Hirdetés

Huawei Mate 20 Pro teszt - itt tart a csúcskategória



|

Míg a konkurencia csak biztonsági játékot űz és frissítgeti a tavalyi csúcsmodelleket, addig a Huawei bizony ezerrel rákapcsolt és olyan készüléket tett le az asztalra, mely már a 2019-es mezőnynek állít bivalyerős ellenfelet.

Hirdetés

Bizony, a legtöbb gyártó számára 2018 eléggé megúszós volt, az Apple kicsit csiszolgatta az X modelleket, a Samsung is egy-két extrával spékelte csupán meg a Note és az S szériáját és a többi nagy mobilgyártótól sem kaptunk egy igazán emlékezetes, friss újdonságokkal telepakolt mobilt. Vagyis egészen a Q4-ig kellett várnunk arra, hogy ez a trend megtörjön, ide időzítette ugyanis készülékét a Huawei, mely a Mate 20 Pro-val ledobta a mobilpiac prémium kategóriájára az atombombát. A széria ugyanis kívül-belül megújult és rengeteg olyan képességet vonultat fel, melyet a konkurenciától valószínűleg még a jövő évi modelleken sem láthatunk. Nézzük hát mi mindenre képes a legújabb Huawei csúcsmodellje!

Hirdetés

Ismerős vonalak

Első pillantásra akár egy Samsung készüléknek is tűnhet a Mate 20 Pro, hisz a széleinél az oldalsó keretre finoman hajló ívelt panel a dél-koreai gyártó csúcsmodelljeire volt eddig jellemző, azonban a Huawei már tavaly a Posche Design csapata által megálmodott Mate RS-nél is bevetette ezt a megoldást. Az elő- és hátlapon is ívelt üvegborítást a készülék oldalain leheletvékony fém keret egyesíti, a megjelenítő felett pedig egy viszonylag széles szenzorsáv lóg a kijelzőbe. Ha alaposabban körbeforgatjuk a készüléket bizony egy-két hiányosság is feltűnhet, hisz eltűnt a klasszikus ujjlenyomat-olvasó, de a megszokott lyukacsos hangszórókimenetet és 3,5-es Jack-csatlakozót sem látjuk a mobil felületén. A három hiányzó közül azonban a fülhallgató-kimenet az egyetlen, amit tényleg nem találunk meg a telefonon- de a doboz egy Type-C-s átalakítót és egy kompatibilis fülest azért rejt -, a másik két komponenst csak ügyesen elrejtette a Huawei mérnökcsapata. A hangszóró kivezetését ugyanis a Huawei a Type-C porton keresztül oldotta meg, az ujjlenyomat-olvasó pedig nemes egyszerűséggel integrálta a megjelenítőbe.

A képernyő közepén elhelyezett biometrikus felület rendkívül természetessé teszi a használatot és egy kézzel is könnyedén aktiválható. Maga a rögzítési folyamat ugyan kicsit kényelmetlenebb és körülményesebb, mint a keretbe szorított ujjlenyomat-olvasóknál, az azonosítás pedig egy leheletnyivel lassabb, mint a jól elkülöníthető társaiknál (ezt egy kis animációval igyekszik tompítani a Huawei). Azonban mi mégis kalapot emelünk a cég előtt, amiért bevállalta, hogy már 2018-ban elérhetővé teszi a sok modellben csak jövőre debütáló - bár valószínűleg az optikai helyett ott már ultrahangos megoldásokkal működő- technológiát, és nem kényszeríti a felhasználókra a 3D-s arcazonosítást. Persze a notchba rejtett arcfelismerésre sem lehet panaszunk, hisz az még sötétben is kellően megbízhatóan működik és számos beállítási opciót kínál, igaz az azonosítási folyamat során itt is kell egy aprócska késleltetéssel számolnunk.

A telefon képernyője egyébként OLED, mely a takarékos fogyasztás mellett még Always On funkciókat is kínál. A panel mérete 6,39 hüvelykes, felbontása pedig maximum QHD+ lehet, melyet az EMUI felület intelligensen képes szabályozni, ezzel pedig üzemidőt spórol a rendszer. A színek természetesen gyönyörűek, a notch elrejtését szoftveresen pillanatok alatt megvalósíthatjuk, illetve - ha teljesen immerzív élményre vágyunk - még az Android vezérlőgombjaitól is megszabadulhatunk. Nem utolsó sorban pedig a Mate 20 Pro az első olyan Huawei készülék, mely a régóta hiányolt IP68-as tanúsítványt is megkapta.

Ütős belső

A felszín alatt is temérdek újítást kapunk, hisz a készülékben debütált a Huawei legfrissebb Kirin-chipje a 980-as, a 7 nanométeres, 8 magos lapka megduplázott NPU-val, valamint 6 gigabyte RAM-mal kiegészülve kínál eszméletlen teljesítményt még izzasztó hardverműveletek során is. Masszívabb igénybevétel esetén azért képes a minimálisnál jobban is felmelegedni a modell hátoldala, de azért tojást nem fogunk sütni a felületén. Ha a hardverek maximális erejét szeretnénk látni aktiválhatjuk a készüléken a Teljesítmény módot is, mely játékoknál hasznos extra lehet és a benchmark-tesztek során is rekord közli értékeket produkál, átlagos felhasználás során viszont nem igazán érezhető a különbség, a be és a kikapcsolt állapotok között.

