Hirdetés

Így dolgozz 3D-ben, Windowsban



|

Egyre több helyen bukkannak fel a Windows rendszereken a 3D objektumok. Megmutatjuk, hogy miként dolgozhatsz velük.

Hirdetés

Nem egyszerű megjósolni, hogy milyen lesz a világunk 10, netán 20 év múlva, abban viszont biztosak vagyunk, hogy a 3D nyomtatás, a kiterjesztett és virtuális valóság, és úgy egyébként a játékfejlesztés miatt a jövőben nagyobb szerepet kapnak majd a 3D objektumok, egyedül az igény mértéke kérdéses.

A számítógépeken eddig rendre kétdimenziós ábrákkal, rajzokkal dolgozhattunk, webre, papírra nyomtatva azok pont elégségesek voltak. Viszont idővel megjelentek a piacon a 3D nyomtatók, a virtuális és a kiterjesztett valóság megoldások, köztük például a HoloLens, amelyekkel párhuzamosan érezhetően nőtt az igény a háromdimenziós objektumok iránt.

Paint 3D

Szimbolikus lépésként 2017 áprilisában ezen igényre válaszul jelent meg a Paint 3D, amely a jól ismert Paint helyére érkezett. A program nevéhez méltóan háromdimenziós szerkesztést és rajzolást kínál a felhasználóknak, rendkívül felhasználóbarát felülettel, ám ez nem jelenti azt, hogy ne kellene tanulni a használatát, sőt! Első blikkre nagyon más a program, mint azt a Windows korábbi beépített rajzolóprogramjában már megszokhattunk.

A szalag menüsorán az ecseteken túl egy 2D-3D váltó gombot is megtalálható a felületeken alkalmazható matricákon és hatásokon felül, valamint természetesen egy szövegeszköztár is a rendelkezésedre áll, míg a [3D könyvtáron] belül megtalálhatod a Remix 3D közösségi tartalmait. Ha elsőként próbálod ki a programot, érdemes az utóbbi menüből egy kevésbé összetett modellt választanod, vagy a 3D alakzatokon belül egy 3D modellt aktiválnod, majd megpróbálni azt módosítani.

A feladat nem lesz egyszerű, pedig a program szerkesztővonalakkal - amennyire csak tud - megpróbálja segíteni felhasználóját. A műveletet úgy kell elképzelni, mintha papírról elsőként váltanál gyurmára. A Paint 3D-vel való munka leginkább a digitális gyurmázáshoz hasonló, amit gyakorolni kell, hogy készségszinten tud használni a programot. Az mindenképpen jó, hogy egyszerre akár több 3D-s objektumot is egymásra pakolhatsz, kijelölhetsz és mozgathatsz, alakíthatsz egyszerre vagy akár külön-külön is. Apró bosszúságot jelenthet, hogy amennyiben felhelyezel egy objektumra egy matricát, onnantól kezdve az tapadni fog, módosítására nincs lehetőséged, csak a művelet visszavonására, vagy a radírozásra. Illetve a párhuzamos objektumokat sem érzékeli a Paint 3D, ami a szemek elhelyezésénél okozhat nehézséget.

Szerencsére a szoftverbe külső objektumokat is betölthetsz, amelynek a kiindulási alapja a Windows 10 újonnan bevezetett 3D dokumentumok rendszermappája, amelyet a Windows Intéző főablakában találhatsz meg, a többi hasonló könyvtárral együtt. Sajnos az operációs rendszer egyelőre csak kevés 3D objektummal kapcsolatos formátumot képes kezelni, így a nagyobb modelltárakból (például Thingiverse, Cgtrader, Sketchfab) csak FBX, STL és 3MF kiterjesztésű állományokat érdemes a Windows 10 alapú munkához beszerezned. Emellett a rendszerhez elérhető 3D Scan applikáció beszerzésével akár a fizikai világban létezők objektumokat is beszkennelheted, viszont utóbbihoz egy Kinect v2 szenzorra lesz szükséged.

