Ennek hátterében több tényező állhat, köztük azzal, hogy az RTX 40-es és RX 7000-es széria nem hozott dimenzióugrást az elődökhöz képest, és persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a korábbi videokártyahiány miatt rengeteg vásárlás elmaradt, a régebbi szériáknál leragadó játékosok számára pedig egy utólag beszerzett RTX 30-as vagy RX 6000-es vas is nagy előrelépést jelenthet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.