A mobilba épített 128 gigabyte tárterület a felhasználók többségének - a felhőszolgáltatásokkal kombinálva - elegendő terjeszkedési lehetőséget kínál, ha valaki mégis többre vágyna, vegyen könnyes búcsút a fiókban pihenő microSD-től, itt ugyanis már egy új kártyatípusra, a SIM-méretű - és formájú - nanoSD-re lesz szükség a memória növeléséhez. A telefonon az Android 9-es rendszer fut, a melyre a friss EMUI 9.0-t húzta fel a gyártó, előtelepített alkalmazás csak csekély mennyiségű akad a telefonon, így nem kell app-törléssel kezdeni a beköltözést. Természetesen a kiépítés alatt álló 5G-s LTE hálózatokat a Huawei új zászlóshajója még nem képes kezelni, az eszközben pihenő a Cat.21-es modemre csak "4,5G-s" kapcsolódási lehetőségként hivatkoztak a cég vezetői, de a londoni premieren Richard Yu CEO azért megemlítette, hogy az 5G technológiát használó eszközöket már éles környezetben tesztelik, valószínűleg már jövőre jöhetnek az első ilyen modellek.

Tavaly már elérhető volt a Mate-sorozatban a nagyképernyős asztali mód aktiválásának lehetősége, ahol a Type-C-n keresztüli HDMI-összeköttetés esetén egy PC-s felület fogadta a felhasználókat. Idén ezt is tovább fejlesztette a Huawei, most pedig már arra is lehetőséget kínál a készülék, hogy a Miracast képes televíziókhoz vezeték nélkül csatlakoztatva érjük el ugyan ezt a hatást. Tökéletesen még ugyan nem helyettesít egy munkaállomást a készülék - és a stabil működést persze kábelen keresztül garantálja -, azonban egy Bluetooth-billentyűzettel kombinálva a gyors szövegszerkesztés már egyszerűen megvalósítható, még úgy is, hogy közben a készülék használatban van.

Csúcsminőségű fotók

A telefon hátlapján négyzetes elrendezésben csoportosította a készülék képalkotó-trióját a Huawei, a negyedik sarokba pedig a LED-villanót helyezte el, az összhatás pedig kétségtelenül egyedi, könnyen beazonosítható külsőt kölcsönöz a modellnek. A Leica közreműködésével készített képalkotó egyik legfontosabb újítása, hogy immáron nem találunk egyetlen monokróm szenzort sem a készüléken - pedig a kollaboráció kezdete óta az összes telefonban helyet kapott a BW-kamera -, a helyét egy 20 megapixeles nagylátószögű képalkotó vette át. Emellett találunk egy 40 megapixeles f/1,8-as rekeszértékű fotós szenzort, valamint egy 8 megapixeles telefotós lencsét optikai képstabilizátorral. Az előlapra egy 24 megapixeles szelfimodul került, mellyel a front oldali szenzorszigetben rejlő hardveres extráknak köszönhetően akár élő effekteket is a képernyőre varázsolhatunk, emellett pedig a 3D Qmojik is színesítik az elérhető funkció-kínálatot.

Komolyabb változtatást nem kapott a kameraalkalmazás, az egyes módokat slideolással érhetjük el, a közöttük pedig a kiterjesztett valóság alapú és az éjszakai fotózás is megjelenik opcióként, de játszhatunk a rekeszértékekkel is. Háromszoros optikai zoomra képes a telefon, így egy portréfotó esetén nem kell a modellünk arcába tolni a kamerát, ami hatalmas előny lehet, makrófotók készítésekor pedig akár 2,5 centiméterről is talál éles pontot a készülék hátoldalán bevethető trió. A kamera jelenetbeállítások során is használja a mesterséges intelligenciát, azonban a funkció nem minden esetben garantál olyan eredményt, amire vágyunk, érdemesebb inkább a manuális opciókkal bíbelődni, ha a legjobb felvételeket szeretnénk.

Videós tekintetben a csúcsot még nem képes felkínálni a Huawei, hisz a 4K-s felvételek esetén a maximális FPS-számot csupán 30-ra lőhetjük be, és a 960 FPS szuperlassítás is csupán 720p-ben aktiválható. Cserébe a mesterséges intelligencia bevetésével kicsit azért javíthatunk a videós élményen, hisz több MI-videómód közül is választhatunk, melyek az effekteket - például a színszűréses témakiemelést - élőben renderelik a képernyőre. Nagyon jópofa felvételeket készíthetünk így, ám valószínűleg a gyakorlatban ritkán vetjük majd be ezeket a rögzítési módokat.