Remix 3D és társai

A kész műveket egy kattintással - a Microsoft fiókodba bejelentkezve - feltöltheted a Remix 3D közösségébe, amelyet utána így akár más felhasználok is megnyithatnak Paint 3D programban, vagy mixed reality alkalmazásukban például a HoloLensen futtatva azt. Habár a közösség már számos jó és értékes alkotást töltött már fel a szolgáltatásra, a rivális boltok tartalomgazdagsága érezhetően nagyobb, ráadásul a legjobb modelleknél a "Made with Maya" felírat is mutatja, hogy egyelőre a professzionális alkotók műveit helyezték előtérbe.

A Windows részévé vált emellett egy 3D Builder nevű alkalmazás, amely habár alapvetően a 3D nyomtatás előkészítésre alkalmas, alapvető szerkesztő eszközök is kerültek a programba. A szoftver a 3MF, az OBJ, az STL, a PLY állományokat tudja teljes értékűen kezelni, míg VRML fájlok esetén csak megtekintésre ad lehetőséget. A szerkesztésen belül új objektum beszúrására (például kocka, henger, gúla, kúp és gömb), meglévő elemek átfestésére, kettéosztásra, simítására, egyszerűsítésére és egyesítésre, kiterjesztésre ad lehetőséget a program. Csupa olyan funkció, amely hasznos lehet bármely 3D nyomtató mellett.

Hirdetés

Exportálásnál a 3D nyomat mellett akár online nyomtatást is kérhetsz, ami Magyarországon egyelőre nem működik, illetve egy 2D lenyomatot is készíthetsz papírra, mentésnél pedig 3MF, STL, OBJ, PLY, GLTF, GLB formátumok választhatók. Utóbbi pontosan az a formátum, amelyet a Facebook is tud kezelni, így háromdimenziós műveidet e módszerrel a barátaiddal, ismerőseiddel is megoszthatod. Érdemes kipróbálni, rendkívül látványos megosztásokat helyezhetsz el így a falon. Ugyanígy javasoljuk, hogy az új Office verziókban megtalálható 3D megosztási lehetőségeket is használd ki.

Office 2019 lehetőségek

Ha a legújabb Office klienseket használod, érdemes a szalagon a [Beszúrás] fülön belül megkeresned a [Térhatású modellek] legördülő menüjét, ahol a rendszer által támogatott - a cikkünkben említett - formátumú állományokat betöltheted, illetve az online forrás lehetőséget választva a Mixer 3D feltöltések közül is beágyazhatsz egy neked megfelelőt.

Ez a Word dokumentumoknál is jól használható, ha például egy objektumot több szemszögből is meg szeretnél mutatni, de leginkább a PowerPoint az, amelyik profitálni tud e funkcióból. A prezentációkészítő esetén ugyanis egyrészt értelme lesz a mozgó 3D objektumok jelenlétének, másrészt a statikusokat is mozgásra bírhatod az [Animációk] csoporton belül a térhatású animációkat választva. Utóbbi lehet beforgás, forgás, elfordulás, ugrás és fordulás, illetve kiforgás.

1 TB tárhely és további 12 ok a PC World előfizetés mellett

Miért éri meg PC World előfizetőnek lenni? Mutatunk több mint egy tucat okot, ha az 1 TB tárhely nem lenne önmagában elég meggyőző.

Tudtad, hogy a PC World év végi előfizetői akciója keretében most rendkívül kedvező áron juthatsz hozzá az Office kliensekhez és az 1TB tárhelyhez? Rendkívüli év végi előfizetői akciónk keretén belül ráadásul a Kaspersky legerősebb éves védelmét, valamint az Arduino Uno kezdőcsomagunkat is bezsebelheted. További részleteket a pcworld.hu/elofizetes oldalon találsz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.