Bírja szusszal

Az akkuról általában kevés szó esik az újítások tekintetében, azonban a Huawei idén ezen a téren is hatalmasat frissített. Nem csak a telep mérete kúszott feljebb az előző generációkhoz képest - itt már egy 4200 mAh-s telepet kapnak a vásárlók -, friss fejlesztésként megjelent a 40 Wattos gyorstöltés is (a konkurencia ennek még a közelében sem jár), ehhez pedig megfelelő töltőt is mellékel a gyártó a csomagba. Saját kábelével tehát a teljesen lemerült modellt percek alatt csatasorba állíthatjuk, ha pedig a telefont egy órán át konnektorvégen hagyjuk 100 %-ot mutat majd a számláló. Persze ez még nem minden, a vezeték nélküli Qi-töltés is felgyorsult, sőt a készülék már a Qi-n keresztüli energiamegosztást is támogatja, így tehát, ha adakozó kedvedben vagy, akkor barátod lemerülő iPhone-ját a Mate 20 Pro-ról vezeték nélkül is a maximumra töltheted.

Elérkeztünk tesztünk kevéssé kellemes részhez, amikor a készülék árazásáról kell megemlékeznünk. A Huawei bizony ismételten árat emelt, méghozzá 330 ezer forintig húztatta fel a Mate 20 Pro ajánlott fogyasztói árát. Ezt az összeget ugyan fanyalogva fogadhatják a márka szerelmesei, azonban, ha végigvesszük azt az újításmennyiséget, amit a telefon kínál, valamint kitérünk arra is, hogy az új Samsung vagy Apple modellek esetén az apró ráncfelvarrások mellé kapjuk ezt a szemtelenül magas árcímkét, már kicsit könnyebben elfogadjuk az áremelést. Funkcionalitásban pedig nem kérdés, hogy a jelenlegi piac egyik legjobb felhozatalát kapjuk a készüléktől, így aki az abszolút csúcsteljesítményt keresi mindenképp vigye el legalább egy próbakörre a Mate 20 Pro-t.

Huawei Mate 20 Pro

Ár: 329.990 Ft Ft
  • 6,39 hüvelykes AMOLED kijelző, 1440x3120-es felbontás
  • HiSilicon Kirin 980,6 GB RAM, Mali-G76 MP10 GPU
  • 128 GB belső memória, nanoSD-foglalat
  • 24 MP előlapi/40+8+20 MP hátlapi kamera
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0
  • USB Type-C csatlakozó, LTE, NFC
  • 4200 mAh-s akkumulátor, 40 W-os gyorstöltés
  • Android 9.0, EMUI 9.0
  • kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó, 3D-s arcfelismerő
  • IP68 ellenállóság
  • 189 g
PRO
  • rengeteg újdonság
  • kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó
  • OLED kijelző
  • 40 W-os gyorstöltés
  • Qi töltésmegosztás
  • remek kamera
  • IP68 ellenállóság
Kontra
  • magas ár
  • nincs Jack-csatlakozó
  • csak nanoSD-vel bővíthető
  • lassult a biometrikus azonosítás
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 6360
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Huawei Mate 20 Pro
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 82
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2018-10-25 09:32:31
    [gameinfo_webpage] => https://consumer.huawei.com/hu/phones/mate20-pro/
    [gameinfo_tags] => huawei, mate, android, kirin, flagship,
    [gameinfo_url] => huawei-mate-20-pro
    [gameinfo_pro] => rengeteg újdonság
kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó
OLED kijelző
40 W-os gyorstöltés
Qi töltésmegosztás
remek kamera
IP68 ellenállóság
    [gameinfo_kontra] => magas ár
nincs Jack-csatlakozó
csak nanoSD-vel bővíthető
lassult a biometrikus azonosítás
    [gameinfo_data] => 6,39 hüvelykes AMOLED kijelző, 1440x3120-es felbontás
HiSilicon Kirin 980,6 GB RAM, Mali-G76 MP10 GPU
128 GB belső memória, nanoSD-foglalat
24 MP előlapi/40+8+20 MP hátlapi kamera
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0
USB Type-C csatlakozó, LTE, NFC
4200 mAh-s akkumulátor, 40 W-os gyorstöltés
Android 9.0, EMUI 9.0
kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó, 3D-s arcfelismerő
IP68 ellenállóság
189 g
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 329.990 Ft
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => 
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 82
            [manufacturer_name] => Huawei
            [manufacturer_url] => huawei
            [manufacturer_link] => http://www.huawei.com/
            [link] => /gyarto/huawei
        )

    [link] => /termekinfo/huawei-mate-20-pro-6360.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => rengeteg újdonság
            [1] => kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó
            [2] => OLED kijelző
            [3] => 40 W-os gyorstöltés
            [4] => Qi töltésmegosztás
            [5] => remek kamera
            [6] => IP68 ellenállóság
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => magas ár
            [1] => nincs Jack-csatlakozó
            [2] => csak nanoSD-vel bővíthető
            [3] => lassult a biometrikus azonosítás
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 9.2
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    10

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    10

  • Extra funkciók:

    10

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.